Lapsiperheitä auttavista vapaaehtoisista aikuiskavereista on jatkuva pula – etenkin miehiä kaivataan toimintaan

Vapaaehtoiset aikuiskaverit ovat yksinkertainen keino auttaa lapsiperheitä, mutta heistä on jatkuva pula. Toiminnasta voi syntyä pitkiäkin ystävyyssuhteita lapsen ja aikuisen välille.

ystävyys
Lapsi ja aikuinen katsovat joelle.
Tiia Hemminki / Yle

Kemissä noin neljän vuoden ajan toiminut Isosisko ja Isoveli -hanke etsii aikuisen tukea kaipaaville lapsille ja nuorille kavereita, joiden aito välittäminen voi parhaimmillaan ehkäistä syrjäytymistä.

– Kyllä sanoisin, että on saanut aikuisen ihmisen elämäänsä, joka välittää, tukee ja on ystävä, mutta myös opastaa, sanoo Laura Kauppila, jonka tytär osallistuu toimintaan.

Kemissä on onnistuttu hyvin vapaaehtoisten aikuiskavereiden kouluttamisessa. Luotolan nuoret on kouluttanut neljän vuoden aikana viisikymmentä nuorten aikuiskaveria, joista puolet on tällä hetkellä aktiivisia.

– Se vaatii muutaman tunnin aikaa kuukaudessa ja mielellään kyvyn hymyillä sekä iloita elämästä.

Matti Virtasalo

Projektipäällikkö Matti Virtasalo on tyytyväinen hankkeen tuloksiin, vaikka vapaaehtoisia voisi toki olla enemmänkin. Aikuiskavereiden koulutuksia aiotaan jatkossa järjestää kahdesti vuodessa. Aikuiselta vapaaehtoisena toimiminen ei vaadi paljoa, mutta se voi olla erittäin antoisaa.

– Se vaatii muutaman tunnin aikaa kuukaudessa ja mielellään kyvyn hymyillä sekä iloita elämästä. Totta kai kaikilla meillä on ollut omat ylä- ja alamäkemme, mutta ne ja niiden tiedostaminen kuuluvat elämään. Tällaisia asioita me pohdimme aikuiskaverikurssilla ja siellä sitten huomaa, että minusta on aikuiskaveriksi, Virtasalo sanoo.

Kauppila sai tiedon toiminnasta tyttärensä koulun kautta.

– Emman isä on kuollut, niin ajattelin, että on ihan hyvä, jos löytyisi ihminen, kenen kanssa Emma viihtyy ja joka haluaa olla ja touhuta Emman kanssa, Laura Kauppila kertoo.

Toiminta on antoisaa sekä "isosiskolle" että "pikkusiskolle"

Tutkija Petri Paju Lastensuojelun Keskusliitosta korostaa, että kaverisuhde voi olla erittäin merkittävä myös aikuiselle kaverille.

– Sellainen 70-vuotias herra kertoi vielä 10 vuotta tukihenkilösuhteen jälkeen, että pojalle tuli hänet ensimmäisenä mieleen rippijuhlien vieraslistaa tehtäessä. Lisäksi tässä tapauksessa oli vaikutusta äitiin, joka oli tullut leskeksi kahden pojan kanssa. Äiti saattoi käydä kampaajalla, vaateostoksilla tai hammaslääkärissä, niin tässäkin tapauksessa toiminnasta hyötyi kolme sukupolvea, Paju kertoo.

Laura Kauppilan Emma-tyttären mukaan hänestä ja "isosiskosta" Saara Hjulbergistä on tullut hyvät kaverit reilun parin vuoden aikana.

– Se on parasta, kun Saara jaksaa käydä mun kanssa erilaisissa paikoissa, Emma Laurila kertoo.

Isosiskona toimivalle Saara Hjulbergille taas on antoisaa päästä Emman mukana paikkoihin, joihin hän ei muuten menisi. Myös Emman energisyys viehättää häntä.

– Olen saanut ihanan pikkusiskon, jonka kanssa viettää vapaa-aikaa. Emma vie minut uimahalliin ja retkeilemään sekä elokuviin katsomaan lastenohjelmia, joita ei normaalisti pääsisi katsomaan.