Republikaanit moittivat, äärioikeisto kehuu – Trump syytti taas molempia puolia väkivallasta Charlottesvillessä

Presidentin avustajille Donald Trumpin uudet puheet tulivat yllätyksenä.

Donald Trump
Uutisvideot: Donald Trump syytti taas molempia puolia Charlottevillen väkivallasta
Uutisvideot: Donald Trump syytti taas molempia puolia Charlottevillen väkivallasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen poliittisen myrskyn keskellä. Hän syytti tiistaina jälleen molempia osapuolia Charlottesvillen lauantaisista väkivaltaisuuksista, jotka johtivat äärioikeistoa vastustaneen mielenosoittajan kuolemaan.

Republikaanipuolueen jäsenet irtisanoutuivat kommenteista nopeasti. Senaattori Marco Rubion mielestä Trumpin ei pitäisi siirtää vastuuta pois valkoisilta äärijärjestöiltä.

– Meidän on oltava selkeitä. Valkoisen ylivallan kannatus on vastenmielistä, republikaaneja edustava edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan totesi Twitterissä.

Ryanin mielestä asian ei pitäisi olla epäselvä. Hän ei kuitenkaan maininnut Trumpia nimeltä.

Demokraatit lyttäsivät presidentin puheet vastenmielisinä. Presidentin nähtiin ottavan kantaa äärioikeiston puolesta jättämällä sen tuomitsematta.

Trumpin yllättävä lausunto sai kehuja lähinnä äärioikeistolta. Ku Klux Klanin entinen johtaja David Duke kiitti Trumpia "totuuden" kertomisesta.

Trump: Kaikki eivät olleet uusnatseja

Presidentti Trumpia arvosteltiin kovin sanoin jo viikonloppuna, kun hän syytti aluksi "monia osapuolia" väkivallasta Charlottesvillessä. Maanantaina Trump tuomitsi kovan paineen alla selkeäsanaisesti uusnatsijärjestöt ja Ku Klux Klan -rasistijärjestön.

Ärtyneen oloinen Trump puolusti tiistaina ensireaktiotaan lauantain tapahtumiin lehdistötilaisuudessa New Yorkin Trump Towerissa.

– Mielestäni syyllisiä on molemmilla puolilla. Toisella puolella oli ryhmä, joka oli paha. Toisella puolella oli ryhmä, joka oli myös hyvin väkivaltainen. Kukaan ei halua sanoa sitä. Minä sanon sen.

Trumpin mielestä ääriaineksia oli sekä äärioikeiston että vasemmistolaisten vastamielenosoittajien joukossa. Hänen mukaansa media on antanut väärän kuvan tapahtumista.

– Olen tuominnut uusnatsit. Olen tuominnut monia ryhmiä. Kaikki heistä eivät olleet uusnatseja, uskokaa pois. Kaikki heistä eivät missään nimessä olleet valkoisen ylivallan kannattajia.

Yksi kuoli ja 19 loukkaantui lauantaina, kun äärioikeiston marssia vastustaneiden mielenosoittajien joukkoon ajoi henkilöauto. Kuljettajaksi epäiltyä natsiaatteen kannattajaa epäillään murhasta, ja tekoa tutkitaan viharikoksena.

Mielenosoituksen yhteydessä nähtiin myös tappeluita äärioikeiston ja vastamielenosoittajien välillä.

Kaadammeko George Washingtonin patsaan?

Trumpin mukaan hän ei maininnut lauantaina äärioikeistoa, koska hän halusi ensin varmistaa tapahtumien tarkan kulun.

Presidentti puolusti myös lehdistötilaisuudessa Robert E. Leen patsasta, jonka poistamista Charlottesvillestä äärioikeiston mielenosoittajat vastustivat.

Trump rinnasti sisällissodassa etelävaltioiden joukkoja johtaneen kenraali Leen Yhdysvaltojen perustajaisiin, jotka omistivat niin ikään orjia.

– Kaadammeko seuraavaksi George Washingtonin patsaan? Entä Thomas Jeffersonin?

Trumpin puheet yllättivät hallinnon

Yhdysvaltalaismedian mukaan Trumpin lausunnot tulivat yllätyksenä presidentin hallinnolle. Avustajat olivat toivoneet, että Trumpin maanantainen lausunto olisi rauhoittanut presidentin ensireaktiosta nousseen myrskyn.

Uutistoimisto AP:n lähteen mukaan oli sovittu, ettei Trump vastaa kysymyksiin lehdistötilaisuudessa, jonka aiheena oli hallinnon infrastruktuurihankkeet.

Kun Trump alkoi puhua Charlottesvillen tapahtumista, avustajat vaikuttivat yllättyneiltä. Presidentin uusi kansliapäällikkö John Kelly tuijotteli kenkiään kiusaantuneen näköisenä Trumpin puhuessa.

Uutistoimisto Reutersille nimettömänä puhunut avustaja toivoi, ettei Trump enää palaisi aiheeseen.

– Seuraava askel olisi vain lopettaa puhuminen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Korjattu 16.8.2017 klo 11.57: David Duke ei ole enää Ku Klux Klanin johtaja.