Hyppää sisältöön

Kummola Tampereen erikoisesta tonttikaupasta: Lopputulos on loistava, vaikka kaikki ei mennyt ihan oikein

Kokoomusvaikuttaja ei näe ongelmaa tonttikaupassa, jolla Tampereen kaupungin omistama Kotilinnasäätiö hankki rahaa kassaansa. Vasemmiston Sinikka Torkkola kyseenalaistaa säätiön käyttämät keinot.

Kokoomuksen Kalervo Kummola on konsernijaoston puheenjohtaja. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Tapa hoitaa Tampereen kaupunkikonserniin kuuluvan Kotilinnasäätiön tonttikauppaa saa pyyhkeitä oikealta ja vasemmalta. Oikealta tulee samaan aikaan myös vuolaita kehuja.

Eläkeläisten asumista tukeva Kotilinnasäätiö myi tontin vuokraoikeuden yksityiselle rakennusyhtiölle reilulla miljoonalla. Myynti rikkoi säätiön ja kaupungin välistä sopimusta. Kauppa on sen verran erikoinen, että myös säätiöiden toimintaa valvova Patentti- ja rekisterihallitus on aloittanut tutkinnan tonttisotkusta.

Aivan lapsellista koko touhu, vaikka kaikki ei mennytkään ihan oikein

Kalervo Kummola

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja ja konsernijaoston puheenjohtaja, kokoomuksen Kalervo Kummola myöntää, ettei tonttikauppaa hoidettu kaikkien sääntöjen mukaan. Hän ei kuitenkaan näe ongelmaa käytetyissä keinoissa.

Kummola pitää lopputulosta loistavana, koska kaupunkikonserni tienasi kaupassa reilun miljoonan, joka olisi voinut jäädä saamattakin.

– Jos kaupunki olisi vuokrannut tontin suoraan, niin se olisi mennyt ilman maksua, jonka Kotilinnasäätiö nyt sai.

– Tällä tavalla saadaan aika monta asuntoa vanhuksille ja köyhille. Lopputulos on loistava, Kummola toteaa.

"Säätiö toimi omin luvin"

Kaupunginhallituksen varajäsenen, vasemmiston Sinikka Torkkola kyseenalaistaa täysin säätiön käyttämät keinot varojen hankkimiseksi. Torkkolan mukaan ongelma on siinä, että säätiö on kävellyt solmimansa sopimuksen yli. Sopimuksessa kielletään suoraan tontin vuokraaminen eteenpäin.

– Kotilinnasäätiö ei ole saamastaan suullisesta ohjeistuksesta huolimatta pyytänyt kaupunginhallitukselta lupaa menettelyyn. Se on toiminut omin luvin ja hankkinut sillä tavoin rahaa, Torkkola sanoo.

Tampereen kaupungin mukaan Kotilinnasäätiöllä ei ollut kirjallista lupaa myydä vuokraoikeutta eteenpäin. Tonttikaupasta oli käyty keskusteluja virkamiesten kanssa erinäisissä palavereissa, mutta päätöstä asiasta ei ollut.

Asia oli esillä Tampereen kaupunginhallituksessa maanantaina. Torkkola esitti sakon perimistä täysimääräisenä ja hänen esitystään kannattivat vihreiden kaksi edustajaa.

Hallitus vapautti kuitenkin äänestyksen jälkeen Kotilinnasäätiön 1,8 miljoonan euron sopimussakosta. Sen sijaan se edellyttää, että Kotilinnasäätiö rakentaa vuokra-asuntoja Ranta-Tampellaan Näsijärven rantaan.

Onko tämä mahdollista muillekin?

Torkkola näkee onglmallisena, jos Kotilinnasäätiön tapa hoitaa asiaa olisi käytössä yleisemminkin.

Kaupungin tontit eivät tulisi silloin avoimeen hakuun niin, että mikä tahansa rakennusyhtiö pääsisi niihin halutessaan käsiksi. Tonttien jakamisesta päättäisikin silloin kaupungin sijaan joku muu.

Hyväksytäänko Tampereen kaupunkikonsernissa sopimusrikkomukset, jolla yhteisö vahvistaa omaa talouttaan?

Sinikka Torkkola

– Nyt Kotilinnasäätiö teki valinnan kaupungin puolesta. Jos asia olisi mennyt oikein, kaupunki olisi laittanut tontin jakoon ja siinä olisi ehkä jäänyt miljoona saamatta, Torkkola sanoo.

– Jos ilkeästi kysyisi, niin hyväksytäänko Tampereen kaupunkikonsernissa sopimusrikkomukset, jolla yhteisö vahvistaa omaa talouttaan. Onko tämä mahdollista muillekin?

Kummolan mukaan Kotilinnasäätiön tonttikaupan uutisoinnissa kärpäsestä on tehty härkänen. Hänen mukaansa tavasta hoitaa asia ei aiheutunut haittaa ulkopuolisille.

– Tämä on aivan lapsellista koko touhu, vaikka kaikki ei mennytkään ihan oikein, Kummola naurahtaa.

.
.