1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Samaa sukupuolta olevien parisuhde

Sateenkaariparin vihkinyt pastori tiesi toimivansa vastoin piispojen ohjeita: "Nyt kuitenkin päädyin tähän"

Seinäjoen seurakunnan seurakuntapastori Henna Salo vihki samaa sukupuolta olevan parin kesäkuussa.

Samaa sukupuolta olevien parisuhde
Seinäjoen seurakunnan seurakuntapastori Henna Salo
Seinäjoen seurakunnan seurakuntapastori Henna SaloHanne Leiwo/Yle

Seurakuntapastori Henna Salo on viime päivät ollut kohtalaisessa pyörityksessä. Ilkka-lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi tiistaina hänen suorittaneen kesäkuussa kirkollisen vihkimisen samaa sukupuolta olevalle parille.

Salo ei itse hakeutunut asian tiimoilta julkisuuteen, mutta on nyt vastannut toimittajien kysymyksiin, kun sellaisia on esitetty.

– Ajattelin ensin, etten vastaa, kun en voi itse toimituksesta sanoa juuri mitään. Sitten ajattelin, että ehkä pystyisin sanomaan jotain rohkaisevia sanoja siitä, että kirkon tilanne elää ja maailma muuttuu. Ja kirkossakin on paljon pappeja, työntekijöitä ja seurakuntalaisia, jotka uskovat tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen, Salo sanoo.

Hän muistuttaa, että tämäkin vihkiminen, kuten muutkin kirkolliset toimitukset, kuuluvat vaitiolovelvollisuuden piiriin, eikä hänellä ole tapana puhua ihmisten tärkeistä hetkistä. Siksi vihitystä pariskunnasta tai tapahtumapaikastakaan ei puhuta.

"Nyt kuitenkin päädyin tähän"

Seinäjoen seurakunnan Nurmon kappeliseurakunnassa työskentelevä Henna Salo sanoo tienneensä, mihin ryhtyi, kun toimitti vihkimisen. Hän toteaa, että kaikenlainen tasa-arvo kuuluu sekä hänen henkilökohtaiseen ajatteluunsa että kristilliseen uskoon.

– Henkilökohtaisesti olin varma, että se on oikein Raamatun, kirkon perinteen ja lain valossa, mutta piispojen ohjeen mukaan se ei ole mahdollista. Vihkimisessä toimin mielestäni oikein, mutta tiedostan, että olen toiminut piispan ohjetta vastaan, Salo sanoo.

Salo muistuttaa, että perustuslaki velvoittaa ihmisten yhdenvertaiseen kohteluun. Kirkkojärjestyksessä todetaan kaikkien kirkon jäsenten olevan oikeutettuja kirkollisiin toimituksiin.

– Kaikilla kirkon jäsenillä on oikeus kirkollisiin toimituksin, kaikilla on oikeus rakastaa ja oikeus saada Jumalan siunaus. Se oli se syy.

Kirkon avioliittokäsitys määritellään kirkkolaissa (siirryt toiseen palveluun), kirkkojärjestyksessä (siirryt toiseen palveluun) ja kirkkokäsikirjassa (siirryt toiseen palveluun). Kirkkojärjestyksen mukaan avioliittoon vihittävien tulee olla seurakunnan jäseniä ja rippikoulun käyneitä. Kirkkokäsikirjassa puhutaan morsiamesta ja sulhasesta. Helsingin yliopiston siviilioikeuden professorin Urpo Kankaan mukaan (siirryt toiseen palveluun) Kirkkokäsikirja ei ole juridisesti sitova.

Henna Salo toteaa toimineensa avoimesti ja kantavansa vastuun siitä, mitä vihkimisestä seuraa.

– Olen sitä mieltä, että papit kuuluvat piispan hengelliseen ohjaukseen ja piispaa pitää totella, mutta nyt kuitenkin päädyin tähän.

"Herran haltuun"

Sen jälkeen, kun tieto tapahtuneesta vihkimisestä tuli julkisuuteen, Henna Salo on saanut paljon palautetta. Pääosin – tai oikeastaan kaikki, hän täsmentää – on ollut positiivista.

– Ihmiset ovat viestineet, että henkilökohtaisesti tai läheisen kohdasta heille on tärkeätä, että seksuaalivähemmistöt tulevat tasapuolisesti hyväksyttyä kirkossa. Ihmisillä on ehkä semmoinen kokemus, että se ei ole aina toteutunut ja se on tosi tärkeää monille.

Salo arvelee, että hänen asiaansa käsitellään Lapuan Tuomiokapitulissa syyskuussa. Lähiaikoina hän pääsee esittämään asiassa oman selvityksensä.

Sitä, millainen mahdollinen sanktio vihkimisestä seuraa, Salo ei lähde arvailemaan.

– Piispat ovat julkisuudessa arvioineet, että se voi olla mitä vain varoituksesta viran menettämiseen. Olen ajatellut, että Herran haltuun ja katsotaan sitten, mitä tapahtuu.

Artikkeliin lisätty kappale "Kirkon avioliittokäsitys määritellään..." sekä linkit kirkkolakiin, kirkkojärjestykseen ja kirkkokäsikirjaan ja professori Urpo Kankaan haastatteluun 17.8.17 kello 9.19

Artikkelissa korjattu sana kirkkolaki sanaksi kirkkojärjestys: "Kirkkojärjestyksessä todetaan kaikkien kirkon jäsenten..." 18.8. kello 10.52.

Lue seuraavaksi