Kenen joukoissa seisot, kysytään nyt perussuomalaisissa – "Puolueeseen on pesiytynyt jäsen valvoo jäsentä -kulttuuri"

Turo Kalliomaa oli vielä alkukesästä Alajärven perussuomalaisten puheenjohtaja. Kaikki muuttui, kun Jussi Halla-aho valittiin puolueen johtoon.

Perussuomalaiset
Anne Matokangas, Turo Kalliomaa ja Markku Leppäkangas.
Anne Matokangas (vas.) jäi Alajärven perussuomalaisiin. Turo Kalliomaa ja Markku Leppäkangas päättivät lähteä.Sasha Silvala / Yle

Ei tässä näin pitänyt käydä.

Turo Kalliomaa johti vielä alkukesästä Alajärven perussuomalaisia. Kukaan ei ollut koskaan kyseenalaistanut hänen uskollisuuttaan puolueelle. Ei, vaikka hän oli kritisoinut Timo Soiniakin suorin sanoin.

Nyt Kalliomaa on entinen paikallisjohtaja.

Tilanne muuttui puoluekokouksen jälkeen. Kun osa puolueen eduskuntaryhmästä irtautui omaksi Uusi vaihtoehto -ryhmäkseen, piireissä ja paikallisyhdistyksissä jouduttiin miettimään muuttuneita voimasuhteita.

Alajärvellä perussuomalaiset pysyivät Halla-ahon takana. Paikallisyhdistyksen puheenjohtajan luotettavuus kuitenkin kyseenalaistettiin maakuntalehden jutun vuoksi.

Lehden toimittaja kysyi Kalliomaan mietteitä puolueen eduskuntaryhmän hajoamisesta. Kalliomaa vastasi olleensa tekemisissä puolueesta irtautuneiden kanssa ja lähteneensä alun perin politiikkaan muun muassa Timo Soinin kannustamana.

– Tämä oli tulkittu suoraksi tuen osoitukseksi niin sanotuille loikkareille, Kalliomaa kertoo.

Soinille "nuuskaa"

Kalliomaata kehotettiin valitsemaan puolensa. Asiasta ilmoitettiin hänelle Alajärven perussuomalaisten kokouksessa, jossa paikalla oli myös Halla-aho.

Kalliomaa teki ratkaisunsa. Hän laittoi eroilmoituksen sähköpostilla yhdistykselle ja kopion viestistä Halla-aholle.

Halla-aho harmitteli vastauksessaan tapahtunutta, mutta totesi, että Kalliomaa oli ilmoittanut lehtijutussa tukevansa loikkareita.

– Toisaalta on parempi tehdä selkeä ratkaisu kuin jäädä kahden vaiheille, Halla-aho kirjoitti.

Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.Mikko Stig / Lehtikuva

Kalliomaalla ei ollut alun perin aikomusta jättää perussuomalaisia, mutta lopulta toiminnasta meni hänen mukaansa maku. Myös piiritason henkilöiltä oli tullut viestejä, joissa kysyttiin, onko Kalliomaa uuden johdon takana.

– Puoluekokouksen jälkeen liikkeeseen alkoi tulla tällainen jäsen valvoo jäsenen oikeaoppisuutta -linja. Kyllä minä Soinillekin laitoin aikanaan nuuskaa menemään oikein kunnolla viestien muodossa, eikä sieltä koskaan kysytty, olenko homman takana vai en, Kalliomaa kuvailee.

Asenteet koventuneet

Kalliomaan mielestä asenteet ja kielenkäyttö perussuomalaisissa ovat koventuneet. Jos maahanmuuttoa kritisoi, hänen mielestään pitäisi keskittyä järjestelmään eikä yksittäisiin ihmisiin.

– Se tapa, jolla ihmisistä puhutaan, ei ole lapsuudenkodistani tuttu.

Koventuneista asenteista on puhunut moni perussuomalaisista lähtenyt. Timo Soini on syyttänyt kansallismielistä Suomen Sisua puolueen kaappaamisesta Jyväskylän puoluekokouksessa.

Soini kuvaili hiljattain perussuomalaisia Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun) ihmisvastaiseksi puolueeksi.

