Italialaiset turistit rakastuivat Suomeen, vaikka saivatkin läksytyksen pyörätiellä – "Teidän pitää markkinoida viileää kesäänne!"

Roomalaispariskunta olisi ollut valmis maksamaan monen tunnin marjanpoiminnasta, mutta se olikin ilmaista.

matkailu
Fulvio Paolocci ja Angelica Marin nauttivat viileästä kesäpäivästä Löylyn terassilla elokuussa.
Fulvio Paolocci ja Angelica Marin nauttivat viileästä kesäpäivästä Löylyn terassilla elokuussa.Petri Burtsov / YLE

Roomassa asuvien Fulvio Paoloccin ja Angelica Marinin Suomen matka on ollut täynnä yllätyksiä. Pariskunta ei tiennyt Suomesta muuta kuin joulupukin, mutta päätti työmatkansa päätteeksi jäädä maahan muutamaksi päiväksi.

– Meillä on Roomassa ollut monta viikkoa yli 40 asteen helteitä. Olimme varustautuneet Suomen matkaan talvivaattein, mutta täällähän on täydellinen sää, he ylistävät.

Etelä-Euroopan helteissä koko kesän kärvistelleen pariskunnan mielestä parinkymmenen asteen tienoilla pyörivä lämpötila on ihmiselle täydellinen. Paolocci on varma siitä, että helteistä kärsiville Välimeren asukkaille loma Suomen viileydessä olisi mannaa.

Hän kehottaakin Suomea markkinoimaan juuri viileää säätään.

Fulvio Paolocci ja Angelica Marin maistavat muikkuja ravintola Sea Horsessa Helsingissä elokuussa.
Fulvio Paolocci ja Angelica Marin maistavat muikkuja ravintola Sea Horsessa Helsingissä elokuussa.Petri Burtsov / YLE

Kohokohta: Viiden tunnin marjaretki metsään

Italialaiset ovat tunnetusti hyvän ruoan ystäviä. Suomessa muistetaan vielä hyvin, kuinka maan entinen pitkäaikainen pääministeri Silvio Berlusconi mollasi aikoinaan suomalaista ruokaa.

Paoloccilla ja Marinilla ei ollut suomalaisesta ruoasta minkäänlaisia odotuksia, mutta he yllättyivät iloisesti: se on heistä todella hyvää.

– Rakastan vaaleaa kalaa ja metsän antimia. Teidän pitäisi järjestää turisteille maksullisia ruokakierroksia, kuten Roomassa tehdään, ne olisivat todella suosittuja, Paolocci ehdottaa.

Hän kertoo pariskunnan käyneen poimimassa mustikkaa metsässä Tampereen lähellä.

– Kävelimme metsässä viisi tuntia ja poimimme ämpärin täyteen mustikoita. Olemme syöneet niitä, mutta emme tiedä, mitä tehdä niille kaikille. Taidamme pakastaa ne Roomassa, Paolocci toteaa.

Ravintola Sea Horsen lohikeitto oli roomalaisturistien suosikki.
Ravintola Sea Horsen lohikeitto oli roomalaisturistien suosikki.Petri Burtsov / YLE

Marin on sitä mieltä, että italialaiset turistit olisivat valmiita maksamaan vastaavasta marjanpoimintaretkestä maltaita.

Kalan ja marjojen lisäksi pariskunta on käynyt Porvoossa syömässä etanoita sekä maistanut Helsingissä kaalikääryleitä ja muikkuja.

Helsingistä jäivät mieleen hipsterikahvilat ja tyylikkäät baarit.

– Uskallan väittää, että teidän cocktailinne vetävät vertoja vastaaville New Yorkissa tai Los Angelesissä, Paolocci ylistää.

Italialaisturistien määrä on kasvussa

Roomalaispariskunta vertaa kotikaupunkinsa turistimassoja Helsingin ilmapiiriin.

– Roomassa on monia nähtävyyksiä ja paljon turisteja. Siksi turismi tuntuu usein stressaavalta suorittamiselta. Täälläkin on paljon nähtävää, mutta koska turisteja on vähän, ilmapiiri on rento, Marin toteaa.

Paolocci puolestaan kertoo ihastuneensa siihen, miten helppoa suomalaisissa metsissä oli liikkua.

– Italiassa metsiin ei noin vain kävellä. Siellä on paljon piikkejä ja käärmeitä. Täällä on toisin, hän sanoo.

Fulvio Paolocci ja Angelica Marin nauttivat viileästä kesäpäivästä Löylyn terassilla Helsingissä elokuussa.
Fulvio Paolocci ja Angelica Marin nauttivat viileästä kesäpäivästä Löylyn terassilla Helsingissä elokuussa.Petri Burtsov / YLE

Italialaiset ovat Suomessa 13. suurin turistiryhmä, ja heitä käy täällä yhä enemmän. Tilastokeskuksen mukaan italialaisten hotelliyöpymisten määrä kasvoi vuoden alkupuoliskolla vajaat 14 prosenttia reiluun 62 000:een.

Suomea ei kuitenkaan Italiassa suuremmin markkinoida, eivätkä Paolocci ja Marin tienneet Suomesta ennen tuloaan juuri mitään.

"Turisti, pois pyörätieltä!"

Pariskunta on vakuuttunut Suomen turismipotentiaalista. Samaan hengenvetoon he kuitenkin pohtivat, olisiko Suomi valmis massaturismiin.

He kertovat törmänneensä suomalaisen sääntöyhteiskunnan kulmikkaaseen edustajaan kävellessään vahingossa pyörätiellä Helsingin Kauppatorilla.

– Yksi suomalainen alkoi huutaa meille suoraa kurkkua, he sanovat.

Pariskunta kertovat pyytäneensä mieheltä anteeksi ja selittäneensä, ettei Roomassa ole pyöräteitä eivätkä he voineet tietää, että katuosuus oli jalankulkijoilta kielletty. Eiväthän turistit aina voi tuntea kaikkia paikallisia sääntöjä, he toteavat.

– Sanoimme miehelle, ettei turisteille saisi huutaa vaan heitä pitäisi ohjeistaa. Hän kysyi, miksi ihmeessä hänen niin pitäisi tehdä, Paolocci ja Marin nauravat.

Lue lisää:

Nyt loppuu se säästä valittaminen – Suomen sää on yksi Suomen parhaista matkailuvalteista

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus