Tornionjokeen on noussut tänä kesänä 40 000 lohta – määrä on odotettua pienempi

Edelliskesäiset Tornionjoen lohikuolemat eivät ole näyttäneet vaikuttaneen lohenpoikasten määrään. Luonnonvarakeskuksen mukaan tämä käy ilmi alustavista sähkökalastuksella saaduista tiedoista. Lohennousu Tornionjokeen jäi vaisuksi ennätyskesiin verrattuna.

lohi
Pieniä lohensoutuveneitä Tornionjoen Jouttensuvannon vaiheilla 27.6.2016
Pieniä lohensoutuveneitä Tornionjoen Jouttensuvannon vaiheilla 27.6.2016Uula Kuvaja / Yle

Tornionjoen lohimäärä on notkahtanut tänä kesänä. Tähän mennessä Luonnonvarakeskuksen kaikuluotainten ohi on uinut 40 000 lohta (siirryt toiseen palveluun).

Se on selvästi vähemmän kuin edellisvuosina ja vähemmän kuin mitä Itämeren alueen lohitutkijoiden asiantuntijaryhmä vielä alkukesästä odotti. Vastaava notkahdus on käynyt myös Simojoella, jonne on noussut 1500 lohta, mutta myös laajemmin Itämeren alueella ja Ruotsin lohijoissa.

– Tällä hetkellä ei tiedetä, mikä säätelee meressä syönnöksellä olevien lohien lähtöä kutuvaellukselle kotijokiinsa. Yksi mahdollinen selitys ennakoitua pienempiin nousulohimääriin voi olla se, että syystä tai toisesta osa lohista on päättänyt jäädä vielä ainakin yhdeksi vuodeksi mereen, luonnehtii tutkija Ville Vähä Luonnonvarakeskuksesta.

Syksyn tullen lohi hakeutuu hyviin asemiin

Käytännössä Tornionjoen ja Simojoen tämän kesän lohimäärä ei juuri enää kasva, sillä Tornionjoella Pellon kohdalla olevien kaikuluotainten ohi menee noin 70-80 lohta vuorokaudessa. Simojoella on ollut elokuussa jo päiviä, jolloin jokeen ei ole noussut yhtään kalaa.

– Tornionjoella vuorokautiset lohimäärät ovat tällä hetkellä samalla tasolla kuin edellisinä vuosina. Iltojen pimentyessä ja vesien viilentyessä lohet alkavat hakeutua kutupaikoille, sanoo Vähä.

Tornionjoella kaikuluotaimet ovat paikoillaan elokuun loppuun asti ja Simojoella hieman pidempään. Simojoella niiden avulla seurataan myös siian nousua kudulle, mutta Tornionjoella se on mahdotonta.

Tämä johtuu siitä, että siika ei nouse Kattilakosken korkeudelle saakka, joka on ensimmäinen mahdollinen luotauspaikka lähdettäessä jokea ylöspäin.

Lohenpoikasten määrästä kerätään tietoa sähkökalastamalla

Luonnonvarakeskus kerää parhaillaan sähkökalastamalla tietoa Tornionjoen- ja Simojoen lohen poikasmääristä. Tämä urakka ei ole vielä edennyt pääuomaan, mutta sivujoilta kuten Lätäsenolta lohenpoikasia on löytynyt odotetusti.

– Toistaiseksi mitkään merkit eivät viittaa siihen, että edellisvuosien lohikuolemat olisivat romahduttaneet poikasmäärät, mutta homma on vasta alussa, sanoo Vähä.

Viime vuonna tulvat haittasivat sähkökalastuksia eikä kaikkia paikkoja saatu käytyä läpi. Kesänvanhojen poikasten määrä kertoo kudun onnistumisesta ja siitä kuinka suuri vuosiluokka on kudusta syntynyt.

– Runsaat määrät talvikkolohia sekä meidän smolttipyynnissä, että kalastajien saaliissa kertovat kuitenkin, että taudit, homeet tai muut ihovauriot eivät ole tappaneet kuin pienehkön osan nousulohista, päättää Vähä.