1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta voi tulla brexit-neuvottelujen vaikeimpia kysymyksiä – "Tekninen rajavalvonta kuulostaa utopistiselta"

Britannia ei halua rajalle fyysistä rajalaitosta, vaan ehdottaa teknistä valvontaa.

Ylen aamu-tv: Brexit-neuvottelujen eteneminen
Ylen aamu-tv: Brexit-neuvottelujen eteneminen

Irlannin ja Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä kulkee Britannian ainoa maaraja, josta tulee Britannian EU-eron eli brexitin jälkeen unionin ulkoraja. Sen järjestelyt ovat keskeinen kysymys eroneuvotteluissa.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja, Juhana Aunesluoma kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajasta voi tulla brexit-neuvottelujen vaikeimpia kysymyksiä.

– Sitä tuskin osattiin odottaa kansanäänestyksessä, Aunesluoma sanoo.

Brexit-neuvotteluista oli keskustelemassa aamu-tv:ssä myös Britanniaan erikoistunut yliopistolehtori Mika Suonpää Turun yliopistosta. Suonpää kertoo, että on mahdollista, että Pohjois-Irlannista tulee kriisipesäke.

– Se on vaarana, mutta asiaa on vaikea arvioida etukäteen. Esimerkiksi rajavalvonta voi lisätä epävakautta alueella. Tai jos kaupankäynti vähenee, ja Pohjois-Irlanti alkaa kurjistua, sillä voi olla laajemminkin seurannaisvaikutuksia, Suonpää sanoo.

Britannia ehdottaa rajalle teknistä valvontaa

Britannia linjasi tällä viikolla tavoitteitaan brexit-neuvotteluista uudessa asiakirjassa (siirryt toiseen palveluun). Britannian hallitus haluaisi säilyttää vapaan liikkuvuuden Irlannin vastaisella rajallaan myös EU-eron jälkeen.

Rajalla on Suonpään mukaan symbolinen arvo.

– Irlannin vaikeuksien ja konfliktien aikaan tullipisteet olivat sabotaasin kohteena, ja siihen ei haluta palata, hän sanoo.

EU on odottanut Britannialta esityksiä, mitä rajakysymykselle pitäisi tehdä. Aunesluoman mukaan EU suhtautuu kriittisesti ulkorajaan, jossa olisi kovin erilaiset käytännöt verrattuna Euroopan rajajärjestelyihin.

– Toisaalta EU haluaa ratkaisun, joka kelpaa Irlannin tasavallalle. Irlannin tasavallan hallitus on tärkeässä asemassa, sillä se hyväksyy viime kädessä ratkaisun, jota Britannia ehdottaa.

Näkyviä rajasymboleita rajalle ei haluta, sillä niihin sisältyy voimakkaita tunne- ja poliittisia latauksia. Raja olisi mahdollisesti teknisesti valvottu raja, Britannia ehdottaa.

– Teknisesti valvottu raja on jossain määrin mahdollinen. Raja on kuitenkin noin 300 mailia [noin 480 kilometriä] pitkä, eikä sitä kyetä pelkästään teknisesti valvomaan, Aunesluoma huomauttaa.

Suonpään mukaan Britannian ajatus valvonnasta kuulostaa utopistiselta.

– Sitä ei ole kokeiltu missään, ja valvontaan sisältyy paljon epävarmuustekijöitä. Ihmisille voi tulla mieleen kysymys siitä, valvotaanko kaikkia ihmisiä. Toteutus voi herättää myös yksityisyydensuojakysymyksiä ja isoveli valvoo -tyyppisiä kysymyksiä, Suonpää sanoo.

"Tarkoituksena on pienentää välitöntä sokkia"

Britannian hallitus on myös ehdottanut väliaikaisen tulliliiton esittämistä Britannian ja EU:n välille. Suonpään mukaan ehdotus kuulostaa siltä, että brexit-neuvotteluihin haetaan lisäaikaa.

– Tarkoituksena on pienentää välitöntä sokkia talousjärjestelmään, kaupankäynti on kuitenkin keskeinen asia nykyisessä maailmassa. Mahdollinen tulliliitto lisäisi välikausivaiheen pituutta, Suonpää sanoo.

– Jos Britannia olisi kolmen vuoden ajan edelleen EU:n tulliliiton jäsen, se voisi käydä tavarakauppaa nykyisten säännösten mukaisesti siihen asti, kun järjestely jatkuu tai uusi sopimusjärjestely on saatu aikaan neuvotteluissa, jotka käydään vasta EU-eron jälkeen, Aunesluoma selventää.

Hänen mukaansa EU-ero ilman selvyyttä tulevasta kauppasopimuksesta aiheuttaisi suuria vaikeuksia Britannian ulkomaankauppaan.

– Pelätään rekkajonoja rajalla ja käytännön ongelmia, Aunesluoma sanoo.

Ne, jotka ovat kannattaneet kovaa brexitiä, ovat närkästyneet väliaikaisen tulliliiton ehdotuksesta. Aunesluoman mukaan ehdotuksessa on kuitenkin kyse käytännön kysymyksestä.

– Britannian talous on syvästi integroitunut muun Euroopan kanssa. Realismi on tullut peliin, hän sanoo.