1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palkka ja työsuhde-edut

Tutkimus: Korkean työttömyyden alueilla pienemmät palkat samasta työstä

Jyväskylän yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan korkean työttömyyden alueilla palkka samasta työstä on pienempi kuin matalan työttömyyden alueella.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Alueen työttömyystaso vaikuttaa työssäkäyville maksettaviin palkkoihin, selviää Juho Jokisen Jyväskylän yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Jokinen tarkasteli tutkimuksessaan Suomen alueellisia palkkaeroja. Palkkaerojen kautta selvisi, että työntekijät korkean työttömyyden alueilla ansaitsivat keskimäärin vähemmän kuin mitä samasta työstä tienattiin alhaisemman työttömyyden alueilla.

Jokisen mukaan tulos kertoo siitä, että paikallisilla olosuhteilla ja paikallisella sopimisella on edelleen merkitystä, vaikka keskitetyt palkkasopimukset rajoittavatkin mahdollisuuksia neuvotella palkoista.

Hyvä työ palkitaan

Jokinen tarkasteli tutkimustaan varten myös työssä suoriutumisen, työkokemuksen ja sukupuolen roolia työntekijän palkitsemisessa.

Tulosten mukaan ainakin yliopistojen tutkijoiden parissa tuotteliaammat työntekijät saavat parempaa palkkaa ja etenevät urallaan nopeammin.

Työsuorituksen arviointiin vaikutti myös työkokemus. Pitkään saman työnantajan palveluksessa olleet saivat työstään parempia arvioita kuin yhtä tuotteliaat mutta vähemmän työkokemusta omaavat kollegat.

Mies- ja naistutkijoiden kesken Jokinen ei havainnut eroja palkitsemisessa eikä urakehityksessä. Naistutkijat tuottivat kuitenkin vähemmän vertaisarvioituja artikkeleita kuin vastaavissa tehtävissä työskentelevät miestutkijat, joilla oli samanlainen tausta.

KTM Juho Jokisen taloustieteen väitöskirja "Essays on wages, promotions and performance evaluations (siirryt toiseen palveluun)" (pdf) tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa perjantaina.