Rapukausi reilusti myöhässä, saaliit vähäisiä – tutkija: "Yksi kummallisimmista rapuvuosista"

Ravustuskausi alkoi lähes kuukausi sitten, mutta rapukausi on lähtenyt hitaasti liikkeelle. Ongelmia on ollut esimerkiksi Saimaalla.

ravustus
Rapu merrassa
Sauli Antikainen / Yle

Rapukausi on tänä vuonna reilusti myöhässä, eikä saalista tunnu löytyvän. Rapubiologi Japo Jussila Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että osassa kantoja on selkeitä merkkejä siitä, että ravun kesäinen elinkierto on ainakin kolme–neljä viikkoa tavallisesta myöhässä.

– Kyseessä on yksi kummallisimmista rapuvuosista, jonka olen parinkymmenen vuoden aikana urallani kokenut, Jussila kertoi Yle Radio 1:n Ajantasa-ohjelmassa.

Ravustuskausi alkoi lähes kuukausi sitten, mutta rapua on tullut vähän.

Ongelmia on ollut esimerkiksi Saimaalla.

– Pyyntien perusteella Saimaalla on ollut kohtuullisen hiljaista. Normaali rapujen mertaaminen ei meinaa millään lähteä liikkeelle, Jussila kuvaa.

Hän kertoo, että sen sijaan Päijänteellä, jossa kausi lähti hitaasti liikkeelle, saaliit ovat selkeästi nousseet.

Jussilan mukaan tällä hetkellä merkit kuitenkin osoittavat, että rapu lähtee liikkeelle ja saalista alkaa pikkuhiljaa tulla markkinoille.

Poikaset kuoriutuvat myöhemmin

Rapukauden hidas alku näkyy oletettavasti hinnoissa. Jussila ei kuitenkaan halua arvioida, miten paljon hinnat nousevat.

– Oletan, että kun markkinoille ei tule tuotetta, jota halutaan, hinta nousee.

Poikkeuksellinen rapuvuosi heijastuu myös tulevaisuuteen. Jussilan mukaan ravunpoikaset kuoriutuvat tänä kesänä reilusti normaalia myöhemmin.

– Nähtäväksi jää, miten ne selviävät tulevasta talvesta. Jos poikaset eivät saavuta tiettyä kokoa, talvesta tulee erittäin hankala. Se taas heijastuu tulevaan saaliiseen, Jussila sanoo.

Täplärapu matalassa rantavedessä.
Täplärapu matalassa rantavedessä.Kalevi Rytkölä / Yle

Ravustaja, luota aikaisempiin saalispaikkoihin

Jussilan mukaan tänä kesänä on keskusteltu paljon siitä, mistä rapuja pitäisi etsiä, kun perinteiset apajat eivät toimi.

Jussila ohjeistaa ravustajia luottamaan aikaisempiin saalispaikkoihin.

– Kannattaa ravustaa niillä alueilla, joilla on aiemmin ravustanut ja perinteisen apajan ympäriltä sekä syvältä että matalalta.

Kuuntele Ajantasa Yle Areenassa