Tampereen Kotilinnasäätiön tonttisotkusta alkoi viranomaistutkinta

Eläkeläisten asumista tukeva Kotilinnasäätiö myi tontin vuokraoikeuden vastoin kaupungin kanssa solmimaansa sopimusta.

Tampere
Atanas Aleksovski tiedotustilaisuudessa
Jussi Mansikka / Yle

Säätiöiden toimintaa valvova Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on aloittanut tutkinnan Tampereen Kotilinnasäätiön tonttiepäselvyyksistä. Tampereen kaupungin kokonaan omistamaa säätiötä koskeva tutkinta on tullut vireille heinäkuun loppupuolella.

Kotilinnasäätiö myi Tampereen Muotialassa sijaitsevan tontin vuokraoikeuden rakennuskonserni Lehto Groupille yli miljoonalla eurolla. Myynti rikkoi Kotilinnasäätiön ja kaupungin välistä maanvuokrasopimusta.

Maanantaina Tampereen kaupunginhallitus vapautti Kotilinnasäätiön 1,8 miljoonan euron sopimussakosta. Sen sijaan kaupunki edellyttää, että Kotilinnasäätiö rakentaa vuokra-asuntoja Ranta-Tampellaan Näsijärven rantaan.

PRH valvoo säätiölain noudattamista

Tutkinnassa PRH selvittää, onko säätiö toiminut säätiölain mukaisesti. PRH pyytää tarvittaessa säätiöltä selvitystä asiasta. PRH voi aloittaa tutkinnan sekä omasta aloitteestaan että ulkopuolisen pyynnöstä. Tutkinnat voivat kestää muutamista viikoista useisiin kuukausiin.

Tampereen kaupunki ja Kotilinnasäätiö solmivat maanvuokrasopimuksen Muotialassa sijaitsevasta tontista lokakuussa 2016. Kaupunki oli luvannut tontin säätiölle jo vuosia sitten. Kotilinnasäätiö ei ollut saanut kaupungilta lupaa vuokraoikeuden siirtoon.

Tampereen kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Kotilinnasäätiön sanktio sopimusrikkomuksesta on 1,8 miljoonan euron sijasta 1,15 miljoonaa euroa. Summa on sama, minkä Kotilinnasäätiö sai vuokraoikeuden myynnistä. Kaupunki vaatii, että Kotilinnasäätiö käyttää kyseisen summan asuntojen rakentamiseen Ranta-Tampellaan.

Toiminnanjohtajan kaksoisrooli puhuttaa

Tampereen kaupunki omistaa Kotilinnasäätiön kokonaan. Kotilinnasäätiön on määrä edistää ja tukea eläkeläisten asumista.

Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja on Atanas Aleksovski. Aleksovski aloitti tehtävässä huhtikuussa 2016. Aleksovski on samalla Tampereen kaupunginhallituksen kolmas varapuheenjohtaja ja konsernijaoston varapuheenjohtaja. Julkisuudessa (siirryt toiseen palveluun) on keskusteltu, onko Aleksovskin kaksoisrooli ongelma.