USA:n äärioikeiston keulakuva Richard Spencer ajaa etnistä puhdistusta – kieltää olevansa valkoisen ylivallan kannattaja

Äärioikeistolaisen ajattelumaailman levittäjänä tunnetulta Richard Spenceriltä alkavat loppua pian paikat, jossa hän voi edistää asiaansa. Viimeisimpänä ovensa Spenceriltä sulki Floridan yliopisto.

Richard Spencer Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Amerikkalainen Richard Spencer tuli tutuksi suurelle yleisölle viimeistään Virginiassa sijaisevan Charlottesvillen tapahtumista. Viime viikonloppuna 32-vuotias nainen kuoli, kun valkoista ylivaltaa ajavien ja heitä vastustaneiden mielenosoituksessa syntyi mellakka, jonka yhteydessä auto ajoi väkijoukkoa päin.

39-vuotias Richard Spencer edustaa äärioikeistolaista, niin sanottua vaihtoehto-oikeistoa eli alt-rightiä. Charlottesvillen jälkeen hän oli paljon esillä amerikkalaismedioissa alt-right -liikkeen johtohahmona.

Puhujavieraana Yhdysvalloissa kiertänyt Spencer aikoi esiintyä Floridan yliopistossa syyskuussa. Puhetilaisuutta varten hän oli vuokraamassa yliopistolta sopivaa tilaa.

Charlottesvillen tapahtumien jälkeen yliopiston johtaja W. Kent Fuchs ilmoitti kuitenkin Facebookissa yliopiston kieltäytyvän jyrkästi antamasta tilojaan Spencerin käytöön. "Huoli turvallisuudesta", yliopiston johto perusteli.

– Spencerin vastenmielisen rasitiset puheet ja valkoinen nationalismi ovat vastakohtia kaikelle, mitä tämä yliopisto ja kansakunta edustavat, Fuchs kirjoitti. Asiasta (siirryt toiseen palveluun)uutisoi uutiskanava CNN.

Vastaavia ongelmia Spencerillä on ollut aiemmin hotellien kanssa. Brittilehti Independentin verkkosivut (siirryt toiseen palveluun) uutisoivat muutama päivä sitten, että myös washingtonilaiset hotellit kielsivät häntä pitämästä pressitilaisuutta tiloissaan.

Spencer joutui pitämään tiedotustilaisuuden lopulta kerrostalohuoneistossa.

Alt-right sai nostetta Trumpin vaalikampanjan aikana

Kuka on Richard Spencer, miksi hänen viestiinsä suhtaudutaan näin kielteisesti tai mitä vaaraa hänestä olisi?

Spencer on vuonna 2005 perustetun amerikkalaisen ajatushautomon The National Policy -instituutin johtaja sekä 2010 perustetun AlternativeRight.com-sivuston isä. Hän on myös "rotukysymyksiä" käsittelevän Radix-verkkojulkaisun perustaja ja toimittaja.

National Policyn (siirryt toiseen palveluun) verkkosivujen mukaan Spencerillä on yliopistotutkinnot kahdesta amerikkalaisyliopistosta, ja hänen kerrotaan olleen myös tohtorikoulutettava.

Spencerin edustama alt-right -liike ponnahti julkisuuteen Donald Trumpin presidentin vaalikampanjan aikana. Presidenttiehdokas Trump oli liikkeelle jonkinlainen idoli. Trumpin kuva on esimerkiksi printattu alt-rightin mainospaitaan (siirryt toiseen palveluun).

Alt-right -kokouksesta julkisuuteen vuotaneet videot, jossa esitettiin natsitervehdyksiä ja huudettiin "Heil Trump", saivat Trumpin kuitenkin irtisanoutumaan liikkeen tuesta.

Luokkatoveri: alkoi tuoda ajatuksiaan julki 2008

Alternative right -termi on ilmeisesti peräisin vuodelta 2008, kertoo The Atlantic -lehdelle pitkän jutun (siirryt toiseen palveluun) Spenceristä kirjoittanut Grame Wood. Hän tunsi Spencerin hyvin, sillä hän oli tämän luokkakaveri. Miehet varttuivat yhdessä Dallasissa.

