Saimaan kanavan ihmissalakuljetustapaus paisuu kuin pullataikina: "Homma on räjähtänyt käsiin"

Kaikkiaan kanavan läpi on viety vähintään kymmeniä ihmisiä. Osa on kateissa.

ihmissalakuljetus
Takavarikoitu venäläinen alus
Rajavartiolaitoksen kesäkuussa takavarikoimalla moottoriveneellä salakuljetettiin ihmisiä Saimaan kanavan kautta.Kare Lehtonen/Yle

Saimaan kanavan ihmissalakuljetustutkinta ei ota päättyäkseen. Tapaus on jo nyt yksi Suomen rikoshistorian suurimmista lajissaan, mutta siitä paljastuu jatkuvasti lisää.

Ihmisiä on salakuljetettu Venäjältä Suomeen Saimaan kanavaa pitkin huviveneen kyydissä lukuisia kertoja. Rikoksista epäillään ammattimaista kansainvälistä rikollisryhmää.

– Tämä on paljastunut huomattavasti luultua suuremmaksi kokonaisuudeksi. Homma on räjähtänyt käsiin, sanoo tutkinnanjohtaja luutnantti Jyri Siitari Suomenlahden merivartioston rikostorjunnasta.

Selvitystyössä on mukana useamman maan viranomaisia. Rajavartiolaitos tekee yhteistyötä Europolin ja Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:n kanssa.

Laivan matkassa tulleet ovat olleet vaarassa

Ihmissalakuljetusvyyhti alkoi purkautua, kun Rajavartiolaitos takavarikoi ihmissalakuljetuksessa käytetyn 12-metrisen huviveneen Lappeenrannan vierasvenesatamasta kesäkuun alussa. Veneen kolmihenkinen venäläismiehistö pidätettiin.

Veneessä piilotteli 17 ihmistä, joiden epäillään olevan kotoisin Jemenistä. Heidät oli kätketty osittain päällekkäin ja muun muassa veneen lattian alle.

– Nämä ihmiset ovat olleet vaarassa. Matkoja on tehty myös talvella, Jyri Siitari sanoo.

Siitarin mukaan Saimaan kanavan kautta ihmissalakuljetettujen kokonaismäärä lasketaan kymmenissä. Kaikkia ei ole tavoitettu.

– Missä nämä ihmiset ovat? Se kiinnostaa täällä ja muualla Euroopassa, mutta jälki kylmenee nopeasti, Siitari pohtii.

Siitari kertoo, että kesäkuussa paljastuneen tapauksen esitutkinta on jo valmis, mutta aiemmissa tapahtumissa riittää edelleen perattavaa. Tämän vuoksi tapauksen esitutkintaan haetaan lisäaikaa.