Riskialueen päiväkodit saivat ohjeet tuhkarokon varalta: lapsen vointia kysyttävä päivittäin, käsiä ja leluja pestävä hyvin

Pietarsaaren päiväkodeissa on kyselty ohjeiden perään, sillä riski epidemiaan on seudulla suuri alhaisen rokotuskattavuuden vuoksi.

tuhkarokko
Lapset värittävät päiväkodissa
Arkistokuva.Marianne Mattila / Yle

Pietarsaaressa päiväkodit ovat saaneet ohjeet tuhkarokkoepidemian varalta. Riski epidemiaan on suuri, koska alueella on paljon rokottamattomia lapsia. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että yksikin tautitapaus voi laukaista alueella epidemian.

Käytännössä tautia vastaan voidaan taistella pääasiassa hyvällä hygienialla. Päiväkotien ohjeistus neuvoo huolehtimaan esimerkiksi käsien ja lelujen tarkasta pesusta. Lisäksi hoitajien pitää tiedustella päivittäin lapsen vointia vanhemmilta. Jos lapsella on infektio-oireita, hänen täytyy jäädä kotiin.

Jos lapsi sairastuu päivähoidossa ja hänellä epäillään tuhkarokkoa, lapsi eristetään muista siihen saakka, että vanhemmat hakevat hänet kotiin.

Tuhkarokkoa epäiltäessä otetaan aina yhteys terveydenhuoltoon. Ensin yhteys suositellaan ottamaan puhelimitse, jotta ehkäistään tartunnan leviäminen vastaanotolla.

Hoitajien rokotukset kuntoon

Perussairauksia potevien lasten kuten diabeetikkojen hoitajilta vaaditaan MPR-rokotteen ottamista, kertoo Pietarsaaren päivähoidon johtaja Tom Enbacka. Jos hoitaja kieltäytyy rokotteesta, hänet siirretään työskentelemään osastolle, jossa lapsilla ei ole perussairauksia.

Jos päiväkotilapsilla todetaan yksittäisiä tuhkarokkotapauksia, sosiaali- ja terveysvirasto antaa perheelle ja päivähoidolle lisäneuvoja. Tuhkarokolle altistuneet jäljitetään ja taudin leviäminen pyritään ehkäisemään.