Woodin mukaan Spencer alkoi popularisoida käsitettä kyseisenä vuonna. Spencer julkaisi Facebookissa kuvia itsestään, rasismin vuoksi konservatiivisesta aikakauslehdestä National Reviewstä potkut saaneesta John Derbyshirestä sekä Richard Lynnistä, brittipsykologista. Jälkimmäisen mukaan itäaasialaiset ovat älykkäämpiä kuin valkoihoiset, jotka puolestaan ovat mustia paljon älykkäämpiä.

Sama äärioikeistolaisesta tematiikasta tuttu aihepiirien kirjo tulee esille myös Spencerin National Policy -instituutin julkaisuista. (siirryt toiseen palveluun)

Luokkatoveri Wood kertoo, että kouluaikoina Spencerin seksuaalisesta suuntautumisesta liikkui huhuja. Spencer on kuitenkin naimisissa venäläiskanadalaisen ina Kouprianovan kanssa. Heillä on pieni tytär. 

Uskonnolliselta vakaumukseltaan Spencer kertoo olevansa ateisti.

Toiminta pyörii pienellä rahalla

Taloudellisesti Spencerin ohtamalla National Policy -instituutilla ei ilmeisesti mene kovin hyvin. Toimittaja Woodin mukaan toiminta pyörii pienellä rahalla, ja johtajaksi verkkosivuilla tituleerattu Spencer on yrityksen ainoa palkattu työntekijä.

Wood palaa The Atlantic -lehden artikkelissaan yhteisiin nuoruusvuosiin. Haastattelussa Wood kysyy Spenceriltä,  olisiko hänet mahdettu passittaa psykologin pakeille, jos hän olisi ollut kouluvuosinaan yhtä avoimen rasistinen kuin nyt.

– Luultavasti, Spencer vastaa.

Kotikaupunkinsa Dallasin Spencer haukkuu jutussa pystyyn. "Luokka- ja rahakeskeinen paikka, vain sillä on merkitystä, kenellä on isoin talo, auto tai isoimmat tekorinnat."

Sanomalehti Independentin mukaan hän asuu nykyään pienessä kaupungissa Pohjois-Virginiassa.

Toimittaja Wood käy Spencerin kanssa myös lounaalla. Lounaspaikan musta tarjoilijatar tunnistaa Spencerin ja kysyy, onko tämä "se tunnettu rasisti". Spencer vastaa myöntävästi. "Et ole niin ilkeän näköinen", kuittaa tarjoilijatar.

Irtisanoutuu väkivallasta

Palataanpa vielä Charlottesvillen viikonlopun tapahtumiin. Mitä Spencer on sanonut niistä?

Independentin haastattelussa hän pesee niistä kätensä. Hän sanoo olleensa mukana mielenosoituksessa, mutta kieltää olleensa tapahtuman järjestäjä, vaikka hänen nimensä on siitä kertovissa esitteissä.

Hän myös kertoo tuomitsevansa väkivallan ja lupaa hankkutua eroon kaikista, joiden mielestä se on ok. Hän ei edes harkitse lopettavansa toimintaansa Charlottesvillen tapahtumien takia, vaan päinvastoin: hän aikoo tehdä kaksin verroin enemmän.

Mitä mieltä hän sitten on hänestä itsestään syntyneistä mielikuvista ja häneen lyödyistä leimoista? Pitävätkö ne paikkansa, onko hän valkoisen ylivallan kannattaja?

Ei, sen hän kieltää. Sen sijaan hän alkaa puhua valkoisen rodun osattomuudesta kotimaassaan ja kertoo ajavansa "rauhanomaista etnistä puhdistusta eurooppalaisen kulttuurin suojelemiseksi".

Lähteet: CNN, theatlantic.com, independent.com, financialtimes.com

Katso myös: Alt-rightiin on yhdistetty myös Valkoisen talon päästrategisti, Steve Bannon. Yle Areenassa julkaistuun dokumenttiin hänestä pääset tästä.