Nouseeko kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaaksi Sauli Niinistö vai Sari Essayah?

Puheenjohtaja Sari Essayah kertoo aikeistaan Seinäjoen puoluekokouksessa.

politiikka
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah tiistaina 13. kesäkuuta.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah olisi jo neljäs presidenttivaalien naisehdokas.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kristillisdemokraatit valitsee viikonloppuna puheenjohtajan ja presidenttiehdokkaan. Puolueen nykyisen puheenjohtajan Sari Essayahin asema on vahva. Essayah haluaa jatkaa tehtävässään ja Seinäjoen puoluekokous taputtanee hänet perjantaina jatkokaudelle.

– Periaatteessa haastaja voi ilmaantua vielä paikan päälle, koska sääntöjen mukaan kisaan on mahdollista ilmoittautua viime metreille saakka, Essayah sanoo.

Essayah on onnistunut yhdistämään puolueen puheenjohtaja Päivi Räsäsen jälkeen. Essayahin johdolla puolue sai vaalivoiton kuntavaaleissa. Kannatus nousi 4,1 prosenttiin ja tulos oli puolueen historian toiseksi paras.

"Päätän jäsenkyselyn jälkeen"

Entisenä huippu-urheilijana Essayah hakee vielä parempia tuloksia. Presidenttiehdokkuus toisi puolueelle lisää näkyvyyttä. Essayah ei halua kuitenkaan vielä kertoa kantaansa. Hän odottaa kentän mielipidettä.

– Teen päätöksen, kun olen kuullut, mitä mieltä ovat jäsenkyselyyn vastanneet 1 600 puolueen jäsentä.

Jäsenkyselyn tulos julkistetaan Seinäjoella lauantaina. Pohjanmaa on perinteisesti puolueen vahvaa aluetta. Suomen kristillisin kunta on Luoto, jossa puolueen kannatus oli kevään kuntavaaleissa 46,3 prosenttia.

Neljä naista ehdolla?

Myös puolueen entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen on ilmoittanut harkitsevansa presidenttiehdokkuutta.

On myös mahdollista, että puolue asettuu Sauli Niinistön taakse. Seinäjoen puoluekokous päättää lauantaina, asettaako puolue oman presidenttiehdokkaan vai lähteekö se istuvan presidentin, Sauli Niinistön, taakse.

Jos oma ehdokas päätetään asettaa, Essayah todennäköisesti lähtee ehdolle.

Se tarkoittaisi, että presidentiksi olisi ehdolla neljä naista: vasemmistoliitto on valinnut ehdokkaakseen europarlamentaarikko Merja Kyllösen.

Perussuomalaisten ehdokkaaksi on nousemassa kansanedustaja Laura Huhtasaari.

SDP:n presidenttiehdokkaaksi on nousemassa Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen tai Sirpa Paatero.