Teräsmieslajista tuli koko perheen harrastus – urheilussa halutaan nyt ylittää omat rajat

Kestävyyslajien suosio näkyy esimerkiksi triathlon-tapahtumissa, joihin lähdetään koko perheen voimin.

kestävyysharjoittelu
Koskimaat maastopyöräilemässä
Meeri Niinistö / Yle

10-vuotias Leevi venyttelee pohkeet ja reidet lenkin päätteeksi äidin opastuksella. Perhe Koskimaa osallistui viikonloppuna Pajulahdessa järjestettyyn Valtteri Bottas Duathloniin.

Leevi juoksee alkumatkan, puolitoista kilometriä, isä pyöräilee vitosen ja äiti juoksee maaliin.

Kisa ei ole Leeville ensimmäinen triathlon-kisa. Helsinki City Triathlonissa hän on uinut, pyöräillyt ja juossut jo useamman kerran isänsä kanssa.

– On se vähän rankkaa, jos on pitkä matka, mutta jos on lyhyt matka, niin se on kivaa.

Triathlonin harrastajamäärät ovat kasvaneet viime vuosina, ja samalla pitkien 'teräsmies'-kisojen rinnalle on ryhdytty järjestämään lyhyempien matkojen kisoja. Yksi näistä on viikonloppuna ensimmäistä kertaa järjestetty Valtteri Bottas Duathlon, johon osallistui viitisenkymmentä perhejoukkuetta.

Leevi on lähtenyt isänsä jalanjäljissä lenkkipolulle. Isä Jarno on tullut ensimmäistä kertaa puolimatkan maaliin muutama viikko sitten. Puolimatka on lähes kaksi kilometriä uintia, 90 kilometriä pyöräilyä ja puolikas maraton.

– Se on se monipuolisuus: tuntuu houkuttelevalta tehdä lajit peräperää ja katsoa, miten sen jaksaa kaikki kolme lajia, hän sanoo.

Lajia harrastaa kymmenisen tuhatta suomalaista – junioreita heistä on joka kymmenes, arvioidaan Triathlonliitosta.

– Kynnys on madaltunut ja tavoitteena on houkutella mahdollisimman monia mukaan lajin pariin. Ei tarvitse pelätä, että se olisi vain kovien kuntoilijoiden tai urheilijoiden harrastusmuoto, sanoo lahtelainen Jarno Koskimaa.

Triathlonia pidetään ultra-rääkkinä, mutta se on myös koko perheen tekemistä, sanoo Liikuntatieteellisen seuran pääsihteeri Jari kanerva.

– On monenlaisia matkoja ja kuntosarjoja. Kestävyysurheilu on ollut nousussa pari viime vuotta – niin myös triathlon.

Nyt ei kytätä aikoja, vaan ylitetään omia rajoja

Triathlonin suosiota selittää myös toinen ajan henki: tapahtumissa ei niinkään kytätä aikoja, vaan harrastajatkin haluavat ylittää itsensä, arvioi pääsihteeri Kanerva.

Maaliin pääseminen on jo itsessään rankka tavoite.

– Tärkeintä on itsensä voittaminen. Ei ole aikatavoitetta, vaan se riittää, että tulee läpi ja ehjänä maaliin. Se on jo palkitsevaa. Kilpailijat menköön omia vauhtejaan, sanoo Jarno Koskimaa.

Juoksu, uinti ja pyöräily ovat lajina perinteisinä, mutta kaikki kolme lajia yhdistävä triathlon on monipuolinen, hän perustelee harrastustaan.

– Siinä joutuu koville, vaikka menee rauhassakin. Joutuu taistelemaan itseään vastaan. Vauhdin ja voimien jakaminen on tärkeää, ettei lähde alusta liian kovaa vaan muistaa sen oman tason missä mennään.

Riikka, Jarno ja Leevi Koskimaa
Meeri Niinistö / Yle

Lue myös: Triathlonistit rynnistivät Suomen Ironman-kisaan – "Harvinaista ensimmäiselle kilpailulle"