Itkuvirsi purkautuu, joulupukki rentoutuu ja keppari valmistuu – Kansanopistot tarjoavat kursseja mitä erikoisimpiin tarpeisiin

Kansanopistojen pääsihteerin mukaan eri kansanopistoilla on omat vahvuutensa, joita hyödynnetään lyhytkurssien tarjonnassa.

kansanopistot
Isä ja lapsi leikkivät keppihevosilla ulkona.
Vanhempi saa mieluusti tulla mukaan kansanopiston kurssille tekemään keppihevosta.Mikko Stig / Lehtikuva

Itkuvirsikurssin tarkoituksena on antaa perustiedot ja -taidot oman itkuvirren tuottamiseen. Joulupukkien valmennuskurssilla etsitään ratkaisuja mahdolliseen esiintymisjännitykseen. Kepparikurssilla opetellaan tekemään oma keppihevonen. Kepparin tekoon saa mieluusti tulla avuksi vanhempi, isovanhempi tai kummi.

Mikkeliläisen Otavan Opiston lyhytkurssivalikoimassa on lukuisia erikoisia kursseja. Moni niistä järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

– Pyritään vastaamaan ihmisten toiveisiin, ja mihin tarvitaan koulutusta. Usein ehdotukset tulevat meille ulkoapäin, toteaa Otavan Opiston vapaan sivistystyön tiimiryhmänvetäjä Minna Vähämäki.

Vähämäen mukaan esimerkiksi jouluaiheista on aina kysyntää. Joulupukkien koulutukselle on selkeä tarve.

– Se on sellainen vuorovaikutteinen teatteritaiteen esitys. Joulupukeilla ja heidän apulaisillaan on Suomessa aika eritasoisia suorituksia.

Moni on siellä aran asian kanssa ja harjoittelee voimaannuttavaa itkua.

Minna Vähämäki

Keppihevoskurssi puolestaan on listoilla, koska keppariharrastus on trendi.

Itkuvirsikurssi on syntynyt ihmisten kiinnostuksesta asiaa kohtaan. Kurssille osallistujien toivotaan olevan vaiti kurssilla puhutuista ja koettavista asioista.

– Moni on siellä aran asian kanssa ja harjoittelee voimaannuttavaa itkua. Se on jotenkin luontevaa, että ne asiat kuuluvat vain siihen ryhmään eikä kuulutettavaksi sosiaalisessa mediassa tai torilla, Vähämäki huomauttaa.

Opistoilla omat vahvuudet

Eri kansanopistojen lyhytkurssivalikoima voi poiketa toisistaan huomattavasti. Kansanopistoyhdistyksen pääsihteerin Jyrki Ijäksen mukaan eri opistot profiloituvat lyhytkursseissaan.

– Opistoilla on erilainen sijainti, kunta ja arvopohja. Otavan Opisto on Mikkelin kaupungin omistama, ja sillä on hyvä suhdeverkko. Esimerkiksi Kiteen evankelisessa kansanopistossa on suosittuja ja monipuolisia lyhytkursseja heidän vahvoista osa-alueistaan.

Järjestin jo silloin aikoinaan ohjelmointikursseja Commodore 64 -tietokoneelle.

Jyrki Ijäs

Moni opisto on hakenut erikoisuuksia vaikkapa omista kesäohjelmistoistaan. Ijäksen mukaan hyviä esimerkkejä löytyy esimerkiksi Oriveden, Lahden ja Lappeenrannan Joutsenon kansanopistojen kesätarjonnasta.

Suosituin teema on hyvinvointi

Osa lyhytkursseista järjestetään vain kerran, osa jää elämään. Otavan Opiston Vähämäen mukaan esimerkiksi Soalin Varjo VI –pöytäroolipeli on jatkoa edellisvuosien kursseille. Samoin Mindfulnessiin pohjautuva hiljaisuuden retriitti on edelleen ohjelmassa.

Monivuotisia pitkän ajan suosikkeja Otavan Opistossa ovat jazzmusiikin-kurssit sekä kotisivujen tekemiseen ja julkaisuohjelmistoihin liittyvät kurssit.

Varmaan 80 prosenttia lyhytkursseistamme toteutuu.

Minna Vähämäki

– Tietokonekursseissa hankitaan sellaista osaamista, jota pitää koko ajan päivittää. Jazz puolestaan ei ole poismenevä muoti-ilmiö, Vähämäki sanoo.

Erilaisilla ohjelmointikursseilla on pitkä perinne.

– Järjestin jo silloin aikoinaan ohjelmointikursseja Commodore 64 -tietokoneelle, Kansanopistoyhdistyksen Ijäs muistelee.

Ijäksen mukaan suosituin teema lyhytkursseissa koko maassa on terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat.

Osaa kansanopistojen kursseista on arvosteltu kriittiseen sävyyn. Skepsis-yhdistys myönsi vuoden 2016 Huuhaa-palkinnon Keski-Pohjanmaan kansanopistolle. Palkinto annettiin näennäistieteellisten kurssien sisällyttämisestä koulutusvalikoimaan. Kansanopisto tarjoaa muun muassa reikihoidon, Horstmann-tekniikan ja homeopaattisen ensiavun kursseja.

Osallistujia koko maasta

Erikoisia kursseja löytyy myös kansalaisopistoista. Muun muassa Mikkelin kansalaisopistolla voi osallistua raku-kurssille, jolla opetellaan vanhaa japanilaista polttotekniikkaa. Raku-keramiikka on perinteinen japanilainen tapa tehdä keramiikkaesineitä. Porin seudun kansalaisopistossa opiskellaan kahvipussitaiteilua.

Ijäksen mukaan kansanopistojen on kuitenkin kansalaisopistoja helpompi järjestää vähän erikoisempia kursseja, koska kansaopistot keräävät ihmisiä lyhytkursseilleen koko Suomesta.

Kansalaisopistot puolestaan saavat osallistujat lähinnä lähialueelta. Tyypillinen kansalaisopiston kurssi on kielikurssi, jota opiskellaan vaikkapa kerran viikossa.

Moni kansanopiston lyhytkurssi kestä yleensä kaksi tai kolme päivää. Kansanopistojen kurssipakettiin kuuluu yleensä majoitus ja ruokaa. Lyhytkurssien hinnat vaihtelevat muutamista kympeistä useisiin satoihin euroihin.

– Varmaan 80 prosenttia lyhytkursseistamme toteutuu, toteaa Otavan Opiston Vähämäki.

Kansanopistoyhdistyksellä ei ole tilastoa kansaopistojen lyhytkurssien toteutumisprosenteista koko maassa.