1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vähittäiskauppa

Lapin suurin kauppakeskus kasvaa kohisten – Rovaniemen Eteläkeskuksen koko profiili muuttumassa

Rovaniemen Eteläkeskus kasvaa kiivaasti. Syinä ovat hyvä sijainti, strateginen suunnittelu ja hyvä logistiset yhteydet. Teollisuusalueesta on kuoriutumassa täysiverinen liikekeskus, Lapin suurin.

Eteläkeskuksessa käy jo nyt kova kuhina, tulevaisuudessa vielä kovempi. Kuva: Antti Mikkola YLE / Rovaniemi

Rovaniemen Eteläkeskus on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana yli 30 000 kerrosneliömetrin vauhdilla.  Samalla se muuttuu pelkästä teollisuusalueesta entistä enemmän liike- ja palvelukeskukseksi. Toimialajohtaja Martti Anttila Rovaniemen kaupungista on varma, että rakenteilla oleviin kiinteistöihin saadaan myös toimijoita.

– Kysyntä on ollut kova ympäri Suomea. Suuret kansalliset ja kansainväliset ketjutkin ovat olleet kiinnostunenita tulemaan Rovaniemelle, Martti Anttila sanoo.

Lapin suurin kaupallinen keskus

Alue tarjoaa lähitulevaisuudessa työtä yli kolmelletuhannelle henkilölle kaupan, palveluiden, teollisuuden ja logistiikan aloilla. Samalla siitä tulee Rovaniemen kaupungin toimialajohtajan Martti Anttilan mukaan Lapin suurin kaupallinen keskus.

Alueelle on tulossa suurien ketjujen liikkeitä ja käynnissä on lukuisia työmaita.

Martti Anttila

– Kyllä se alkaa olla suurin kauppa- ja liikekeskus Lapissa. Viiden vuoden aikana liiketilaa on tullut reippaasti ja tulevat kaavaratkaisut antavat lisää mahdollisuuksia rakentamiseen tulevaisuudessa. Rakennuslupia on sinä aikana myönnetty 34 kappaletta.  Alueelle on tulossa suurien ketjujen liikkeitä ja käynnissä alueella on lukuisia uusia työmaita, suurimpana niistä Prismaan laajennus, Anttila kertoo.

Kaavoitus ja strateginen suunnittelu takana

Rovaniemen kaupunki on myös strategisesti suunnannut liikkeiden rakennushankkeita Eteläkeskukseen. Tarkoituksena on ollut muuttaa alueen profiilia.

Uuden rakennuskannan suunnittelua helpottaa myös uusi maakuntakaava, joka on parasta aikaa tekeillä. Pienempiä kaavoja alueelle on vireillä viisi kappaletta.

– Rovaniemen Eteläkeskus kasvaa kiivaasti ja on muuttumassa pelkästä teollisuusalueesta liike- ja palvelukeskukseksi. Vaikka alueella onkin edelleen suuria teollisuustoimijoita, kuten moottorikelkkatahdas BRP, lihanjalostaja Polarica ja leikkivälineitä valmistava Lappset niin käynnissä olevan rakennemuutoksen kautta alue on tulevaisuudessa täysiverinen vähittäiskaupan keskittymä, Martti Anttila toteaa.

Yrittäjä kiittele kaupunkia

Koneliike Korteniemi muutti Vapaudentieltä läheltä Rovaniemen keskustaa Eteläkeskukseen vuonna 2015. Liike kasvoi entisistä tiloista ulos ja tarvittiin kipeästi tontti uudisrakennuksella. Toimitusjohtaja Ilkka Korteniemen mukaan kaupungin panos liikkeen asettumiseksi Eteläkeskukseen oli merkittävä.

Kaupunki tarjosi meille tontteja viidestä eri paikasta ja saimme niistä valita parhaan.

Ilkka Korteniemi

– Kaupunki tarjosi meille tontteja viidestä eri paikasta ja saimme niistä valita parhaan. Kaikki rakentamiseen liittyvä suunnittelusta, lupamenettelyn kautta itse rakentamiseen sujui ongelmitta, sanoo toimitusjohtaja Ilkka Korteniemi.

Koneliikkeen asiakasmäärä on kasvanut Eteläkeskukseen muuton jälkeen huomattavasti.

– Tämä oli meidän satsauksemme tulevaisuuteen ja se kannatti. Halusimme juuri tänne keskelle asiakasvirtaa, Rovaniemen tulevaisuuden kaupan ja liike-elämän keskukseen.

Liikenne takkuilee vielä

Kaupunginvaltuutettu Esko-Juhani Tenniläkin (vas.) käy kaupoilla Eteläkeskuksessa. Hän on huolissaan alueen liikenneratkaisuista. Vaikka nelostien remontti saatiinkin valmiiksi etuajassa, eivät alueen liikenne järjestelyt ole valmiita.

– Ruuhka-aikana on vieläkin lähes mahdotonta päästä esimerkiksi Suosiolan jäteasemalle Teollisuustietä pitkin. Tie on kapea ja risteyksessä usein isoja rekkoja samanaikaisesti. On hyvä, että kauppa keskittyy samalle alueelle, että voi toimittaa asiansa yhdellä kertaa, mutta kaupungin on myös satsattava tarpeeksi liikenteeseen, Tennilä jyrähtää.

Martti Anttila rauhoittelee Tennilää toteamalla kaupungilla olevan jo valmiit suunnitelmat liikennejärjestelyihin.

– Nelostien remontin jälkeen Isoaavantie ja Lampelantie rakennetaan valmiiksi ja teollisuustie levennetään koko pituudeltaan nelikaistaiseksi. Ne ovat suuria satsauksia ja niiden myötä Eteläkeskuksen hoiukuttelevuus vain kasvaa, Rovaniemen toimialajohtaja Anttila lupaa.