Pakolaisen tie tohtoriksi on pitkä – Ramin Akhi tiesi sen, mutta ei antanut minkään kaataa unelmaansa

Ramin Akhi tiesi jo kymmenen vuotta sitten, että kielitaidottomana, parikymppisenä kiintiöpakolaisena hänen pitää olla valmis tekemään valtavasti töitä unelmiensa eteen.

motivaatio
Ramin Akhi laboratoriossa
Ramin Akhi saapui Suomeen vuonna 2005. Sen jälkeen hän on valmistunut hammaslääkäriksi ja nyt hän valmistelee väitöskirjaansa.Elisa Kinnunen / Yle

– Katso nyt tätäkin sivua, melkein kaikki on alleviivattu!

Oululainen Ramin Akhi esittelee lääketieteellisen pääsykoekirjaa kymmenen vuoden takaa. Kirja on täynnä nyt jo hieman haalistuneita alleviivauksia.

Akhi kertoo, että ensimmäisellä lukukerralla hän alleviivasi kaiken sen, mitä ei kirjasta ymmärtänyt – hän siis alleviivasi lähes koko kirjan. Toisella kerralla hän merkitsi vain ne kohdat, jotka olivat hänelle edelleen epäselviä. Niitä kohtia on jo selvästi vähemmän. Kolmannella lukemisella hän oli päässyt jo niin pitkälle, että pystyi poimimaan tekstistä tärkeimmät käsitteet.

Runsaasti alleviivauksia pääsykoekirjassa
Elisa Kinnunen / Yle

Ramin Akhi oli tullut Suomeen pari vuotta aiemmin ja päätti hakea opiskelemaan Oulun yliopistoon. Ensimmäisellä yrittämällä yliopiston ovet eivät Akhille auenneet.

Mutta nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, istumme Akhin työhuoneessa Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tiloissa. Tarkoituksena on puhua Akhin kokemusten lisäksi myös motivaatiosta ja siitä miten hän järjestää tai aikatauluttaa elämäänsä.

Mikä saa ihmisen tavoittelemaan suuria?

Kun henkilö alkaa tavoitella unelmiaan, on juuri motivaatio yksi tärkeimmistä tekijöistä, pohtii motivaatiopsykologiaan erikoistunut psykologian professori Jan-Erik Nurmi Jyväskylän yliopistosta.

Motivaatio antaa voimaa työskennellä tavoitetta kohden ja sitouttaa siihen. Nurmi muistuttaa myös henkilön omasta kompetenssista – siitä, että pystyy oppimaan uusia asioita nopeasti ja tuntee myös itse oman tapansa oppia.

Usein vaikeista olosuhteista tulevilla ihmisillä on myös halu päästä hyvään ammattiin, esimerkiksi lääkärin ammatti tuo statusta yhteiskunnassa, Nurmi toteaa.

1. Kirjoita tavoite paperille – mieti vahvuutesi ja heikkoutesi sen suhteen

Afganistanista kotoisin oleva Ramin Akhi tuli Suomeen parikymppisenä kiintiöpakolaisena vuonna 2005. Ennen Suomea hän oli ollut yli kuusi vuotta perheineen pakolaisina Kuubassa. Perhe pakeni Afganistanin sotaa.

Suomeen saavuttuaan Akhin ensimmäinen tavoite oli selvä: oppia ymmärtämään suomea mahdollisimman nopeasti. Kieli oli hänen mielestään portti kulttuuriin ja suomalaisuuteen.

Ei ole oikeaa tai väärää tapaa oppia.

Ramin Akhi

Hän päätti alkaa lukea. Paljon. Hän kävi kirjastossa, tankkasi sanomalehtiä ja yritti ymmärtää vieraita sanoja kuvista päättelemällä ja sanakirjan avulla.

– Vaikka sanat olivat aluksi vieraita, pikkuhiljaa ne tarttuivat aivoihin. Ne tulivat tutuiksi, kun niitä luki monta kertaa.

Ramin Akhi toteaa, että tärkeää on tuntea itselleen luonteva tapa oppia. Jos lukeminen tuntuu vieraalta, voi uusista asioista oppia hakea vaikkapa Youtubesta. Akhi on selvästi lukijatyyppiä.

– Ei ole oikeaa tai väärää tapaa oppia, hän pohtii.

2. Aseta välitavoitteet – hahmotat edistymisen, mutta voit myös muuttaa suunnitelmaa

Ramin Akhin haave oli tulla hammaslääkäriksi ja hän oli valmis tekemään töitä unelmansa toteuttamiseksi.

– Oma lähtötilanteeni oli toisenlainen kuin muilla hakijoilla. Olin tullut Suomeen 20-vuotiaana, olin ollut pakolaisena melkein koko elämäni. Pohdin omaa tilannettani ja totesin, että nyt pitää tehdä töitä. Asiat eivät tule ilmaiseksi. Jokainen joutuu tekemään töitä jossain vaiheessa elämäänsä.

