1. yle.fi
  2. Uutiset

Uudesta villityksestä innostuneet luopuvat shampoosta – nyt tukkaan sivellään ruista

Luonnollisemman pesun puolestapuhujat kertovat, että hiuksista tuli ilmavammat ja pituuskasvu kiihtyi, kun shampoo jäi pois kuvioista.

Hiustenhoitotuotteet
Sanni Savolan tukka
Sanni Savolan punertava tukka kiiltää ruissihtijauholla pesun jälkeen. Emma Penttilä

Lurautan kädelle harmaata mönjää ja hieron sitä päänahkaani. Ruissihtijauhot vedellä lantrattuna ovat hiustenhoidon uusin villitys, mikäli on sosiaalista mediaa uskominen.

Kokeilen jauhoja Sanni Savolan innoittamana. Nuoren opiskelijan punertavat, pitkät hiukset ovat kiiltävät ja pehmeän tuntuiset.

– Luulisi, että lopputulos olisi karhea, mutta kyllä ruissihtijauho toimii ihan samalla tavalla kuin shampoo. Tukka pysyy hyvänä, vaikka en käytä mitään kemikaaleja, kertoo Savola Vääksyn Myllyltä.

– Hiukset pestään ihan tavalliseen tapaan. Minusta se ei ole vaikeaa, vaikka pesuaine ei vaahtoa ja on melko nestemäistä, sanoo Savola ja lisää, että hoitoainetta hänen ei ole tarvinnut käyttää.

Luomu hiustenpesussa on tehnyt nousua hiustenhoidossa: käytetään kananmunaa, pestään pelkällä vedellä – tai niillä ruissihtijauhoilla.

– Ylimääräisestä kosmetiikasta ja kemiasta luopuminen ja kemiallisen kuorman vähentäminen on taas ilmiö, sanoo Hiusyrittäjien koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Tiina Sohlberg.

Likainen tukka
Puhtaampi tukka
Toimittaja pesi hiukset ruissihtijauholla. Tulokset ovat nähtävissä Vääksyn Myllyn Sanni Savolan mukaan vasta parin viikon käytön jälkeen.

Lisää pituutta ja volyymia – heti muutaman viikon jälkeen

Elina Lampela on lopettanut shampoon käytön kokonaan vuoden alussa. Ensimmäiset kuukaudet hän kulki julkisilla paikoilla tukka kiinni.

– Pesen hiukset silloin, kun käyn salilla, muuten vesipesen hiukset noin joka toinen päivä. Yleisesti ottaen se näyttää vastapestyltä omaan silmään.

Ruissihtijauhon nimeen vannovalle Savolalle siirtymävaihe oli helppo. Hänellä on herkkä iho, jonka vuoksi käytössä olivat jo aiemmin hajuton ja väritön shampoo. Hyppäys lähemmäksi luomua oli lyhyt.

– Aiemmin pesin joka kolmas päivä, nyt riittää enintään kaksi kertaa viikossa. Tykkään tietää, mitä käytän. Haluan suojella ympäristöä ja omaa kehoani. Haluan luonnonmukaisuutta.

Hiuksissa alkoi Savolan mukaan näkyä muutoksia muutaman käyttöviikon jälkeen. Hän itse toteaa, että nyt tukka on ehkä jopa tuuheampi ja se ei rasvoitu yhtä nopeasti kuin tavallisella shampoolla pestessä.

Samaa sanoo vesipesijä Lampela.

*– *Hiuksiin on tullut luonnollista karheutta lisää. Ne ovat paljon ilmavammat, tuuheammat. Ja miten nopeasti hiukset kasvaakaan, kun eivät kulu jatkuvalla pesulla.

"Iho tarvitsee rasvaa, että se pysyy pehmeänä"

Ihotautilääkärien suositus on tällä hetkellä kaksi shampoopesua viikossa. Shampoon tehtävä on poistaa hiuksista rasvaa, johon taas kaikki lika tarttuu, sanoo Sohlberg.

Sohlberg arvioi, että hennossa hiuksessa pelkkä vesipesu on kenties liian vähäinen, karkeammassa hiuksessa se toimii paremmin. Sohlberg miettii, valuuko ekologinen ajatus kuitenkin viemäristä alas: ilman shampoota vettä kuluu enemmän.

Hiusalan ammattilaisena hän kertoo pesevänsä hiukset pari kertaa viikossa, mutta ei henkilökohtaisesti luopuisi shampoosta.

– Tiedetään, että liassa viihtyy muitakin pöpöjä. Tuoksuhaittojenkin takia uskon, että ne on tehty tarkoitukseen. Esimerkiksi suomalaisilla tukkureilla on hirveästi vaihtoehtoja, joista on eliminoitu kaikki ylimääräiset hajusteet ja väriaineet.

Legendan mukaan tukka ei enää rasvoittuisi, jos shampoopesu lopetattaisiin kokonaan. Sohlberg tyrmää ajatuksen.

– Iho tarvitsee rasvaa, että se pysyy pehmeänä. Se on ihon tapa kosteuttaa itseään ja pysyä elastisena, ettei iho halkeile ja tule tulehduksia. Kyllä se rasvoittuu edelleen.

Elina Lampela
Elina Lampela on ollut ilman shapoota vuoden alusta.Elina Lampela

Harvan elämäntilanne sallii rasvaisen siirtymävaiheen

Hiukset kuivuvat, ja ruisjauhoa tippuu paidalleni. Hiukset selvästi puhdistuivat, mutta puhtaaksi en niitä silti kutsuisi. Lisäksi ympärilläni tuoksuu ruis.

En aio luopua kemiallisista aineistani. Todelliset vaikutukset näkyisivät Sanni Savolan mukaan vasta muutaman viikon pesun jälkeen.

Ongelma on kuitenkin sama kuin monilla muilla suomalaisilla Sohlbergin mukaan: elämäntilanne ei salli shampoon poisjättämistä ja rasvaista siirtymävaihetta.

Sanni Savola on kuitenkin vakuuttunut tuotteesta.

– Olen ollut koko elämäni pieni viljatyttö ja tykkään käyttää kotimaisia viljoja. Olen iloinen, että nyt löysin vielä uuden tavan käyttää ruista.

Lue seuraavaksi