Hekin tuomitsevat Trumpin Charlottesville-puheet: Hollywood-tähtiä, kirjailijoita, yritysjohtajia, muusikoita

En ole nähnyt mitään näin järjetöntä sen jälkeen, kun Tyson puri Holyfieldiä, kommentoi Trumpin puheita talk show -juontaja Jimmy Kimmel.

Charlottesville
Lady Gaga.
Lady Gaga kysyy mustilta, mitä ei-rasistiset valkoiset voisivat tehdä paremmin. Kuvassa Lady Gaga saapuu Grammy-palkintoseremoniaan Los Angelesissa helmikuussa.Paul Buck / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin närää herättäneet lausunnot Charlottesvillen väkivaltaisuuksista ovat saaneet laajan tuomion myös politiikan kentän ulkopuolella.

Niin yritysjohtajia kuin näyttelijöitä, kirjailijoita, muusikoita ja urheilijoitakin on liittynyt rintamaan, jossa moititaan Trumpia siitä, ettei hän yksiselitteisesti tuominnut äärioikeistolaisia mielenosoittajia, vaan syytti väkivallasta molempia osapuolia, äärioikeistoa ja vastamielenosoittajia.

Cook ja Trump istuvat pöydän ääressä.
Applen toimitusjohtaja Tim Cook ja Trump keskustelemassa Yhdysvaltain teknologianeuvoston tapaamisessa heinäkuussa 2017.Shawn Thew / EPA

Teknologiajätti Applen toimitusjohtaja Tim Cook on ilmoittanut viestissä työntekijöilleen, että hän on eri mieltä presidentin kanssa. Valkoisten ylivallan kannattajien ja natsien rinnastaminen ihmisoikeuksien puolustajiin on vastoin meidän ihanteitamme, Cook totesi Recode-nettisivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Cook myös ilmoitti, että Apple lahjoittaa miljoona dollaria Southern Poverty Law Center (siirryt toiseen palveluun) ja Anti-Defamation League (siirryt toiseen palveluun) -ihmisoikeusryhmille.

Jo aiemmin useita yritysjohtajia oli eronnut Trumpin neuvonantajapaneeleista vastalauseena presidentin Charlottesville-lausunnoille. Trump ilmoitti keskiviikkona, että hän hajottaa paneelit.

"Häpeällistä ja järjetöntä"

Dokumentaristi ja kirjailija Michael Moore kyseli Twitterissä, milloin presidentti edellisen kerran puolusti valkoista nationalismia? Wow. Ei koskaan. En elänyt 1850-luvulla. Kaikkien pitää ilmaista tyrmistyksensä, Moore kehotti.

Moore myös totesi, että eräs valtiojohtaja tuomitsi Charlottesvillen natsit tiistaina – Saksan johtaja Angela Merkel.

– En ole nähnyt mitään näin järjetöntä sen jälkeen, kun Tyson puri Holyfieldiä, tviittasi puolestaan talk show -juontaja Jimmy Kimmel. Hän viittasi vuoden 1997 välikohtaukseen, jossa nyrkkeilijä Mike Tyson puri vastustajaansa Evander Holyfieldiä korvista.

Näyttelijä ja laulaja Barbra Streisand tviittaa, että ilman valmisteltua lausuntoa presidentti sanoo sen, mitä todella uskoo: Uusnatsien rinnastaminen kansalaisoikeuksien puolustajiin on häpeällistä ja järjetöntä, Streisand sanoo.

– Trumpin hallitus: Talonne on tulessa. Poistukaa, kun vielä voitte, tviittaa kirjailija Stephen King.

Brittikirjailija J.K. Rowling puolestaan tviittaa, että se hyvä puoli tässä on, etteivät Trumpin tukijat voi enää teeskennellä, etteivät tiedä, mikä hän on.

Laulaja Lady Gaga puolestaan laittoi Twitteriin kyselyn, jossa pyydetään kantaa siihen, tekeekö Trumpin lausunto presidentistä rasistien tukijan.

Lady Gaga myös kyselee mustilta, mitä ei-rasistiset valkoiset voisivat tehdä paremmpin vaikuttaakseen maahan.

Trumpin kommentit ovat tuohduttaneet myös urheilumaailmaa. Lue tästä: NBA:n supertähti LeBron James lyttää presidentin puheet: "Donald Trump on tehnyt vihasta muodikasta""

Barbra Streisand istuu. Hänellä on baskeri päässään.
Trumpin kommentit Charlottesvillen väkivaltaisuuksista ovat ärsyttäneet muun muassa Barbra Streisandia. Kuva on New Yorkista huhtikuulta 2015.Jason Szenes / EPA

Saksalaispoliitikko: Natseja vastustettava päättäväisesti

Selvää tuomiota äärioikeistolle on vaadittu myös ulkomailla.

Britannian pääministeri Theresa May sanoo, ettei hän näe mitään vastaavuutta fasistisia näkemyksiä omaavien ja niitä vastustavien välillä. Hän kehottaa kaikkia vastuullisessa asemassa olevia tuomitsemaan äärioikeistolaiset näkemykset, missä niitä kuulevatkin, kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

EU ilmoittaa tuomitsevansa kaikki rasismin ja muukalaisvihan muodot. Ne eivät sovi yhteen EU:n arvojen kanssa, EU:n komissio toteaa Facebookissa. (siirryt toiseen palveluun)

Saksan sosiaalidemokraattien johtaja Martin Schulz korostaa, että natseja täytyy vastustaa päättäväisesti. Hänen mukaansa se, mitä Trump tekee on vaarallista. Väkivaltaa ja vihaa vähättelevät pettävät läntiset arvot, Schulz tviittaa.

Trump: Vääristelyä

Trump itse kiisti torstaina tulkinnan, jonka mukaan hän olisi rinnastanut Ku Klux Klanin, uusnatsit ja valkoisen ylivallan kannattajat Charlottesvillessä kuolleen vastamielenosoittajan Heather Heyerin kaltaisiin ihmisiin.

Trump tviittasi, että republikaanisenaattori Lindsey Grahamin esittämä väite (siirryt toiseen palveluun) on "vastenmielinen valhe". Trumpin mukaan mediassa on vääristelty hänen sanomisiaan.

NBA:n supertähti LeBron James lyttää presidentin puheet: "Donald Trump on tehnyt vihasta muodikasta"

Näitä ryhmiä Trumpin on niin vaikea tuomita – Miksi?

Analyysi: Trump on ajanut vaarallisille vesille