Muovin lajittelu on helppoa – Kuopiossa asukkaat innostuivat viemään kierrätysmuovin omaan jätekatokseen

Jäteyhtiö Jätekukko laajentaa lokakuussa muovipakkausten keräystä taloyhtiöiltä Kuopion lisäksi Siilinjärvelle ja Pieksämäelle.

muovipakkaukset
Muovipakkauksia
Varpu Mäntymäki / Yle

Jätekukko kokeili muovipakkausten keräystä alkukesästä Kuopiossa Neulamäessä, Puijonlaaksossa ja Petosella kolmessa kiinteistössä, joissa on noin sataneljäkymmentä taloutta.

Kahden kuukauden kokeilun aikana kerättyjen muovipakkausten laatu oli hyvä ja lajittelu onnistui hyvin. Myös asukkailta saatu palaute oli positiivista, kertoo palvelupäällikkö Piia Moilanen Jätekukosta.

– Kaikki keräyskokeiluun osallistuneet olivat sitä mieltä, että jos muovipakkausten keräysastia tulee kiinteistölle, kaikki haluavat jatkaa keräystä.

Kokeilun innoittamana keräystä laajennetaan lokakuussa Kuopion keskeiselle kaupunkialueelle sekä Pieksämäen ja Siilinjärven keskustaajamiin.

Keräysastiat tulevat automaattisesti niiden taloyhtiöiden jätekatoksiin, joissa on vähintään neljäkymmentä asuntoa. Myös pienemmät taloyhtiöt voivat liittyä keräykseen, jos talo on keräysreitin varrella ja jätekatoksessa on tilaa muovijäteastialle.

– 98 prosenttia isoista taloyhtiöistä tulee ottamaan muovipakkausten keräysastian. Sen lisäksi on erittäin positiivista, että myös pienet taloyhtiöt ovat lähteneet mukaan. Tällä hetkellä mukaan ilmoittautuneita kiinteistöjä on jo lähes 500, iloitsee Piia Moilanen.

Kerätyt muovipakkaukset kuljetetaan Fortumin tehtaalle Riihimäelle, jossa jäte käsitellään uusien muovituotteiden raaka-aineeksi.

Muovipakkausten lajittelu on helppoa

Kaupasta ostettavien pakkausten muovi soveltuu lähes pääsääntöisesti kierrätykseen. Suomessa pakkauksissa ei käytetä PVC-muovia.

– Nyrkkisääntö on, että mitä kaupasta kannat muovipakkauksissa kotiin, ne käy myös muovipakkausten keräykseen.

Sen sijaan muoviset puutarhatuolit, kuusenjalat tai dvd- tai cd-kotelot eivät keräykseen käy, muistuttaa palvelupäällikkö Piia Moilanen.

Keräyskokeiluun osallistuneet asukkaat pitivät hankalana tyhjien muovipakkausten säilyttämistä kotona ennen jätekatokseen vientiä. Suurin osa asukkaista kertoi keränneensä muovipakkauksia kodissaan erilliseen pussiin, kassiin tai laatikkoon. Osa kertoi säilyttäneensä pakkauksia parvekkeella. Pohdintaa aiheutti myös likaisten pakkausten peseminen.

– Muovipakkausten puhdistamiseen on olemassa selkeät ohjeet. Hyvin likaisia tai vaikeasti puhdistettavia pakkauksia ei kannata pestä. Jos viileällä vedellä huuhtaisu ei riitä, voi pakkauksen laittaa sekajäteastiaan, neuvoo Moilanen.

Tällä hetkellä kierrätykseen muovipakkauksista päätyy Suomessa vain neljännes. Tavoitteena on tuplata määrä vuoteen 2020 mennessä.

Muovipakkausten kunnallisesti järjestettyä erilliskeräystä on Kuopion lisäksi vain pääkaupungin ja Turun seuduilla.