1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuomas Holopainen

Bowie, Pink Floyd, Beyoncé ja Tuomas Holopainen ovat antaneet nimensä tieteen käyttöön – Voiko itselleen ostaa paikan tieteen historiaan?

Tieteen kuvaamat eliöt saavat yhä useammin nimensä populaarikulttuurista.

Synalpheus pinkfloydi. Kuva: Arthur Anker / Oxford University Museum of Natural History

Maailma on täynnä eläin- ja kasvilajeja, joita ei ole kuvattu tieteelle, eikä niillä siten ole tieteellistä nimeäkään. Useita tuhansia uusia lajeja kuvataan kuitenkin joka vuosi. Ja kaikille pitäisi keksiä nimi.

Viime vuosien ilmiö on ollut, että uudet lajit ovat saaneet nimensä populaarikulttuurin tähdiltä. Näin nimettiin muun muassa Heteropoda davidbowie -hämähäkk (siirryt toiseen palveluun)i, jonka urosten selkäpuoli muistutti ainakin tutkija Peter Jägerin mielestä David Bowieta uransa alkupuolella.

Itäisellä Tyynellämerellä asustava pistoolirapu Synalpheus pinkfloydi puolestaan saa aikaan kuuluvan äänen paukauttaessaan saksensa kiinni. Tutkija Sammy de Grave kuvasi äänen vaikutusta samaksi, jos seisoisi rockkonsertissa aivan kovaäänisen vieressä. Nimeämisellä hän myös ilmaisi kunnioitustaan progebändi Pink Floydille. 

Samanlaisesta huomiosta ovat päässeet osallisiksi muun muassa Lady Gaga, Beyoncé, Shakira ja Radiohead.

Kunnioittaminen oli myös Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssin Jukka Salmelan motiivi, kun hän nimesi kuvaamansa sienisääsken_ Sciophila holopaineniksi_ Nightwish-yhtyeen johtohahmon Tuomas Holopaisen mukaan.

_S. holopainenii  _-lajiinvoi törmätä vain Savukosken Törmäojalla tai Venäjän Karjalassa lähellä Vienanmerta. Salmelan mukaan Lapissa riittää paljon lajeja, joita ei ole vielä kuvattu.

– Lappi on Eldorado, kultamaa, jos tutkii pieniä, tummia, huonosti tunnettuja sääskiä kuten sienisääskiä, harsosääskiä ja polttiaisia. Niistä löytyy paljon tieteelle kuvaamattomia lajeja, joista osalle olen ehtinyt antaa nimen.

Kuva: Jukka Salmela / Metsähallitus

Juoksijasuuruus, romaani ja lestadiolaisuuden perustaja...

Tieteellisiä huomionosoituksia on riittänyt muillekin elämänalueille. Esimerkiksi juoksijasuuruus Lasse Virenin mukaan on nimetty harvinainen banaanikärpänen_ Drosophila vireni,_ kertoo Salmela.

Toinen banaanikärpänen, Drosophila ovivora on nimetty Veikko Huovisen romaanin Lampaansyöjät ja siitä tehdyn elokuvan innoittamana.

Lappi-kirjallisuuden harrastajat puolestaan voivat tuntea Valter Keltikankaan romaanin Seitsemän tuntia erämaata, jonka yksi luku kertoo retkestä Pomokairaan. Salmela löysi sieltä sääsken, jonka hän nimesi Keltikankaan mukaan _Boletina valteri _ -lajiksi. Kirjallinen viittaus on niin ikään Salmelan nimeämässä Boletina kullervoi ** -**hyönteisessä.

Lestadiolaisuuden perustajan Lars Levi Laestadiuksen mukaan on nimetty parikin lajia. Toinen niistä on kasvi - turjanhorsma - olihan Laestadius myös kasvitieteilijä.

FT amanuenssi Jukka Salmela Kuva: Jukka Salmela

Ihan mitä tahansa nimiin ei sovi laittaa

Lajin kuvaajalla on Salmelan mukaan lupa antaa nimi oman makunsa mukaisesti. Joitain rajoitteita kuitenkin on: nimen pitää olla vapaa, samannimisiä ei saa olla muita. Myös muun muassa nimen pituutta on rajoitettu.

