Karita Mattila liikuttui nimityksestään kulttuuriturkulaiseksi – "Aina sydämessä kulkee tämä kaupunki"

Karita Mattila viimeisteli nimikkotammensa istutuksen Turun Samppalinnanmäellä.

Karita Mattila
Karita Mattila
Karita Mattila nimikkotammensa äärellä. Minna Rosvall / Yle

Oopperatähti Karita Mattila saapui Turun Samppalinnanmäelle juhlistamaan nimitystään kulttuuriturkulaiseksi suuren maailman tyyliin. Musta auto lipui keskelle puistoa ja innokas muutaman kymmenen hengen väkijoukko oli vastaanottamassa omaa maailmantähteään.

Miinua koskettaa se, että minut on täällä niin omittu.

Karita Mattila

Kulttuuriturkulaisen tunnustuksen myönsi Turkuseuran kulttuurijaosto. Valinnan perustelut luki Turun Musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki. Niissä todettiin, että maailmankuulu sopraano Karita Mattila on ollut näkyvä hahmo kansainvälisen oopperamaailman huipulla 1990-luvulta saakka. Hän on esiintynyt laajalla repertoaarilla maailman keskeisissä oopperataloissa ja laulanut solistina merkittävimpien orkesterien kanssa.

Mattila liikuttui tunnustuksesta

Karita Mattila liikuttui kyyneliin kuunnellessaan valintansa perusteluja.

– Aina sydämessä kulkee tämä kaupunki, vaikka tämä ei henkilökohtaisesti ole minun kotikaupunkini. Minua koskettaa se, että minut on täällä niin omittu ja olen turkulaissyntyisen mieheni siivellä päässyt tähän samaan kategoriaan, kertoi Mattila.

Puun istutus sujui maatalon tytöltä hyvin.

Karita Mattila lapioi multaa nimikkotammelleen.
Minna Rosvall / Yle

– Kyllä isä olisi ollut minusta ylpeä, jos olisi nähnyt. Tulee varmaan käytyä täällä, kun mieheni ei ehtinyt tänä aamuna tänne. Tullaan Tapion kanssa tänne katsomaan ja voin sanoa, että tuossa se minun puuni on, naurahtaa Mattila.

Karita Mattilan valinta juhlistaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta ja suomalaisen ja turkulaisen kulttuurielämän vaikutusta maailmalla.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell onnitteli Mattilaa.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell, Karita Mattila, Turun Musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki ja Turkuseuran puheenjohtaja Tapio Jokinen.
Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell, Karita Mattila, Turun Musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki ja Turkuseuran puheenjohtaja Tapio Jokinen.Minna Rosvall / Yle

– Tämä puu ja kyltti kannustavat uusien roolien ja klassikoiden esittämiseen maailmalla. Toivottavasti silloin tällöin myös meillä Turussa, tunnelmoi Randell.

Oopperatähteä lämmittää uuden roolin onnistuminen

Sopraano Karita Mattila lauloi Richard Wagnerin Parsifal-oopperan Kundryn roolin ensimmäisen kerran Turun Musiikkijuhlilla. Yleisö otti teoksen hyvin vastaan ja kritiikit ovat olleet myös ylistäviä.

Yleisö täytti kahteen otteeseen ääriä myöten sen salin eli mukana ja käyttäytyi hyvin ei-turkulaisesti.

Karita Mattila

– Hienointa oli, että yleisö täytti kahteen otteeseen ääriä myöten sen salin, eli mukana ja käyttäytyi hyvin ei-turkulaisesti. He huusivat ja riehuivat ja osoittivat suosiotaan. Sekin oli hyvin koskettavaa. Erityislataus oli siinä, kun se oli minun ensimmäinen Kundryni, kertoo Mattila.