Lahtelaisapteekkarin huijaus: ainakin 50 asiakkaalle väärät lääkkeet – hyödyt satoja tuhansia

Renkomäen apteekkaria epäillään lääkerikoksesta, vaaran aiheuttamisesta, törkeästä petoksesta ja väärennyksestä.

apteekit
Renkomäen apteekki.
Mika Halme / Yle

Poliisi on saanut valmiiksi Renkomäen apteekin esitutkinnan. Apteekkaria epäillään lääkerikoksesta, vaaran aiheuttamisesta, törkeästä petoksesta ja väärennyksestä. Tapaus siirtyy nyt syyteharkintaan.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että apteekkari on vaarantanut ainakin noin 50 ihmisen terveyden tai lääkehoidon. Yhden apteekin asiakkaan terveys on vaarantunut vakavasti.

Apteekki oli toimittanut asiakkaille eri vahvuisia lääkkeitä kuin lääkäri oli määrännyt. Asiakkaat olivat myös saaneet apteekista lääkkeitä, jotka eivät olleet vaihtokelpoisia lääkärin määräämän lääkkeen kanssa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea toimitti Hämeen poliisille tiedot noin 50 Renkomäen apteekin asiakkaan lääkeostoista. Fimean tekemässä selvityksessä todettiin, että asiakkaiden terveys tai lääkehoito on vaarantunut.

Tapauksia saattaa olla poliisin mukaan enemmänkin. Fimea ei voi toimittaa poliisille tietoja, jos asiakas ei ole antanut lupaa tietojensa luovuttamiseen.

Epäilty väärinkäytös tuli Fimean tietoon viime marraskuussa muista lahtelaisapteekeista sekä huolestuneilta yksityishenkilöiltä.

Satoja tuhansia euroja Kelalta aiheettomista korvauksista

Apteekkarin epäillään myös huijanneen Kelalta satojen tuhansien arvosta lääkekorvauksia. Apteekissa oli tehty vääriä kirjauksia apteekkitietojärjestelmään, minkä seurauksena Kela oli maksanut Renkomäen apteekille aiheettomasti korvauksia.

Asiakas maksaa lääkkeistään apteekille hinnan, josta on vähennetty Kela-korvaus. Apteekki tekee tästä korvaushakemuksen Kelalle, joka maksaa puuttuvan erotuksen.

Renkomäen apteekki oli kirjannut apteekkitietojärjestelmään toimittaneensa useille asiakkaille lääkkeitä, joita asiakkaat eivät kuitenkaan todellisuudessa saaneet. Virhe tuli ilmi, kun asiakas yritti ostaa samaa lääkettä toisesta apteekista. Renkomäen apteekista korjattiin tieto järjestelmään, mutta Kelaan muutoksesta ei ilmoitettu.

Hämeen poliisista kerrotaan, että apteekkari näyttää toimineen yksin ja hän on ainoa epäilty. Hän on ollut apteekin työntekijöistä ainoa, jolla on ollut oikeus toimittaa reseptilääkkeitä.

Rikostarkastaja Kimmo Kajosmaan mukaan apteekkiin liittyvät rikosepäilyt tulivat yllätyksenä työntekijöillekin.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2013–2016. Fimea teki poliisille tutkintapyynnön Renkomäen apteekista viime vuoden marraskuussa ja Kela tammikuussa.

Samoissa tiloissa Renkomäessä toimii nyt toinen apteekki, Lahden 1. apteekki, jota tutkinta ei koske.