1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vihreät

Analyysi: Vihreät kirii pääministerikisaan

Vihreiden nousu toiseksi suosituimmaksi puolueeksi tuo lisää jännitystä politiikan syksyyn. Vihreät haastaa nyt vanhaa valtaa eli sekä Sipilän porvarihallitusta että opposition SDP:tä, arvioi politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Vihreät
Touko Aalto Vihreiden puoluekokouksessa.
Jarno Kuusinen / AOP

Vihreiden uusi puheenjohtaja, ensimmäisen kauden kansanedustaja ja vihreän Jyväskylä-ilmiön keulakuva Touko Aalto on nousemassa yhdeksi pääministeriehdokkaaksi.

Vihreiden kannatus on kahdessa vuodessa tuplaantunut. Eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2015 vihreitä äänesti 8,5 prosenttia. Taloustutkimuksen Ylelle heinä-elokuussa tekemän mittauksen mukaan vihreitä äänestäisi 17,6 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Vihreä puhuri kuntavaaleissa

Selkeä voitto viime kevään kuntavaaleissa, nousu suurimmaksi puolueeksi Jyväskylässä, 24 prosentin ääniosuus Helsingissä ja 12,5 prosentin valtakunnallinen äänisaalis kertovat, että vihreiden suosion kasvu ei ole tällä kertaa vain myönteistä ilmaa.

Kesäkuussa vihreiden puheenjohtajan tehtävästä pakolliseen vaihtoon joutunut Ville Niinistö hehkutti, että vihreiden tavoitteena on nousta suurimmaksi puolueeksi ja ottaa pääministerin paikka.

Vielä keväällä kokoomuksen, keskustan ja SDP:n johtajien oli helppo naureskella Ville Niinistön uholle, mutta nyt hymyt alkavat hyytyä sekä hallituksessa että oppositiossa.

Kuka johtaa oppositiota?

Oppositiossa vihreät haastaa entistä vahvemmin SDP:n asemaa johtavana oppositiopuolueena.

SDP:llä on eduskunnassa 35 kansanedustajaa ja vihreillä viisitoista, joten voimasuhteet ovat tällä hetkellä selkeät.

Kun vaalikauden puoliväli on jo ohitettu ja seuraaviin eduskuntavaaleihin on vähemmän aikaa kun edellisiin eduskuntavaaleihin, niin katseet kääntyvät jo tuleviin vaaleihin.

Oppositiossa myötätuuli puhaltaa nyt vihreiden purjeisiin, ja SDP:n purjeet roikkuvat surkeina.

SDP:n Antti Rinteen vuoristorata

Kolme vuotta SDP:tä johtaneella Antti Rinteellä meno on ollut kuin vuoristoradalla. Hetken kyyti on tuntunut jo vähän tasaisemmalta, mutta pian demarivaunu on sukeltanut taas alas. Mahan pohjasta varmasti ottaa.

Helmikuussa Lahden puoluekokouksessa Rinne sai selkein äänin kolmen vuoden jatkokauden, joka ulottuu yli seuraavien eduskuntavaalien.

Rinne on puoluejohtajana SDP:n ehdokas seuraavaksi pääministeriksi. Hän on asemansa puolesta myös luonnollinen oppositiojohtaja, mutta jotain puuttuu.

Tukijat kehuvat, että Rinne on hyvä joukkueenjohtaja ja että hän osaa jakaa tehtäviä myös muille. Mukava mies, mutta pystyykö Rinne vetoamaan äänestäjäjoukkoihin ja nousemaan pääministeriksi?

Vaihtoehto Sipilän hallitukselle

Opposition kärkipaikan ratkaisee se, miten eri oppositiopuolueet pystyvät haastamaan hallitusta ja tarjoamaan uskottavan vaihtoehdon hallituksen politiikalle. Eduskunnassa on syksyllä odotettavissa oppositiopuolueiden kilpajuoksua, johon oman värinsä tuovat Jussi Halla-ahon perussuomalaiset.

Vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton punavihreällä oppositiolla on tällä hetkellä yhteensä 41,2 prosentin kannatus, kun hallitusryhmät keräävät yhteensä 39,7 prosentin suosion.

Espoossa tiistaina kokoontunut pääministeripuolue keskustan puoluejohto tuskaili, että talouden kuntokuuri on kutistanut kannatuksen selvästi alle 20 prosentin lukemiin.

Vihreät ja kokoomus vaihtoehtoina

Valtiovarainministeripuolue kokoomus on selvinnyt hallituspolitiikasta kuivin jaloin. Sen kannatus on niukin naukin yli viime eduskuntavaalien tuloksen ja kannatusmittauksen kärkipaikka antaa paalupaikan tuleviin vaaleihin ja pääministerikisaan.

Jo kuntavaaleissa kokoomus ja vihreät pyrkivät kaksintaisteluun. Vastakkainasettelu suosi kumpaakin. Helsingin vaalitaistelussa esimerkiksi SDP jäi pahasti jalkoihin.

SDP pelaa työmarkkinapeliä

SDP yrittää haastaa Sipilän porvarihallitusta perinteisin keinoin. Hallituksen ajautuminen törmäyskurssille palkansaajajärjestöjen kanssa syksyllä 2015 nosti SDP:n suosiota, mutta sekin kannatus on jo monta kertaa karissut.

Syksyllä on edessä vaikeat palkkaneuvottelut. Teollisuusliitot yrittävät päästä osille viennin virkistymisestä ja julkisen alan liitot hakevat korvausta lomarahojen leikkaukselle.

Kokeneena ammattiyhdistysjohtajana Rinne tuntee työmarkkinakentän, mutta vasta syksy näyttää, pystyykö hän kääntämään mahdolliset työmarkkinalevottomuudet SDP:n eduksi. Veturimiesten poliittinen lakko ampui ainakin pahasti yli maalin.

Lue seuraavaksi