Analyysi: Trump on ajanut vaarallisille vesille

Donald Trump on rajannut itsensä muutamien kannattajaryhmien presidentiksi eikä hänen todellisista tavoitteistaan ole selvyyttä, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Donald Trump
Donald Trump.
Nicholas Kamm / AFP

*Donald Trump on *virallisesti kesälomalla. Hän golfaa ja ajelee muskeliveneellä. Valkoisen talon mukaan Trump myös työskentelee lomanviettopaikoissaan Floridassa ja New Jerseyssa lähes taukoamatta.

Kesätyössään Trump ei ole vielä karauttanut venettä kiville, mutta vaarallisilla vesillä hän jo on.

*Maanantaina Trump *tuomitsi valkoisten ylivaltaa ajavat äärioikeistolaiset. Tiistaina hän kutsui median Trump-tornitaloonsa New Yorkissa ja käänsi kelkkansa niin, että sai kehuja julkirasisteilta ja haukkuja lähes kaikilta muilta.

Trump oli taas oma itsensä – johtaja, jota ei määräillä ja jolle ei laiteta sanoja suuhun.

Niinpä koko maailma sai ensimmäistä kertaa kuulla, kuinka Yhdysvaltain presidentti puolustaa valkoisia äärioikeistolaisia. Trump teki niin, vaikka tiesi saavansa niskaansa syytösryöpyn jopa omasta republikaanipuolueesta.

Pitkään uskollisena pysynyt edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan tuomitsi nyt Trumpin. Presidentillä on enää vähän ystäviä republikaanien johdossa.

Trumpin huolta lisää se, että kato on käynyt myös bisnespiireissä. Jo kuusi amerikkalaisyritysten toimitusjohtajaa on lähtenyt presidentin neuvoa-antavasta talouspaneelista.

Maailman suurimman vähittäismyyntiketjun Walmartin toimitusjohtaja arvosteli tiistaina rajusti presidenttiä. Julkisuuskuvastaan huolehtivat yritykset Yhdysvalloissa ottavat pesäeroa Trumpiin.

*Trump on muutaman *suuren kannattajaryhmän presidentti.

Niitä ovat valkoiset työläiset ja pk-yrittäjät, äärikeistolaiset ja uskonnollinen oikeisto. Hänen edeltäjänsä eivät olisi uskaltaneet lähteä näin vaarallisille vesille, varsinkaan vasta puolen vuoden virkakauden jälkeen.

Asiantuntijat ovat ymmällään, onko taustalla joku suunnitelma ja kuka sen on laatinut?

*Trump nimittäin voitti *vaalit nerokkaalla vaalistrategialla, jossa hän käänsi puolelleen vaa´ankieliosavaltioiden työväenluokan. Tuo kannattajakunta on edelleen tanakasti Trumpin tukena, ja se on suuri.

On epäselvää, pyrkiikö Trump vielä rakentamaan siltoja muihin ryhmiin ja tarvitseeko hän niitä ylipäätään vaalimatematiikassaan.

*Ehkä Trump ei enää *suunnittelekaan yhtä presidenttikautta pidemmälle? Ehkä hän aikookin ajaa jäljellä olevat kolme ja puoli vuotta omia intressejään, kuten sääntelyn purkamista ja erilaisia massiivisia rakennushankkeita?

Sekin on epäselvää, kuka Trumpia neuvoo ja missä asiassa. Päästrategi Steve Bannonia on veikattu seuraavaksi lähtijäksi Valkoisesta talosta. Toisaalta viime päivien poukkoilussa on nähty juuri Bannonin taktiikkaa.

Kenties Trump on kuunnellut eri päivinä eri neuvonantajia.

Vain kymmenen työpäivän jälkeen potkut saanut Valkoisen talon viestintäjohtaja Anthony Scaramucci arvosteli tv-haastattelussa Bannonia.

Scaramuccin puheista sai sen kuvan, että Trump pysyttelee ympärillään käytävän valtataistelun yläpuolella, ja näkee sen mahdollisesti voimavarana.

Joka tapauksessa Trump on se, joka lopulta päätökset tekee. Hän ohjaa veneensä vaarallisille vesille joko suunnitelmallisesti tai päähänpistosta.

Lue lisää:

Näitä ryhmiä Trumpin on niin vaikea tuomita – Miksi?

Republikaanit moittivat, äärioikeisto kehuu – Trump syytti taas molempia puolia väkivallasta Charlottesvillessä

Mielenosoittajat kaatoivat etelävaltioiden sotilaan patsaan Pohjois-Carolinassa