Kaatuiko puu auton päälle tai sulivatko pakasteet sähkökatkon vuoksi? Näin vakuutusyhtiöt korvaavat

Kiira-rajuilma aiheutti monenmoista tuhoa, kysyimme suurimmilta vakuutusyhtiöiltä, miten korvausten kanssa menetellään.

Raivaustöitä Helsingin Pakilassa lauantaina. Kuva: Tiina von Martens / Yle

Vakuutusyhtiöiden korvausneuvontanumeroissa Kiira-rajuilman viikonloppuna aiheuttamat tuhot ovat näkyneet runsaina yhteydenottoina.

Esimerkiksi vakuutusyhtiö Ifistä kerrotaan, että maanantaina puhelinkontaktien määrä oli tuplasti suurempi kuin normaalina maanantaina.

– Edelleen tänäänkin kyselyjä vahinkoihin liittyen tulee tavallista enemmän. Lisäksi netin kautta tehtyjä vahinkoilmoituksia on luonnollisesti myös normaalia enemmän, kertoo korvauskeskuksenjohtaja Juha T. Virtanen vakuutusyhtiö Ifistä.

Usein kysyjiä kiinnostaa, miten tulee edetä, kun vahinko on tapahtunut. Voiko ryhtyä siivoamaan kaatuneita puita rakennusten päältä vai tuleeko joku katsomaan vahinkoja paikan päälle? Voiko avuksi ottaa esimerkiksi rakennusliikkeen?

Myös vakuutusyhtiö OP Vakuutuksesta kerrotaan, että vielä tiistainakin on tullut normaalia enemmän puheluita, joissa halutaan tarkistaa muun muassa omaa vakuutusturvaa.

– Puun kaatumisista tonteilla on tullut paljon ilmoituksia ja asiakkaat kyselevät puiden raivauskustannuksista, kertoo henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Hanna Haartikainen OP Vakuutuksesta.

LähiTapiolasta kerrotaan tulleen kysymyksiä lisäksi runsaasti salaman tai sähköpiikin rikkomiin televisioihin ja tietokoneisiin liittyen.

Vakuusyhtiöistä todetaan, että vielä tässä vaiheessa on liian aikaista sanoa, mitkä ovat lopulliset korvausmäärät.

– Kiiran aiheuttamat vahingot jäävät osaltamme kuitenkin luultavasti alle tuhannen vahingon eli aiempien kesien myrskyvahingot ovat laajuudeltaan olleet suurempia, Virtanen Ifistä arvelee.

Näin yhtiöt vastasivat vakuutuskäytännöistä kysyttäessä:

Auton päälle kaatunut puu

 • LähiTapiolan autokaskovakuutuksista kolme ylintä korvaavat luonnonilmiöiden aiheuttamat vahingot.
 • OP Vakuutuksessa kaatuneen puun aiheuttamat vahingot korvataan vakuutuksista, joissa on ns. törmäysturva mutta suppeammista, joissa on esim. palo, hirvi ja varkausvakuutukset niitä ei korvata.
 • Ifissä vahinkoja korvataan törmäysturvan sisältämistä kaskoista. Omavastuu on yleisimmillään 200 euroa, myrskyvahingon johdosta bonuksia ei vähennetä.

Lasten tänä kesänä ostetun trampoliinin hajoaminen myrskyn seurauksena

 • LähiTapiolassa myrskyn aiheuttamat irtaimistovahingot korvataan kotivakuutuksesta. Myrskyvahingot kuuluvat kaikkiin kotivakuutuksiin.
 • OP Vakuutuksessa suppeammat kotivakuutukset eivät korvaa pihalla olevaa irtaimistoa, mutta laajemmista vakuutuksista tämä on korvattava vahinko.
 • Ifin irtaimistovakuutus korvaa uuden vastaavan trampoliini, yleisin perusomavastuu 150 euroa, ikävähennyksiä ei mene tämän kesäisestä. Irtaimistovakuutuksen ei tarvitse olla laajin vaihtoehto.

Ikkunan läpi kaatui puu tai se hajosi myrskytuulen voimasta

 • LähiTapiolassa tämänkaltaiset myrskyvahingot asunnolle korvataan kotivakuutuksesta. Myrskyvahingot kuuluvat kaikkiin kotivakuutuksiimme.
 • OP Vakuutuksessa vahingot ovat pääsääntöisesti korvattavia myös suppeammista kotivakuutuksista.
 • Ifissä omakotitalon kiinteistövakuutus korvaa ikkunalasin korjauksen itse tai lasiliikkeen tekemänä. Yleisimmät perusomavastuut ovat 250 euroa tai 450 euroa.

Sähkökatkos sulatti pakasteet

 • LähiTapiolassa pakasteiden sulamisen sähkökatkon seurauksena korvaa kaksi laajinta kotivakuutustasoa.
 • OP Vakuutuksessa laajat kotivakuutukset korvaavat sulaneet pakasteet, mutta suppeammat eivät.
 • Ifissä koti-irtaimistovakuutuksesta pilaantuneet pakasteet ovat korvattava vahinko, jos turvataso on laaja. Suppeammista turvista pakasteet eivät ole korvattavia.

Juttua täydennetty 16.8. klo 9.30 If-yhtiön kaskojen törmäysturvavakuutuksen osalta.