Kotilinnasäätiön tonttisotkusta erimielisyyttä: Suullinen lupa ei riitä vuokraoikeuden myyntiin

Tampereen kaupungin mielestä Kotilinnasäätiöllä ei ollut lupaa myydä Muotialassa sijaitsevan tontin vuokraoikeutta eteenpäin. Säätiössä asia nähdään toisin.

Tampere
Avain ja seteleitä.
Tampereen kaupungin omistama Kotilinnasäätiö tarjoaa vuokra-asuntoja eläkeläisille.Ismo Pekkarinen / AOP

Tampereen Kotilinnasäätiö on tarvittaessa valmis antamaan viranomaiselle selvityksen tonttiepäselvyyksistä. Säätiöiden toimintaa valvova Patentti- ja rekisterihallitus avasi Kotilinnasäätiötä koskevan tutkinnan viime kuun loppupuolella.

Tässä ei ole tapahtunut minkäänlaisia väärinkäytöksiä tai rikosta, eikä säätiön varoja ole tuhlattu tai väärinkäytetty.

Atanas Aleksovski

Tampereen kaupungin kokonaan omistama Kotilinnasäätiö myi Tampereen Muotialassa sijaitsevan tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiölle yli miljoonalla eurolla. Kaupungin mukaan myynti rikkoi Kotilinnasäätiön ja kaupungin välistä maanvuokrasopimusta, jonka mukaan tonttia ei olisi saanut luovuttaa kolmannelle osapuolelle.

– Se, että olisimme myyneet salassa rakennusoikeuksia, ei pidä paikkaansa. Olemme tehneet kaupungin ohjeen mukaisesti ja kaupungilla oli tiedossa tämä asia. Tässä ei ole tapahtunut minkäänlaisia väärinkäytöksiä tai rikosta, eikä säätiön varoja ole tuhlattu tai väärinkäytetty, Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja Atanas Aleksovski sanoo.

"Kirjallista lupaa ei ollut"

Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajalan mukaan Kotilinnasäätiöllä ei ole ollut kirjallista lupaa myydä vuokraoikeutta eteenpäin.

– Ilmeisesti tästä on keskusteltu virkamiesten kanssa erilaisissa palavereissa. En osaa sanoa, kuka ja missä luvan olisi antanut, mutta suullinen lupa ei missään tapauksessa ole riittävä, hän sanoo.

En osaa sanoa, kuka ja missä luvan olisi antanut, mutta suullinen lupa ei missään tapauksessa ole riittävä.

Juha Yli-Rajala

Koska kirjallista lupaa ei ollut, kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantaina sopimusrikkomuksena. Hallitus päätti kuitenkin vapauttaa Kotilinnasäätiön 1,8 miljoonan euron sakosta. Sen sijaan kaupunki edellyttää, että Kotilinnasäätiö rakentaa vuokra-asuntoja Ranta-Tampellaan.

– Kotilinnasäätiö on kaupungin 100 prosenttisesti omistama tytäryhtiö. Tampereen kaupunki tulee huolellisesti katsomaan, että säätiön saama hyöty käytetään meidän hyväksymällämme tavalla, hän sanoo.

Yli-Rajala pitää hyvänä sitä, että viranomainen selvittää Kotilinnasäätiön tonttisotkun. Hänen mukaansa kaupunki käy nyt konserniin kuuluvien tytäryhtiöiden kanssa läpi pelisääntöjä, jotta vastaavalta vältytään tulevaisuudessa.

"Rahat menevät ikäihmisten asumiseen"

Eläkeläisten asumista tukevalla Kotilinnasäätiöllä oli ollut varaus Muotialan tontista vuodesta 1960 asti, mutta vuokrasopimus siitä solmittiin vasta viime lokakuussa. Aleksovskin mukaan tontti ei soveltunut ikäihmisten asumiseen kaavassa olevien erilaisten esteiden vuoksi.

– Kaupasta saatu raha käytetään nyt joka tapauksessa ikäihmisten asumiseen, hän sanoo.

Kaupasta saatu raha käytetään nyt joka tapauksessa ikäihmisten asumiseen.

Atanas Aleksovski

Patentti- ja rekisterihallituksen tehtävänä on valvoa, että säätiöt noudattavat säätiölakia. Tutkinnat voivat kestää muutamista viikoista useisiin kuukausiin.

Patentti- ja rekisterihallituksen aloittama tutkinta ei ollut vielä keskiviikkona tullut kaupungin eikä säätiön tietoon.

– Odotellaan ja palvellaan viranomaisia, mikäli selvityspyyntö tulee, Aleksovski sanoo.