Aluksi Akhi lähti Helsinkiin opiskelemaan hammaslaborantiksi ja suoritti samalla iltalukiossa matematiikan, kemian ja fysiikan kursseja. Kursseja suorittamalla hän hankki tietoja, joita unelman toteuttamiseen tarvittaisiin. Lisätienestejä hän sai taksia ajamalla.

– Taksia ajaessa huomasin, että tämä ei ole minun ammattini. Se on hyvä ammatti, mutta se ei sopinut minulle.

Näytteitä käsitellään laboratoriossa
Akhi valmistui keväällä 2017 hammaslääketieteen lisensiaatiksi ja työskentelee nyt hammaslääkärinä ja tutkijana.Elisa Kinnunen / Yle

Motivaation kannalta tärkeintä Akhin mukaan onkin, että saa tehdä asioita, jotka tuntuvat itselle tärkeiltä ja kiinnostavilta. Silloin jaksaa enemmän.

– Se on tärkein motivaation lähde. Jos tekee jotain asiaa pakolla, joutuu itseään motivoimaan useammin.

3. Ajattele positiivisesti, asiat eivät aina mene kuten suunnittelit

Ramin Akhi kertoo tarinan hääpäivästään. Juhlapäivän aamuna hän sai kuulla, että hän ei päässyt hammaslääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeista läpi.

Hän väittää kirkkain silmin, että se ei latistanut hääpäivän tunnelmaa.

– Se oli jäänyt puolesta pisteestä kiinni. Moni kaverini oli päässyt sisään ja olin iloinen heidän puolestaan. Enhän minä siinä mitään menettänyt – olin samassa tilanteessa kuin ennenkin. Se on elämää ja se oli hääpäiväni. Ja seuraavana vuonna pääsin opiskelemaan.

– Elämä ei ole kuin Strömsö, Ramin Akhi nauraa.

Alkuvuodesta 2017 Akhi valmistui hammaslääketieteen lisensiaatiksi ja valmistelee nyt väitöskirjaansa suun bakteerien yhteyksistä sydänsairauksiin. Väitöskirjan pitäisi olla valmis ensi kesänä.

4. Perhe ja ystävät ovat tärkeitä, heiltä saat energiaa  

Kalenteri on Akhille hyvin tärkeä työkalu. Pitkiä työviikkoja tekevä mies saa raivattua kalenterin avulla aikaa myös perheelleen. Ja vaikka kaikki ei mene kalenterin mukaan, sen ei saa antaa häiritä liikaa.

– Kirjaan kaiken kalenteriin. Olivat ne sitten työ- tai vapaa-aikaan liittyviä asioita. Kaikki asiat eivät toteudu kuten olen suunnitellut, mutta se on elämää.

– Vapaa-ajalla yritän olla miettimättä työasioita. Yritän elää hetkessä. Jos olen vastaanotolla, hoidan potilaita, yliopistolla mietin tutkimusasioita ja kotona olen isä ja aviomies.

Ihminen oppii, vaikka se voi joskus olla hidasta.

Ramin Akhi

Akhi korostaa motivaation lähteenä myös läheisten merkitystä oli kyse sitten perheestä tai työtovereista. Kun ei pode huonoa omatuntoa esimerkiksi kotoa poissaoloista, jaksaa paremmin.

– Olen ollut paljon poissa kotoa, mutta vaimoni on tukenut minua. Hän tietää, että kuljen kohti unelmiani.

Samoin on työelämässä ja opiskeluissa. Tuki ja keskustelukumppani auttavat ongelmien kanssa painiessa, mutta auttavat myös motivaation säilyttämisessä, Akhi toteaa.

5. Katso taaksepäin ja huomaa, mitä olet jo saavuttanut

Alleviivauksia pursuava pääsykoekirja on Akhille edelleen tärkeä esine. Se muistuttaa matkasta, jonka hän on Suomeen saavuttuaan kulkenut.

Ramin Akhi tutkii pakastettuja näytteitä
Akhi tutkii väitöskirjassaan suun bakteerien yhteyttä sydänsairauksiin. Väitöskirjan pitäisi olla valmis kesällä 2018.Elisa Kinnunen / Yle

– Kun katson tätä kirjaa, katson lähtökohtaani. Kun aloitin uraani, en ymmärtänyt sanoja tai tekstiä, mutta minulla oli motivaatiota lukea tätä. Vaikka olin alleviivannut koko kirjan, niin uskoin, että kyllä minä opin käsitteet ja fysiikan laskut.

– Jälkikäteen on hyvin motivoivaa katsoa tätä kirjaa ja todeta, että hei, en osannut yhtään mitään, mutta nyt olen tässä. Ihminen oppii, vaikka se voi joskus olla hidasta.

Jutun numeroidut väliotsikot ovat Ramin Akhin kirjaamia keinoja, joilla hän järjestää arkeaan ja ammentaa motivaatiota kohti tavoitteitaan.

Ramin Akhi valittiin myös vuoden pakolaismieheksi keväällä 2017.