Yksityiskoulun kilpailuvaltti: Siikasalmen pienimmällä luokalla vain 3 oppilasta

Vajaat 20 000 peruskoululaista suorittaa oppivelvollisuuttaan yksityisessä koulussa. Niiden yksi valtti on pienuus.

yksityiskoulut
Alakoulun oppilaat koululuokassa.
Ari Haimakainen / Yle

LiperiPohjois-Karjalassa Liperissä Siikasalmella kouluvuoden avajaisissa rehtori Jari Keronen siteeraa Raamattua ja oppilaat laulavat hengellisiä lauluja. Vaikka Suomen Adventtikirkon koulussa annetaan kristillistä kasvatusta aamuhartauksineen ja ruokarukouksineen, oppilailta ei edellytetä samaa uskontoa.

– On meillä ihan ateistejakin, Jari Keronen toteaa.

Samaan aikaan, kun kunnalliset koulut tuskailevat suurien ryhmäkokojen kanssa, yksityiskoulut pystyvät järjestämään perusopetusta pienelle joukolle oppilaita.

Hengellisyys kuitenkin rajaa oppilasmäärää, sillä osa vanhemmista arastelee Siikasalmea. Toisaalta vanhemmat löytävät Siikasalmen koulun puskaradion suositusten perusteella.

Koko koulussa 36 oppilasta

Adventtikirkon ylläpitämässä Siikasalmen koulussa on tänä lukuvuonna yhteensä 36 oppilasta. Alakoulussa on 25 oppilasta ja yläkoulussa 11. Yläkoulussa yhdellä luokalla on 3–4 oppilasta.

– Opetuksessa voi mennä syvälle ja saada henkilökohtaista ohjausta, rehtori sanoo.

On meillä ihan ateistejakin.

Jari Keronen

Yksityiskoulu ei voi periä lukukausimaksuja, koska se saa valtionavustusta. Jari Keronen sanoo, että valtion rahat riittävät kuuden opettajan palkkoihin ja lasten oppikirjoihin. Muihin kuluihin raha on löydettävä muualta.

– Onhan se haastavaa. Tämä on enemmän elämäntapa ja siihen on heittäydytty nyt täysillä mukaan.

Vuonna 2000 perustettua koulua tukee Siikasalmiyhdistys, joka tekee yritystoimintaa. Se muun muassa vuokraa koulualueella olevia rivitaloasuntoja. Yhdistys järjestää oppilaiden koulukyydit lähikaupungista Joensuusta asti.

Lisäksi koululla on taustavoimana Liperin Adventtiseurakunta.

Pienet ryhmäkoot Siikasalmen valttina

Siikasalmen koulussa oppimateriaalista tai -välineistä ei ole pulaa. Jotkut vanhemmat kehuvat koulun tasoa.

– On luokkaretkiä ja retkikouluja. Oppilailla on paljon soittimia ja he levyttävät, kertoo Sonja Nykänen.

Nykäsen perhe löysi Siikasalmen koulun tuttavien suosittelemana. Nyt jo kolmas perheen lapsista aloitti koulutaipaleen yksityiskoulussa. Syy lasten viihtymiseen pikkukoulussa on tiedossa.

– Pienet luokat. Ei ole liian kova melu ja tarpeeksi vähän oppilaita, että pystyy keskittymään tunnilla, Sonja Nykänen iloitsee.

Myös isommat lapset arvostavat työrauhaa. Joensuulainen Mikko Vuoriluoma on käynyt Siikasalmea ensimmäisestä luokasta lähtien.

– Liikunta on ihan mukavaa, kun ei ole liikaa ihmisiä ja käsityöt, kun opettajat ehtivät auttamaan, yhdeksäsluokkalainen kertoo.

Rehtori Jari Keronen kertoo, että myös vanhemmat, joiden lapsella on oppimisvaikeuksia, voivat valita yksityisen koulun. Toisinaan syy on koulun vaihtaminen kiusaamisen takia.

Raamattu miehen kädessä.
Ari Haimakainen / Yle

Adventtikirkon arvoihin kuuluu terveellinen elämäntapa. Koulukeittiön ruoka-aineet tulevat luomutilalta, jossa koulu sijaitsee. Käytännössä kouluruoka on kasvisruokaa.

Yksityiskoulut tarvitsevat luvan opetuksen järjestämisestä valtioneuvostolta. Tärkein syy opetusluvan myöntämiselle on paikallinen tarve koululle.