Tenon sopimuksessa on joustovaraa? Ministeri Leppä väläytti joustomekanismeja Utsjoen matkallaan

Ministeri Leppä kertoo ymmärtävänsä, että uudet pyyntirajoitukset ovat tuntuneet rajuilta etenkin paikallisten silmissä. Hän ei kuitenkaan vielä lupaa muutosta tilanteeseen.

Tenojoki
Jari Leppä ja Markus Lohi
Ministeri Jari Leppä (kesk.) ja kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) kiirehtivät kättelemään Utsjoella 16.8.Vesa Toppari / Yle

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ei vielä lupaa muutoksia tai uusia neuvotteluja Tenon kalastussopimuksen suhteen.

Leppä vierailee tänään keskiviikkona Utsjoella. Hän tapaa matkallaan muun muassa Utsjoen kunnan, kalastuskuntien ja yrittäjäjärjestöjen edustajia sekä Suomen ja Norjan Saamelaiskäräjien väkeä.

Ministerin kutsui Utsjoelle kunta. Kunta haluaa tiedustella Jari Lepältä, onko Tenon sopimusasialle mitään tehtävissä.

"Johtopäätökset tehdään myöhemmin"

Tenon uudet kalastussäännökset astuivat voimaan viime toukokuussa. Niiden pyrkimyksenä on vähentää kalastuksessa kuolevien lohien määrää 30 prosenttia nykytasosta.

Eniten uudet pyyntirajoitukset iskevät kuitenkin saamelaisten perinteiseen pyyntiin, jota rajoitettiin lähes 80 prosenttia. Matkailupyyntiä rajoitettiin noin 40 prosenttia.

Utsjoki
Vesa Toppari / Yle

Ministeri Leppä kertoo ymmärtävänsä, että rajoitukset ovat tuntuneet rajuilta etenkin paikallisten silmissä. Hän ei kuitenkaan vielä lupaa parannusta tilanteeseen.

– Muutos on ollut aikamoinen, se on tullut täällä selväksi. Tenon sopimuksen yksi iso tavoite on ollut lohikantojen turvaaminen ja sen vuoksi pyyntiä on leikattu 30 prosenttia. Mutta säännökset pohjautuvat tutkimustulokseen. Tottakai, jos uusia tutkimustuloksia tulee, asiaa pitää arvioida uudelleen.

– Halusin saada tietoa paikan päältä ja on hyvä, että palautetta tulee. Analysoimme myöhemmin matkan antia ja teemme johtopäätökset. Kun saadaan uutta tutkimustulosta, uudet laskurit toimintaan ja tiedetään varmasti lohikannan koko, voidaan tehdä johtopäätöksiä. Niiden aika on myöhemmin, Leppä kommentoi.

Säännöksissä on joustovaraa?

Utsjoen kunnan mielestä paikallisilla on oikeus odottaa, että Suomen valtio tulee jollain tavalla vastaan ja kompensoi sopimuksella aiheuttamiaan vahinkoja.

Ministeri Jari Leppä ei ota kantaa vahinkojen kompensoimiseen. Hän kertoo kuitenkin, että Suomen valtiolla on mahdollisuus pohtia erilaisia joustomekanismeja.

– Voimme miettiä joustomekanismeja, päällimmäisenä kalakantoja, kalastustapoja ja kalastusalueita. En tässä vaiheessa ota kantaa, mitä asialle tehdään.

Utsjoki
Vesa Toppari / Yle

Etenkin Tenon sivuvesien kalastajat ovat ihmetelleet kovia rajoituksia, sillä lohikanta voi sivujoissa hyvin sekä heidän että Luonnonvarakeskus Luken mukaan. Ministeri Leppä ei kommentoi asiaa sen enempää.

– Nämä ovat asioita, joita meidän pitää arvioida.

Leppä on vastannut Ellos Deatnu -kansanliikkeelle

Tenon uutta kalastussopimusta vastustava saamelainen Ellos Deatnu -kansanliike on pyytänyt Suomen ja Norjan valtioilta selvitystä siitä, miten ne ovat saaneet omistus- ja hallintaoikeudet Tenon vesistöön.

Liike lähetti asiasta heinäkuussa kirjeen suomalaisille ja norjalaisille ministereille, muun muassa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle.

Beaska Niillas ja Áslat Holmberg Ohcejoga álbmotčoahkkimis
Ellos Deatnu -kansanliikkeen Beaska Niillas ja Áslat Holmberg.Ellos Deatnu

Leppä on vastannut kirjeeseen. Hän huomauttaa, että asia on käsitelty perustuslakivaliokunnassa.

– Lähtökohta on se, että Tenon sopimus on käynyt läpi perustuslain tarkastelun. Perustuslakivaliokunta on lausunut asiasta ja säännökset on tehty sen mukaan. Perusoikeudet ovat äärimmäisen tärkeä asia, ja niiden arvio tehdään Suomessa perustuslakivaliokunnassa.

– Mutta niinkuin sanottua, jos tilanteet muuttuvat, asia pitää arvioida uudelleen, Leppä jatkaa.

Perustuslakivaliokunta on huomauttanut, että saamelaisia kuultiin liian myöhään säännösten valmistelun yhteydessä.

– Valiokunta antoi yhdeltä osalta viestiä siitä, että saamelaisia olisi pitänyt kuulla aikaisemmin. Se on ihan selvää. Näissä asioissa pitää olla tarkka, Leppä myöntää.