Hyppää sisältöön

Arto Bryggare tekemässä paluuta politiikkaan – vihreiden nousu pelottaa ex-kansanedustajaa

Arto Bryggare harkitsee paluuta kotikonnuilleen Lappeenrantaan. Hän kritisoi vihreitä ja kehottaa myös omaa puolueväkeään etsimään peilin.

Arto Bryggare kuvattuna vuonna 2005. Kuva: Markku Ojala / AOP

Ex-kansanedustaja ja huippu-urheilija Arto Bryggare kertoo, että hän harkitsee asettuvansa ehdolle tulevissa maakuntavaaleissa.

– Olen miettinyt sitä vakavasti, Bryggare kertoo.

Puolue on edelleen SDP, mutta vaalipiiri on vielä auki.

– Pidän mahdollisena, että jos Etelä-Karjalan demarit hyväksyvät, olen ehdolla Karjalassa, jonka koen henkiseksi kodikseni, Bryggare kertoo.

Toisena vaihtoehtona on Uusimaa, jonka politiikka on ex-kansanedustajalle tuttua. Jos Bryggare päättää valita Etelä-Karjalan, hänen täytyy muuttaa.

– Olen aina kokenut olevani lappeenrantalainen ja elämäntilanteeni on sellainen, että muutto on mahdollista. Veri vetää Lappeenrantaan jatkuvasti.

Tällä hetkellä Bryggaren kirjat ovat Helsingissä ja mökki Luumäellä. Lisäksi hänen toinen kotipaikkansa on Berliinissä.

Kaksi kautta kansaa edustanut Bryggare putosi Arkadianmäeltä vuonna 2007, eikä paluu onnistunut viime eduskuntavaaleissa. Helsingin valtuuston ex-kansanedustaja hyvästeli vuonna 2012.

Noihin aikoihin Bryggare ajautui Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös riitoihin Helsingin demareiden valtuustoryhmän kanssa.

Vihreiden nousu "pikkuisen pelottaa"

Puolueen vaihto ei ole käynyt Bryggaren mielessä. Ei, vaikka SDP:n kannatuslukemat kyntävät syvällä. Bryggare suorastaan kiihtyy, kun asiasta kysyy.

Muut poliittiset ryhmittymät joutuvat myllytykseen, kun Bryggare avaa suunsa. Osansa saavat niin kokoomuksen oikea laita, perussuomalaiset kuin puolueeksi pyrkivä sininen tulevaisuuskin.

– En voi kuvitella olevani perussuomalainen, Bryggare sanoo viitaten puolueen maahanmuuttopolitiikkaan.

Vihreiden menestyskään ei ex-kansanedustajaa lämmitä.

– Pikkuisen pelottaa, samalla tavalla kuin aikoinaan persujen noustessa. Siellä on populismia riittämiin. Entisen puheenjohtajan (Ville Niinistö) aikana oltiin haukkumassa joka kohdassa.

Miten vihreiden populismi sitten Bryggaren mielestä tulee esiin?

– Vihreiden energiapolitiikka on täysin kestämätöntä. Samaan aikaan kun tiedetään, että sähköautot kehittyvät, huudetaan perusenergiaa vaihtoon. Tuulimyllyjä ja sitä ja tota. Tuntuu ja kuulostaa hauskalta, mutta ei se sitten viime kädessä toimi.

"Rinteen pitää petrata"

Bryggare suomii myös oman puolueensa johtoa ja puheenjohtaja Antti Rinnettä.

– Ainainen valittaminen kaikesta ei oikein toimi. Hallitus on tehnyt paljon väärää, mutta on siellä myös sellaisia asioita, joista olen samaa mieltä.

– Kärjen pitäisi esiintyä niin, että meidän linjavetomme tulee paremmin esiin. Rinteen pitää petrata, niin kuin jokaisen kansanedustajan, paikallisen edustajan ja sosiaalidemokraattisen henkilön eri puolilla Suomea, Bryggare sanoo.

Vaikka Bryggare näkee SDP:n nykylinjassa petrattavaa, kokonaisuus on hänen mielestään kuitenkin "kestävin ja parhain".

Mielipidemittaukset eivät Bryggaren mielestä ole tärkein mittari, ja toisaalta hän luottaa siihen, että syksyn tullen gallupitkin alkavat näyttää demareiden kannalta paremmalta.

– Gallupit ovat vähän kuten tilastoja urheilussa. Äänestyspaikalla nähdään sitten se tilanne.