Etelä-Pohjanmaalla tiukkaa maahanmuuttolinjaa edustaa esimerkiksi Ilmajoen perussuomalaisten hallituksen jäsen Juha Mäenpää. Hän on myös Suomen Sisun piiripäällikkö.

Juha Mäenpää
Ilmajoen perussuomalaisten hallituksen jäsen Juha Mäenpää.Sasha Silvala / Yle

Mäenpään mielestä ongelmaa ei ole, jos ulkomaalainen tulee tänne töihin.

– Mutta olen ollut Haaparannassa raja-asemalla kuvaamassa Ruotsista tulevia miehiä viimeisen päälle merkkivaatteet päällä ja puhelimet kädessä. Mitä hyötyä meidän on tänne niitä juppeja ottaa?

Suojelupoliisi on sanonut Suomen Sisun levittävän äärioikeistolaisia ajatuksia. Mäenpään mielestä määritelmä vaihtelee puhujasta riippuen.

– En mä tiedä, kai mäkin olen sitten äärioikeistoa, Mäenpää levittelee käsiään.

"Ihmiset eivät muutu mihinkään"

Kalliomaa tapaa kylillä perussuomalaisiin jääneen paikallisyhdistyksen hallituksen sihteerin Anne Matokankaan. Kaksikko juttelee niitä näitä. Kesän lomamatkoista – ja politiikasta.

Alajärvellä perussuomalaisten nykyisten ja entisten jäsenten välit ovat kunnossa eikä kaunoja ole.

Turo Kalliomaa ja Anne Matokangas.
Turo Kalliomaa oli Alajärven ääniharava kunnallisvaaleissa. Sasha Silvala / Yle

Matokangas yllättyi puheenjohtajan lähdöstä, mutta kunnioittaa tämän päätöstä. Kalliomaan mielestä asiat paisuvat välillä politiikassa liiankin suuriksi.

– Ihmiset eivät muutu mihinkään, vaikka poliittinen ryhmä vaihtuisi, Kalliomaa toteaa.

– Täällä se ei vaikuta niin kuin tuolla Arkadianmäellä, Matokangas jatkaa.

Matokankaan mielestä perussuomalaisissa on muuttunut vain puolueen johto. Puolueohjelma on yhä sama.

Hän pitää uutta puheenjohtajaa helposti lähestyttävänä ja kentän ääntä kuuntelevana. Halla-aho on jo valintansa jälkeen ehtinyt vierailla Alajärvellä.

– Soininkin olen muutaman kerran tavannut, mutta en ole yhtä läheistä kontaktia hänen kanssaan saanut, Matokangas kertoo.

Puolueen jakautuminen vahingoittaa kaikkia

Perussuomalaisista lähteneiden Sininen tulevaisuus -yhdistys kerää kannattajia ympäri Suomea. Muutama piiri on perustettu, ja uusia on suunnitteilla.

Alajärvellä Sinisen tulevaisuuden värväystoimintaan ei ole vielä törmätty. Kylänraitti on iltapäivästä hiljainen. Pääkadun thairavintola ja pitseria ovat kiinni. Mummo kävelee rollaattorilla tyhjällä kadulla, teini ajaa ohi mönkijällä.

Kylillä puolueen jakautumista pidetään vahingollisena molemmille osapuolille. Etenkin Siniselle tulevaisuudelle povataan kivikkoista tietä.

– Politiikan teko ei ole show’ta eikä mainostamista, että nostetaan joku lappu hatusta ja katsotaan, jos tällä mentäisiin eteenpäin, sanoo Alajärven seurakunnan tiedotus- ja lähetyssihteeri Tiina Akomeah.

Tiina Akomeah ja Kingley Akomeah.
Tiina Akomeah ja Kingley Akomeah.Sasha Silvala / Yle

– Sellaista jytkyä eivät tule enää saamaan. Se aika on mennyt ohi, arvioi eläkkeellä oleva Raimo Ahonen.

Alajärven kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Turo Kalliomaa jatkaa toistaiseksi kunnallispolitiikassa sitoutumattomana. Onko hänen tulevaisuutensa sininen?

– Se on yksi mahdollisuus. Muutamat muutkin poliittiset liikkeet ovat lähestyneet minua. Mutta sekin on vaihtoehto, että jatkan sitoutumattomana, Kalliomaa pohtii.