Lisäksi on joukko kirjoittamattomia sääntöjä. Esimerkiksi itsensä mukaan nimeämistä karsastetaan tutkijapiireissä. Niin tehdessään menettää ainakin maineensa, Salmela sanoo. Sen sijaan muut voivat nimetä lajeja tutkijakollegoidensa mukaan. Niinpä Salmelan nimi löytyy kolmesta eri sääskestä.

Myöskään pilkkanimiä ei sallita.

Poikkeuksen tähän sääntöön saattoi tehdä taksonomialle eli lajien luokittelulle perustan luonut kuulu ruotsalainen Carl von Linné 1700-luvulla.

Hänen kilpailijansa oli ranskalainen Georges-Louis Leclerc eli kreivi Buffon (Ranskalaisen käsityksen mukaan kunnia evoluutioteoriastakin kuuluu Buffonille, ei suinkaan Charles Darwinille.).  Von Linnén ja Buffonin välejä kuvattiin hyvin kylmiksi ja tarina kertoo, että von Linné olisi nimennyt rupikonnan_ Bufo bufoksi_  kreivi Buffonin mukaan. 

Rupikonna (Bufo bufo) Kuva: M. Watson / AOP

Poppari- ja rocknimet uusi ilmiö

Tieteellisten nimien viittaukset populaarikulttuuriin ovat varsin tuore ilmiö.

– En tiedä, että esimerkiksi Humphrey Bogartin ja Marlene Dietrichin mukaan olisi nimetty mitään 30- tai 40-luvuilla, Salmela sanoo.

Popparinimet ovat vieläkin pieni vähemmistö. Taksonomit olivat varsinkin ennen kovin konservatiivisia. Nimen haluttiin kuvaavan lajin ulkonäköä tai löytöpaikkaa. Nimi voitiin myös antaa kerääjän tai opettajan mukaan. Täysin ulkopuolisten ihmisten mukaan lajeja ei ole tavattu nimetä.

Salmelan mukaan hänen motiivinsa oli joka tapauksessa aukoton kunnioitus Nightwishin Endless Forms Most Beautiful  -levyä kohtaan. Se kuvaa hienosti evoluutiota, hän sanoo.

– On selvää, että tällaisilla nimillä saa myös mediajulkisuutta omalle työlle. En ole syytön tässä asiassa.

Salmela ei ymmärrettävästi koe erityisen ongelmalliseksi uutta ilmiötä. Ilmeisesti eivät myöskään he, jotka saavat nimensä ikuistettua tieteeseen. Esimerkiksi Tuomas Holopainen ilmaisi ilonsa sekä julkisesti että Salmelalle lähettämässään henkilökohtaisessa viestissä.

– On varmaa, että maailmassa on vielä kuvaamattomia lajeja enemmän kuin kuvattuja, joten jos mielikuvitus loppuu, voi nimen ottaa vaikka populaarikulttuurista.

Voiko kuka tahansa ostaa nimen itselleen?

Jos kerran nimiä tarvitaan lähes loputtomasti, ja samaan aikaa tutkimus tarvitsee rahaa, niin eikö sellaisen voisi ostaa itselleen sopivalla rahasummalla?

Salmelan mukaan taksonomit ovat keskuudessaan pohtineet, voisiko nimen myydä, jos vaikka joku miljonääri haluaisi oman nimensä jollekin hyönteiselle. Näin voitaisiin ehkä rahoittaa tutkimusta.

– Esimerkiksi jonkun yhtiön tai rikkaan kanssa voisi sopia, että "jos rahoitat tämän tutkimusmatkan Amazonasille, saat ikuisiksi ajoiksi nimesi tieteen historiaan".

Salmela sanoo, ettei näe tällaisessa mitään pahaa, jos ketään ei loukata.

Hän kertoo, että esimerkiksi maailman rikkaimpiin kuuluvalla Bill Gatesilla on jo nimikkokärpänen Etelä-Amerikassa. Hän oli rahoittanut tutkimuksen, jonka yhteydessä laji löydettiin, ja tutkijat olivat ilmeisesti hyvää hyvyyttään nimenneet yhden lajin Gatesin mukaan.

– En usko, että nimen antaminen oli ehtona rahoitussopimuksessa, Salmela naurahtaa.

Carl von Linné Kuva: Universal History Archive / Univ / AOP

Muokattu 17.8. klo 8.45: Latinankielinen nimi -termi muutettu muotoon tieteellinen nimi.