1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. villieläimet

Ripsiväriharjat, tuttipullot ja vanhat pyyhkeet uuteen käyttöön eläinhoitolassa

Ripsiväriharjalla hoituvat villieläinhoitolassa pieneläinten takut, lianpoistot ja varpaanvälien putsaukset. Eläinhoitoloiden tarpeet ja tavaroiden käyttötavat ovat moninaiset.

Ripsiväriharja on hyvä apuväline rusakonpoikasen turkkia selviteltäessä. Kuva Mustasaaren Villieläinhoitola Nordic Wildlife Caresta. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Vaasalainen kauneusalan yrittäjä Nanna West pyysi facebookissa (siirryt toiseen palveluun) ihmisiä tuomaan tai lähettämään liikkeeseensä käytettyjä ripsiväriharjoja. West oli nähnyt Iltasanomissa (siirryt toiseen palveluun) jutun yhdysvaltalaisesta villieläinten hoitokodista, jossa ripsiväriharjoja käytettiin apuna pieneläinten turkkien puhdistamisessa.

– Siinä jutussa mainittiin, että Korkeasaari olisi kiinnostunut niistä ripsiharjoista ja innostus lähti siitä, West kertoo.

Facebook-päivityksen jäljiltä Westille on tullut parisenkymmentä ripsiharjaa. Niitä on toimitettu hänelle niin pestyinä, kuin käytöstä tulleina. West toimittaa itse harjat villieläinhoitolaan pestyinä.

– Voisin myös itse mennä mielelläni eläimiä harjaamaan, West naurahtaa.

Nanna West innostui auttamaan pieniä eläimiä nähtyään facebook-päivityksen Kuva: Merja Siirilä / Yle

Apuna rusakonpoikasten, siilien ja oravien hoidossa

Mustasaaren Villieläinhoitolassa ripsiväriharjojen uusiokäyttö on tuttua. Hoitolan isännän Markku Harjun mukaan ne ovat hyvin monikäyttöisiä.

– Niillä voi putsata eläinten turkkia ja varpaanvälejä sekä siirtää sivuun turkkia, jos on haava, niin näkee sitten sen paremmin. Harjat toimivat työssä, joka on hyvin tarkkaa, Harju kertoo.

Harju kertoo käyttäneensä ripsiharjoja rusakonpoikasten, oravien ja siilien hoidossa, sekä erityisesti lintujen siipien ja varpaanvälien hoidossa.

– Niihin ei kunnolla aikuisen miehen sormet muuten mahdu, Harju hymyilee.

Markku Harjulle ripsiharjat ja meikkaukseen soveltuvat siveltimet ovat tulleet tutuiksi Kuva: Merja Siirilä / Yle

Tarvetta myös skapelliveitsille, tuttipulloille ja koivunkerpuille

Myös isommat eläimet vaativat välillä erikoisia hoitovälineitä. Erityisesti tuttipullot ovat tulleet Harjulle tutuksi. Siitä huolen ovat pitäneet kaksi tämän kesäistä hirvenvasaa, jotka juovat maitoa useita pulloja päivässä.

– Joskus tälle toiselle menee 12-15 lasten tuttipullollista maitoa. Toiselle on riittänyt toistaiseksi viidestä kahdeksaan pullollista, Harju kertoo.

– Olen tullut tuttipulloasiantuntijaksi. Voin suositella tuttipulloja hyvinkin tarkasti, hän lisää nauraen.

Käytetyt maitopullot eivät kuitenkaan tähän työhön kelpaa, vaan niiden täytyy olla uusia.

Syksyksi Harju toivoo saavansa kuivatuista koivuista ja haavasta tehtyjä nippuja hirven vasoille.

– Ne saisivat olla noin metrin mittaisia, joissa on lehdet vielä vihreinä kuivattuina jäljelllä. Niitä menee talven aikana varmasti satoja per hirvi, Harju kertoo.

Aika ajoin Villieläinhoitolassa on tarvetta myös esimerkiksi skapelli-veitsille, terille ja saksille, joilla pystyy leikkaamaan esimerkiksi karvoja ja tekemään toimenpiteitä, jotka eivät vaadi eläinlääkäriä. Myös kissan purkkiruokaa ja viljoja (kaura, vehnä ja ohra) tarvitaan.

Ripsiharjoja pöydällä Kuva: Merja Siirilä / Yle

"Varastot täynnä"

Korkeasaaresta kerrotaan, että siellä ripsiharjavarastot ovat tällä hetkellä täynnä. Iltasanomien artikkelin julkaisemisen aikaan harjoja saapui useita kirjekuoria päivässä, alkuvaiheessa jopa kymmeniä.

– Tänä päivänä niitä lähetetetään satunnaisesti, kertoo Korkeasaaren eläintenhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti.

Korkeasaari vastaanottaa (siirryt toiseen palveluun) mielellään sen sijaan pähkinöitä (lukuunottamatta maapähkinöitä), viljatonta kissanruokaa, kuivatettuja matoja ja sirkkoja, tammenterhoja, linnunsiemeniä sekä vihreitä käpyjä. Lahjoitettavat tavarat voi toimittaa Korkeasaaren lipunmyyntiin Mustikkamaalle.

– Myös vanhoille pyyhkeille on käyttöä, Trontti lisää.

Ähtärin eläinpuistosta kerrotaan, että tarvetta on vanhojen pyyhkeiden lisäksi mustikalle.