Kansallisooppera on valinnut Wagner-tuotannolle uuden ohjaajan

Anna Kelo ohjaa Kansallisoopperan toteuttaman Nibelungin sormuksen. Aiemmin keväällä Kari Heiskanen siirrettiin tehtävästä sivuun.

ooppera
Anna Kelo, kansallisooppera.
Yle

Anna Kelo on valittu keväällä syrjäytetyn Kari Heiskasen tilalle ohjaamaan Richard Wagnerin oopperateos Der Ring des Nibelungen, eli Ring. Tuotannon johtaa Esa-Pekka Salonen.

– Annalla on Ring-tetralogiasta selkeä ja vahva visio, jossa tematiikka, draama, musiikki ja henkilöohjaus kohtaavat, kertoo Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.

Kelo on vuosina 2016–2017 uusintaohjannut Götz Friedrichin Ring-tetralogian Tokion New National Theatrelle. Kansallisoopperalle Kelo on aiemmin ohjannut Aarre Merikannon Juhan ja Mozartin Figaron häät.

– Olen tyytyväinen valintaan ja yhteistyö on käynnistynyt sujuvasti, Salonen sanoo.

Oopperan kapellimestariksi on valittu Klaus Mäkelä, jonka debyytti Kansallisoopperassa, Melartin Aino-ooppera, sai ensi-iltansa tänä keväänä.

Wotanin rooliin laulajaksi on valittu Tommi Hakala ja Brünnhildeä esittää Johanna Rusanen-Kartano. Muista solisteista Kansallisooppera tiedottaa myöhemmin.

Oopperakokonaisuuden ensimmäinen osa Reininkulta saa ensi-iltansa syksyllä 2019. Seuraavat osat Valkyyria, Siegfried ja Jumalten tuho esitetään puolen vuoden välein. Viimeinen osa saa ensi-iltansa keväällä 2021, jonka jälkeen tetralogia esitetään vielä myöhemmin kokonaisuutena.

Heiskanen siirrettiin sivuun yllättäen

Keväällä Heiskanen syrjäytettiin suurtuotannon ohjauksesta Paasikiven ja Kansallisoopperan pääjohtajan Päivi Kärkkäisen päätöksestä. Asiaa perusteltiin näkemyseroilla, jotka ilmenevät tuotannon suunnittelu- ja ideointivaiheessa.

– Kari on erinomainen ohjaaja, joka on tehnyt paljon hyvää työtä, mutta tässä tapauksessa kaikkien täytyy allekirjoittaa se, mihin suuntaan produktio on menossa, Paasikivi sanoi Ylen haastattelussa keväällä.