Vakuutusehdot kannattaa lukea tarkasti myös myrskyvahinkojen korvattavuuden osalta

Vakuutusyhtiön korvauspäätökseen voi hakea muutosta FINEn tai kuluttajariitalautakunnan avustuksella.

myrskytuhot
Navetan päälle kaatunut puu, jota moto korjaa pois. Kiira-myrsky
Pekka Mykrän kotitilalla Kiira-myrskyn jälkeiset raivaustyöt pääsivät kunnolla vauhtiin runsas vuorokausi myräkän jälkeen.Juha Korhonen / Yle

Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta FINEsta kerrotaan, että vakuutusyhtiöt määrittelevät vakuutusehdoissaan eri tavoin, mitkä vahingot korvataan myrskyvahinkoina.

Lue tästä, miten suurimmat vakuutusyhtiöt menettelevät myrskytuhojen korjausten kanssa.

FINE muistuttaa, että eri yhtiöiden vakuutusehdoissa on eroja ja pienilläkin eroavaisuuksilla saattaa olla merkitystä vahinkotapahtuman korvattavuuteen.

Jotta odotukset korvaavuuden suhteen eivät olisi vääriä, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kehottaa käymään läpi yhtiön vuositiedotteet ja mahdolliset muutokset ehdoissa sekä tarkistamaan, että omaisuus on vakuutettu oikeassa suhteessa arvoonsa.

– Eniten meille tulee kysymyksiä vahingon korvattavuudesta tai korvausmääristä. Jos vaikkapa ehdoissa on määritelty tietty tuulen nopeusraja myrskytuulelle, pohditaan miten asia tulkitaan, jos lähin mittauspiste ei annakaan aivan samanlaisia lukemia, sanoo Hanna Salo.

Vakuutusyhtiön korvauspäätökseen voi hakea myös muutosta.

– Jos asiakas on tyytymätön vakuutuspäätökseen FINEn tai kuluttajariitalautakunnan kautta voi päätökseen hakea muutosta, viimeinen porras on käräjäoikeus Salo sanoo.

Salaman pirstoma omaisuus korvataan yleensä suppeimmistakin vakuutuksista

Yleisesti FINEn mukaan voi sanoa, että myrskytuulesta, suorasta salamaniskusta, äkillisestä rankkasateesta tai raekuurosta aiheutuneet vahingot ovat korvattavia vahinkoja.

– Jopa suppeimmissa kotivakuutuksissa korvataan yleensä salamaniskujen pirstoma omaisuus eli esimerkiksi savuava reikä ulkoseinässä, Salo sanoo.

– Poikkeuksellisesta rankkasateesta johtuvaa tulvimista ja veden pääsyä talon rakenteisiin korvataan rajoitetusti. Näissä on kuitenkin yleensä millimetrirajauksia sademäärien suhteen, Salo sanoo.

Kiira-rajuilma rullasi peltikattoja ja paiskoi niitä tuulen voimasta maahan monessa paikassa. Näissä tapauksissa Salon mukaan vakuutukset korvaavat sekä rikkoutuneen katon että yläpohjan kastumisen ainakin perustasoisissa ja laajoissa koti- ja kiinteistövakuutuksissa.

– Jos vahinko on iso, vakuutusyhtiöt käyttävät vahinkokartoitusyrityksiä, jotka tekevät raportin vahingosta.

Usein naapurin puolelta kaatunut puu ei menekkään naapurin piikkiin

Usein voi käydä myös niin, että naapurin puolelta kaatuu puu, joka aiheuttaa vahinkoa omalle rakennukselle. Korvausvelvollisuus ei kuitenkaan ole automaattisesti naapurilla.

– Korvausvelvollisuuden syntymiseksi edellytetään erityistä huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Sama koskee esimerkiksi kunnan alueella olevaa puuta, joka ovat kaatuu auton päälle. Jotta korvausvelvollisuus on kunnalla, puussa on oltava selvästi nähtäviä ulkoisia merkkejä, joiden vuoksi puu olisi pitänyt jo kaataa, Salo sanoo.

Jos auto on jäänyt myrskyssä normaalikuntoisen puun alle, eikä oma vakuutus korvaa vahinkoa, asiakkaan pohdittavaksi jää kannattaako se korjauttaa vai hinauttaa romuttamolle. Autopurkaamoista kannattaa kysyä, onko mahdollista hyödyntää auton osia.

Rakeet vaurioittavat myös usein autoja ja suppeimmat kasko-vakuutukset eivät näitäkään vahinkoja Salon mukaan yleensä korvaa.

– Vakuutusyhtiöllä on nykyisin kasko-vakuutuksissa kolmea, neljää tasoa. Laajimmissa vakuutuksissa saattaa yhtiöstä riippuen olla lisäturvaa, jossa eivät mene bonukset tai omavastuuta ei ole, joten tarkkana kannattaa olla.

Kun vahinko on myrskyn yhteydessä syntynyt, ensimmäinen asia on Salon mukaan huomioida toimet lisävahinkojen estämiseksi.

– Valokuvat vahingosta kannattaa ottaa nopeasti, eli esimerkiksi ennen kuin puu on nostettu auton päältä.

– Vakuutusyhtiöiden nettisivuilta voi katsoa tarkempia ohjeita vahinkoilmoituksen tekoa varten, jos puhelimet ovat ruuhkaisia. Kaikki kuitit, mitkä liittyvät tapahtumaan, pitää muistaa säilyttää Salo ohjeistaa.