Kaupallinen marjanpoiminta voisi olla merkittävää sesonkityötä paikallisillekin

Lapissa kaupallinen marjanpoiminta on lähes täysin ulkomaalaisten poimijoiden käsissä.

marjanpoiminta
Mustikat kypsyvät
Kristiina Maaninka

Lapissa kaupallinen marjanpoiminta on lähes täysin ulkomaalaisten poimijoiden käsissä. Se voisi olla myös paikalliselle väelle hyvää sesonkityötä.

– Luonnontuotteiden kaupallinen keruu voisi olla samanlaista ja yhtä merkittävää sesonkityötä kuin mitä Lapissa tehdään matkailun parissa, sanoo projektipäällikkö Eveliina Niva Kolarin luonnontuotehankkeesta.

Kolarissa onkin asialle topristuttu. Kolarilaisia, paikallisia ihmisiä opastetaan ja kannustetaan kaupalliseen marjanpoimintaan ja muidenkin luonnontuotteiden myyntikeruuseen. Iskulauseeksi on otettu: "Valoisten kesäöiden ja keskiyönauringon kasvattamaa sinulle".

– Me suomalaiset olemme ahkeria poimijoita, mutta keräämme luonnontuotteita vain omiin tarpeisiimme. Voisimme kerätä myyntiinkin, Niva sanoo.

Marjojen ostoon ja myyntiin liittyy haasteita. Alkuviikolla Etelä-Lapin hillanmyynti osittain seisahtui, koska hillanostajien varastot täyttyivät.

Suot pullistelevat hillaa mutta ostajat sulkivat luukut – Ranualla hillaa lahjoitetaan jo hyväntekeväisyyteen

Pitää tietää kaupan vaatimukset

Kotitarpeiksi voimme kerätä marjoja ja muita luonnontuoteita varsin vapaasti ja välittämättä elintarvikelain vaatimuksista.

– Kaupallinen toiminta sen sijaan on tarkoin lailla säädeltyä. Vaikka minkälaista ruuppua ei kelpuuteta myyntiketjuun. Siksi on tärkeä tietää, miten menetellä. Pitää tietää kaupan vaatimukset. Ja raaka-aineen hankkimisestahan kaikki lähtee. Marjat on omin pienin kätösin noukittava sieltä metsästä. Sen jälkeen edellytetään tietynlaista käsittelyä, jotta tuotteet kelpaavat kaupallisille markkinoille kotimaahan tai ulkomaille.

Kolarissa opetellaan mustikalla

Kolarin luonnontuotehanke haluaa neuvoa ja opettaa paikallisia poimijoita kaupallisuuden hallintaan. Eveliina Niva jalkautuu siitä kertomaan.

Tällainen info- ja poimintatilaisuus järjestetään Pasmajärven koululla 21. ja 22.8. Kahtena seuraavana päivänä kokoonnutaan kunnantalolla ja Äkäslompolon Kellokkaassa 25. ja 26.8. Tilaisuudet alkavat kello 10. Kahden päivän keruutapahtumissa osallistujat perehdytetään kaupalliseen marjanpoimintaan ja sen mahdollisuuksiin sekä poimitaan käsin mustikkaa myyntiin. Tapahtumat ovat maksuttomia.

Nivan mukaan tarkoituksena on mallintaa kaupallinen poiminta osana tuotantoketjua.

– Mustikalla aloitamme ja opettelemme. Menemme marjaan ihan oikeasti ja sitten yhdessä pohdimme, mitä saaliille teemme ja minkälaisen organisaation kautta saamme sen markkinoille.

Kaikki kerätyt marjat ostetaan reiluun hintaan.

Tilaisuudet yli 15-vuotiaille

Niva tähdentää, että vain yli 15-vuotias voi lähteä mukaan tällaiseen järjestettyyn kaupalliseen toimintaan. Suomessa lapsityö on kielletty.

-Toivon, että noihin tilaisuuksiin tulee monenlaisia ihmisiä, miehiä ja naisia, himopoimijoita ja niitäkin, jotka eivät ole koskaan marjametsässä käyneet. Mitä monimuotoisempi sakki, sitä parempi.