Tulli paljasti dopinglaboratorion pohjoissavolaisesta kerrostalosta – levittivät lääkeaineita ympäri Suomea postin välityksellä

Takavarikoitujen aineiden yhteenlaskettu arvo on yli 360 000 euroa.

Tullirikos
Tullin takavarikoimia doping-ampulleja.
Suomen Tulli

Tulli on paljastanut laajamittaisen doping- ja lääkeaineiden laittoman maahantuonnin ja levityksen. Tapauksessa epäillään kahden pohjoissavolaisen henkilön tuoneen maahan, valmistaneen ja levittäneen edelleen dopingaineita eri puolille Suomea elokuusta 2016 alkaen.

Aineet välitettiin salatussa TOR-verkossa, Silkkitie-nimisellä kauppapaikalla. Dopingaineita valmistettiin pääasiassa kerrostaloasunnossa Pohjois-Savossa, jossa yksi pääepäillyistä asui. Tullin esitutkinnassa rikoskokonaisuutta on tutkittu kolmen henkilön osalta, mutta vain kaksi epäiltyä on ollut vangittuna.

Esitutkinnan aikana Suomessa on tunnistettu satoja ostajia. Tullin mukaan takavarikoimista ja myydyiksi selvitetyistä dopingaineista olisi saanut keskimääräisellä käyttömäärällä 700 henkilölle vuodeksi dopingaineita.

Tullin mukaan laittomille markkinoille on päätynyt arviolta 1 000–1 500 kappaletta 10 millilitran testosteroniampullia ja 350 kappaletta 30 millilitran testosteroniampullia.

Dopingaineiden lisäksi laittomille markkinoille on päätynyt vain reseptillä saatavia erektiohäiriölääkkeitä sekä naisten rintasyöpään liittyvissä hormonihoidoissa käytettäviä, estrogeenin tuotantoa vähentäviä, lääkeaineita. Markkinoille päätyneiden dopingaineiden arvo on Tullin mukaan yli 75 000 euroa.

Dopingaineet kulkivat postin mukana

Epäillyt hankkivat dopingaineet ja niiden valmistamisessa tarvittavat raaka-aineet pääosin Kiinasta ja Saksasta. Dopingaineet ja niiden raaka-aineet saapuivat Suomeen postipaketteina.

Tulli takavarikoi epäillyiltä doping- ja lääkeampullien valmistuksessa tarvittavia aineita ja tarvikkeita sekä nestemäisiä ja jauhemaisia lääke- ja dopingaineita. Lisäksi Tulli takavarikoi pääepäillyn pankkitileiltä lähes 70 000 euroa rahaa, sekä 9,24 bitcoinia joiden arvo oli 8 300 euroa takavarikoinnin aikaan.

Tullin esitutkinnan perusteella Silkkitiessä myytyjen Tullin takavarikoimien doping- ja lääkeaineiden yhteenlaskettu arvo on ollut yli 360 000 euroa. Aineet myytiin elokuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana.

Asia siirtyy syyttäjälle törkeänä dopingrikoksena ja useana salakuljetuksena.