1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palkka ja työsuhde-edut

Katso yksityisen puolen palkat eri ammateissa – Korkein keskituntipalkka ahtaajilla: 21,5 euroa tunnissa

Yksityisellä puolella työskentelevien palkansaajien säännöllisen työajan tuntiansio oli vuoden 2016 lopulla keskimäärin 15,98 euroa. Tiedot kokosi Tilastokeskus.

Palkka ja työsuhde-edut
Rakennustyöläinen tekee kivilaatoitusta ulos.
Henrietta Hassinen / Yle

Yliaktuaari Harri Nummila Tilastokeskuksesta korostaa, että tuntipalkkatilasto kertoo nimensä mukaisesti vain tuntipalkoista. Tiedot kuukausipalkoista julkaistaan erikseen.

Kaikkia palkansaajia kuvataan palkkarakennetilastolla. Esimerkiksi vuoden 2015 palkkarakennetilaston mukaan suomalaisten palkansaajien tuntipalkka olikin 19,6 euroa.

Tuntipalkat nousivat vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä 1,1 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Tuntipalkkatilaston mukaan miesten ja naisten välinen ero keskituntipalkassa pieneni hieman, ja oli nyt tasan kolme euroa.

Tilasto kuvaa noin 322 000 palkansaajan tietoja. Heistä yli 70 prosenttia oli teollisuuden ja rakennusalan työntekijöitä.

Tuntipalkka-alojen korkeinta keskituntipalkkaa saavat ahtaajat. Heidän tuntipalkkansa oli 21,5 euroa. Puutarhatyöntekijät ovat palkkatilaston häntäpäässä. He ansaitsevat 10,2 euroa tunnissa.

Yliaktuaari Nummila kertoo, että kuukausipalkkaisilla palkansaajilla korkein keskiansio on työmarkkina- ja elinkeinoelämän järjestöjen johtajilla. Keskiansiot nousevat 8 870 euroon kuukaudessa.

Yksityisen sektorin kuukausipalkkatilaston mukaan eniten palkkaa saa erikoislääkärin tutkinnolla eli 7 431 euroa kuukaudessa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yksityisen sektorin tuntipalkkaisten ansiot

Tiedot ammattiluokittain. Ammattiryhmän numero kertoo tarkkuudesta. Suurempi numero viittaa tarkempaan ryhmään. Taulukosta on poistettu ammattiryhmät joille tietoa ei voida esittää. Lähde. Tilastokeskus 2016

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen.

Lue seuraavaksi