Kolin matkailu päihitti kolean heinäkuun ennätyslukemin

Kolin kävijämäärä kasvoi heinäkuussa Lieksassa uuteen ennätykseen ja alueen lähes koko majoituskapasiteetti oli käytössä.

matkailu
Kolin sataman laitureita kunnostetaan Lieksassa.
Kolin satamaa remontoidaan. Parhaillaan uusitaan vierasvenelaiturin kantta. Satamaan tulee myös vuosikausia odotettu polttoaineen jakelupiste.Jouki Väinämö / Yle

Vuoden 2017 heinäkuu jää Pohjois-Karjalan korkeuksilla Ilmatieteen laitoksen tilastoihin harvinaisen koleana ja varsin sateisena. Lieksan Kolin alueen matkailun historiaan samainen kuukausi kirjataan kuitenkin ennätysvilkkaana.

Meillä on ollut tosi upea kesä.

Veli Lyytikäinen

Kolin Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen kertoo, että kansallismaisemassa on nähty todella paljon vierailijoita.

– Kelit ovat olleet vähän mitä sattuu, mutta meillä on ollut tosi upea kesä. Kesäkuu mentiin pikkusen nousussa, mutta sitten taas heinäkuu oli ennätyksellinen jälleen kerran.

Huimasti enemmän kävijöitä

Lyytikäisen mukaan ennätyksiä rikottiin oikein urakalla.

– Kävijämäärät ovat nousseet huimasti. Kasvua on jopa 15 prosenttia. Myös kahvila- ja ravintolatoiminnassa kasvu on 15 prosenttia. Majoitus ei kasva niin paljon, koska meillä kapasiteetti oli lähes kokonaan käytössä.

Kolin alueella on noin 2 300 petipaikkaa. Se ei riitä. Majoituskapasiteetista on pula. Lyytikäisen toive onkin, että alueelle rakennettaisiin uusi hotelli.

Myös kansallispuiston kävijämäärät ovat kovassa kasvussa. Toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen ennustaa, että Kolin kansallispuiston vieraiden määrä nousee tänä vuonna reilusti yli 200 000 kävijän.

– Luontokeskus Ukossa kävi heinäkuussa yli 20 000 ihmistä, joka on kaikkien aikojen ennätys.

Sveitsiläisiä ja espanjalaisia

Elokuussa Kolilla lomailee suomalaisten lisäksi lähinnä keski- ja eteläeurooppalaisia turisteja.

– Sveitsiläisiä ja hollantilaisia on paljon. Italia ja Espanja ovat kasvaneet koko ajan.

Miksi esimerkiksi sveitsiläiset ja espanjalaiset ovat löytäneet Kolin?

– Vuosien työ. Totta kai myös Etelä-Euroopan kovat helteet vaikuttivat eli lähdettiin pohjoiseen lomailemaan. Ja kun katselee tätä maisemaa, niin miksei, toiminnanjohtaja Lyytikäinen naurahtaa aurinkoisen ja sinisen Pielisen rannalla.

Aiemmin Kolillakin oli paljon venäläisiä matkailijoita, mutta ei ole enää.

– Venäläisiä on aika vähän. Ruplan kurssit näyttävät taas vaikuttavan. Uskon, että talvella he taas tulevat, Lyytikäinen sanoo.

Polttoainejakelu Pieliselle

Pielisen länsirannalla sijaitsevaa Kolin satamaa kunnostetaan parhaillaan. Vierasvenelaiturin kansi saa uudet lankut, ja pian veneilijät saavat pitkään odottamansa polttoaineen jakelupisteen.

– Kolin sataman lisäksi jakelupisteet tulevat Lieksaan ja Bomban satamaan Nurmekseen. Tätä on odotettu vuosia. Vihdoinkin loppuu kanistereilla kantaminen täällä satamassa, Kolin Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen iloitsee.

Pielisen pinta kimmeltää aurinkoisena elokuun päivänä.
Pielisen pinta kimmeltää aurinkoisena päivänä taivaansinisenä.Jouki Väinämö / Yle