Mutkikkaat bisneskumppanit pitäneet sovitusta kiinni: Vuokatti auttaa Kiinaa matkalla talviurheilun huipuksi

Lumiosaamisesta, valmentamisesta ja urheilu-akatemiastaan tunnettu Vuokatti puskee Kiinan talviurheilumarkkinoille.

talviurheilu
Hiihtäjä.
Kiina on kiinnostunut Vuokatista, jossa tutkitaan talveen ja talviurheiluun liittyviä asioita. Kuvan henkilö ei liity asiaan. Laura Tolonen / Yle

Vuokatin urheiluopiston toimitusjohtaja Veikko Halonen vastaa kiireisenä puheluun lentokentältä. Hän on jälleen lähdössä tekemään Kainuuta ja Vuokattia tunnetuksi Kiinaan. Kiinan markkinoille on kiire muillakin kuin pelkästään vuokattilaisilla, sillä tällä hetkellä Aasian talviurheilumarkkinoille on tunkua.

Halosen mukaan Kiinaan pyritään etenkin Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta – kaikista maista, joissa on tietoutta talvilajeista.

– Meidän yksi etumme on Vuokatissa oleva Jyväskylän yliopiston yksikkö, joka tutkii talveen ja talviurheiluun liittyviä asioita. Se on luonut uskottavuutta kiinalaisten silmissä ja on erittäin tärkeä asia.

Tällä kertaa Halosen matkalla on kaksi erityistä tarkoitusta. Toinen liittyy nuorisoakatemiaan.

– Kiinalaiset ovat nähneet Suomen urheiluakatemiamallin Vuokatissa ja haluavat järjestää samanlaisen omille nuorilleen. Silloin täällä olisi kolmen vuoden mittaisia jaksoja myös kiinalaisille opiskelijoille. Tämä yksi asia, jonka yksityiskohdista ollaan sopimassa, Halonen sanoo.

"Kaikki on mennyt niin kuin on sovittu"

Kiina haluaa ostaa Vuokatista hiihtoputkiosaamista ja rakentamista. Kiinan valtion ylemmän johdon nuotit ovat Halosen mukaan selvät: maasta on tehtävä seuraavien 4–5 vuoden aikana talviurheilumaa. Kaiken takana on tietenkin halu menestyä kotikisoissa vuoden 2022 talviolympialaisissa Pekingissä.

– Kyseinen vaatimus tarkoittaa talviurheilun viemisessä valtavasti mahdollisuuksia Vuokatille.

Yle uutisoi huhtikuussa kuinka Kiina ostaa viideksi vuodeksi valmennusta ja talviurheilijoiden leiritystä Vuokatista.

– Se mitä olemme sopineet Kiinan maajoukkueleirityksen ja treenaamisen suhteen, näyttää toteutuvan sopimuksen mukaan, vaikka toisinkin voisi olla. Kiinalaisten kanssa toimiminen on aina arvoitus, ja henkilökohtaisilla suhteilla on iso merkitys.

Mies istuu Vuokatin urheiluopistolla pöydän ääressä.
Vuokatin urheiluopiston toimitusjohtaja Veikko Halonen tekee Vuokattia tunneksi Kiinassa. Kimmo Hiltunen / Yle

Viimeisimmän tiedon mukaan Kiinasta on tulossa 16 A-maajoukkueen urheilijaa neljän kuukauden leiritykseen. Juuri nyt Vuokatissa on 30 treenaajaa, ja seuraava ryhmä on tulossa.

– Olemme tänä vuonna leirittäneet kiinalaisia jo 3 000 vuorokauden verran. He ovat ehdottomasti suurin kansainvälisistä ryhmistämme ja yhteistyö sujuu mainiosti. Kaikki on mennyt niin kuin on sovittu.

Halonen uskoo, että seuraavat sopimukset tulevat liittymään talvisten olosuhteiden viemiseen ja urheiluakatemiaan.

Vuokatti-Areenan avulla virkistystä ilmeeseen

Rakenteilla oleva Vuokatti-Areena ei Halosen mukaan liity kiinalaisiin. Vanha jäähalli on tullut käyttöikänsä päähän, ja Vuokatissa on jo useamman vuoden ajan valmisteltu, että nykyisen uima -ja liikuntahallikompleksin jatkoksi tehdään yksi jäähalli, jossa on kaksi kaukaloa.

– Rakentaminen toteutetaan siten, että hallia on mahdollista käyttää isoihin kokouksiin, näyttelyihin ja kisoihin. Olemme saaneet rakennusoikeuden, se on valmis ja voimme aloittaa työt varsin pian.

Seuraavat sopimukset tulevat liittymään talvisten olosuhteiden viemiseen ja urheiluakatemiaan.

Veikko Halonen

Aikataulujen suhteen Halonen on vielä varovainen.

– Sotkamon kunta, Osuuskauppa Maakunta ja Vuokatin Urheiluopisto ovat omat sitoumuksensa tehneet. Seuraavaksi täytyy laskea kustannukset toiminnan kannattavuudesta, summaa Halonen.