Turkulaiset rokotuttavat lapsensa ahkerasti tuhkarokkoa vastaan – "Rokottamaton lapsi on riski"

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila sanoo, että MPR-rokotteen kattavuus on Turussa yli 95 prosentin. Rokotevastaisuus on kuitenkin kasvussa.

rokotteet
Rokotus.
AOP

Turkulaisvanhemmat antavat rokottaa lapsensa vielä kohtalaisen hyvin. Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain (siirryt toiseen palveluun), että muutamissa Suomen kaupungeissa rokotuskattavuus on painunut jo alle tarvittavan 95 prosentin. Turku oli uutisessa näiden kaupunkien joukossa.

Turun osalta tieto ei pitänyt aivan paikkaansa, koska esimerkiksi rokotetutkimuksiin osallistuneita lapsia jää THL:n tilastojen (siirryt toiseen palveluun) ulkopuolelle, selittää tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila. Esimerkiksi tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen kohdalla rokotekattavuus on Turussa yli 95 prosentin.

95 prosentin rokotuskattavuutta pidetään yleisesti niin sanotun laumaimmuniteetin rajana. Kun rokotuskattavuus putoaa alle tuon rajan, rokottamattomien ihmisten riski sairastua kasvaa.

Rokote kehittää lapsen immuniteettia

Rokotevastaisuus on tuttu ilmiö myös Turussa.

– On lisääntyvästi tilanteita, joissa vanhemmat haluavat, että pienelle lapselle annetaan rokotteita vain harvakseltaan, ja vain yksi rokote kerrallaan, Jane Marttila toteaa.

Monesti neuvolalääkärillä on suuri huoli lapsista, joita ei rokoteta.

Jane Marttila

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vaatii Helsingin Sanomien uutisessa rokotevastaisuutta kuriin. Hän pelkää, että yhä useampi lapsi jää ilman rokotuksia.

Myös Jane Marttila muistuttaa, että lapsen rokotusohjelman viivästyminen hidastaa samalla tämän immuniteetin kehitystä.

– Jokainen rokottamaton tai puutteellisesti rokotettu lapsi on mielestäni riski.

Neuvolasta saa tietoa rokotteista

Jane Marttilan mukaan turkulaisvanhemmat kieltäytyvät yleisimmin juuri MPR-rokotteesta.

– On myös heitä, jotka eivät halua mitään rokotteita. Tai heitä, jotka haluavat vain kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotteen. Sitten on taas perheitä, jotka haluavat kaikki mahdolliset rokotteet heti, kun se on mahdollista.

Nainen seisoo kaapin edessä.
Jane Marttilan mielestä on riski jättää lapsi rokottamatta.Peter Karlberg / Yle

Marttila neuvoo rokotteita pohtivia perheitä keskustelemaan asiasta neuvolassa.

– Monesti neuvolalääkärillä on suuri huoli lapsista, joita ei rokoteta. Lääkärit kantavat huolta ja yrittävät informoida vanhempia asiasta, Marttila sanoo.