1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Elvis Presley

"Korsnäsin Elvis" vietti idolinsa muistopäivää työn merkeissä – seuraten samalla suoraa lähetystä Gracelandista

Christian "Krisse Elvis" Brandt on yksi Suomen Elvis-tribuuttiartisteista. Elviksen kuoleman 40-vuotispäivänä hän seurasi työpaikkansa kahvihuoneessa suoraa lähetystä Gracelandista idolinsa muistojuhlallisuuksista.

Koko kotikylän väki kutsuu Christian Krisse Brandtiä Elvikseksi ja siltä hän myös kuulostaa. Kuva: Antti Haavisto/Yle

Elvis Presleyn kuolemasta on jo 40 vuotta, mutta hohto rockin kuninkaan ympärillä ei osoita hiipumisen merkkejä. Siitä kertoo vuosittaisen levymyynnin ja Gracelandin pyhiinvaeltajien lisäksi myös Elvistä imitoivien tribuuttiartistien määrä. Heitä kun on maailmalla jopa 35 000.

Yksi tribuuttiartisteista on Korsnäsissä Pohjanmaalla asuva 58-vuotias Christian Brandt – "Korsnäsin Elvis". Hän ehostaa työkseen autoja ja on tehnyt pitkän päivätyön myös automaalarina ja ravintola-alalla.

Vaikka Gracelandissa Elviksen kuoleman 40-vuotismuistopäivä on todellinen spektaakkeli, "Korsnäsin Elvis" vietti vuosipäivää hillitysti työn merkeissä.

Tosin teollisuushallin kahvihuoneessa oli tänään läppäri auki ja ruudulta näkyi ja kuului suora yhteys Memphisiin, jossa ihmiset muistavat puhein ja kynttiläkulkuein Rockin kuninkaan poismenoa. Tätä spektaakkelia ei Brandtkaan malttanut olla seuraamatta.

"Elvis on kuin Coca Cola, jonka kaikki sukupolvet oppivat tunnistamaan"

Christian "Krisse Elvis" Brandt asuu ja työskentelee Korsnäsissä, missä koko kylä tunteekin hänet "Elviksenä". Samoin oli miehen aiemmissa kotikaupungeissa Kokkolassa ja Pietarsaaressa.

– Oikeastaan jo Elviksen kuolinvuonna 1977 olin mukana Argon-nimisessä bändissä ja jo silloin soitimme ja lauloimme Elvistä. Jo sitä ennen, aivan pikkupojasta lähtien Elvis ja hänen musiikkinsa ovat olleet minulle erityisen tärkeitä, Brandt kertoo.

Vaikka Brandtin musiikkimaku ulottuukin rockista klassiseen, kielivät harmaantuneet pitkälle alas ulottuvat pulisongit ja ohuet korvarenkaat siitä, että tällä miehellä on oikeaa 1950-luvun rock-asennetta.

Nykyään Elvis-tribuuttiartisti Christian Brandt pukee esiintymisasun päälleen ja keikkailee muutamia kertoja kuussa. Oman haasteensa aikatauluihin tuo oman yrityksen lisäksi myös ylimääräinen äänimies, jonka on oltava keikoilla mukana.

– Toisin kuin luulisi, keikoilla käy yllättävän paljon myös nuoria, jotka tuntevat Elviksen tuotannon varsin hyvin. Olenkin tavannut sanoa, että Elvis on kuin Coca Cola, jonka kaikki uudet sukupolvet oppivat tunnistamaan, Cristian Brandt myhäilee.

Kun Brandt pukeutuu esiintymisasuun ja avaa äänensä, on muodonmuutos melkoinen. Kuva: Christian Brandtin kotialbumi

Brandtin mukaan monissa lelu- ja pilailukaupoissa myydään halpakopioita esimerkiksi Elvis-laseista, mutta oikeaoppista Elvis-esiintymisasua ei suomalaiskaupoista löydä, vaan ne on tilattu Yhdysvalloista.

– Olen juuri etsimässä ja hankkimassa uutta kolmatta pukua, sillä nämäkin kuluvat ja rähjääntyvät reissussa. Aivan halpaa se ei ole, sillä yksi kunnon asu maksaa vähintään tuhannen dollarin verran, hän sanoo ja muistaa samalla että paikallisesta matkahuollosta pitää hakea uusi ulkomailta tilattu iso vyönsolki esiintymisasuun.

Yksi kunnon asu maksaa vähintään tuhannen dollarin verran.

Christian Brandt

Vaikka monet saattavat suhtautua Elvis-imitoijiin skeptisesti, on Brandtin tulkinta huikeaa. Haastattelutilanteessakin pariminuuttinen laulunäyte ilman säestystä kajahtaa tyhjässä teollisuushallissa kuin tyhjästä ja Suspicious Mind -kappale kuulostaa fraseerauksineen ja falsetteineen hämmästyttävän paljon alkuperäiseltä Rockin kuninkaalta. Kun päälle lyödään vielä taustat, asut ja valot, on helppo uskoa että Brandtin show tekee vaikutuksen kaiken ikäisiin kuulijoihin.

– Elviksen äänessä oli voiman lisäksi myös pehmeyttä ja hyvä falsetti. Yritän jäljitellä niitä ja kuuntelen tarkkaan kaikki kappaleet, Brandt sanoo.

Monet taulut ja julisteet oman yrityksen seiníllä muistuttavat Elviksen tärkeydestä. Kuva: Antti Haavisto/Yle

Elääkö Elvis?

Yhdysvalloissa on spekuloitu vuodesta toiseen Elviksen kuoleman todenperäisyydellä.

– Esimerkiksi Youtube on täynnä kuvia ja spekulaatioita aiheesta. Erään teorian mukaan Elvis olisi nähty Gracelandissa myöhemmin partaisena. Sitten on ihmetelty myös, miksi hän näytti kuolleena arkussa ollessaan aivan samalta, kuin nuorena 1950-luvulla, eikä niin vanhalta ja sairaalta, kuin hän loppuaikoinaan kuitenkin oli. Mutta nykyään olen kyllä vakuuttunut siitä, että hän on kuollut, Christian "Krisse Elvis" Brandt päättää spekuloinnit Elviksen kohtalosta.

Ennenkuin päästän "Korsnäsin Elviksen" takaisin päätyönsä pariin, on pakko kysyä yksi klassikkokysymys. Mikä on Brandtin oma henkilökohtainen kappalesuosikki Elviksen laajasta tuotannosta?

– Kyllä se on "If I can dream". Siinä saa käyttää ääntään ja se kertoo ajankohtaisesti nykyajankin ongelmista, kuten sodasta ja rauhasta.

Unelmista puheenollen, yksi unelma Brandtilla odottaa vielä toteutumistaan: se on matka Gracelandiin.