Kylä keskellä kaupunkia – Vaasaan nousee uudenlainen innovaatiokeskus

Innovaatiokeskuksen rakentaminen on päässyt Vaasan Pukinkulman kaupunginosassa hyvään vauhtiin. Ajatus eri aloja yhdistävästä keskuksesta on ollut idean isällä Sture Uddilla jo pitkään.

innovatiivisuus
Innovaatiokeskuksen rakennustyöt ovat käynnissä.
Innovaatiokeskuksen rakennustyöt ovat käynnissä.Anna Wikman/Yle

Vaasan Pukinkulmassa rakennetaan parhaillaan innovaatiokeskusta. Neliötä rakennuksessa tulee olemaan 1800. Hankkeen takana on Pukinkulmassa jo vuosia toimineen UPC Printin ja UPC Upcoden toimitusjohtaja Sture Udd. Yritysten vieressä on myös muutaman vuoden toiminut Bock´s panimo ravintoloineen ja näiden lähelle kaksikerroksinen innovaatiokeskus nousee.

Rakentaminen rahoitetaan yksityisellä ja lainarahalla. Kustannuksista Udd kertoo, että ennen kuin keskuksen toiminta alkaa kunnolla tuottaa tulosta, on suunnitteluun, rakentamiseen ja toiminnan aloittamiseen kulunut hyvinkin yli kolme miljoonaa euroa.

Valmiina rakennus on ensi vuonna.

Innovaatiokeskusta rakennetaan osaksi Pukinkulman kylää.
Innovaatiokeskusta rakennetaan osaksi Pukinkulman kylää.Anna Wikman/Yle

Ajatuspaja, yrityshautomo, innovaatiokeskus

Innovaatiokeskuksen ideana on kerätä yhteen ihmisiä eri aloilta, ja heidän kanssaan lähdetään miettimään mm. uusia teknologisia ratkaisuja.

– Tämä on oikeastaan digitaalinen pyhättö, innostuu Udd.

Hän ei kuitenkaan rajaa yrityshautomoa hieman muistuttavaa ideaansa koskemaan pelkästään teknologiaa tai tiedettä vaan esimerkiksi kulttuurikin tulee olemaan keskuksessa edustettuna.

Ihan puhtaasti keskus ei ole yritysmaailmaa palveleva, mutta toki jos rahanarvoisia uusia ideoita ja ratkaisuja tulee, löytävät ne varmasti ostajansa. Tarkoitus on myös tehdä kehitystyötä, joka hyödyttäisi esimerkiksi julkisia palveluita.

Pukinkulman kylä

Idea eri alat yhdistävästä keskuksesta on ollut Uddilla jo pitkään. Hän muistuttaakin, että vaikka keskus on konkreettisesti vasta vielä tekeillä, se tärkein, eli toiminnan pohtiminen on jo käynnissä. Uddin ajatuksiin ja suunnitelmiin on oltu jo tutustumassa eri puolilta Suomea.

Sture Udd on ideoinut innovaatiokeskusta pitkään.
Liikemies ja yrittäjä Sture Udd.Anna Wikman/Yle

Innovaatiokeskus tai basaari niin kuin Udd sitä kutsuu, on osa suurempaa kokonaisuutta. Pukinkulman alue olisi oma Bock´s Village, kylä kaupungin keskellä. Alueella voisi liikkua päivin ja iltaisin satoja ihmisiä.

Rakentaminen ei lopu tähän mikäli Udd saa keskuksen toimimaan.

– Mutta ensin katsotaan kuinka tässä käy, sanoo Udd ja viittaa rakennustyömaahan.