Tulli paljasti dopingtehtaan kerrostalosta – "Tämä teki loven dopingin myyntiin Suomessa"

Pohjoissavolaisen dopingtehtaan asiakkaita ovat olleet voimailun harrastajat ja tavalliset kuntosalikävijät.

rikokset
Tullin takavarikoimia dopingampulleja
Tulli

Tulli kertoi torstaina paljastaneensa laajamittaisen doping- ja lääkeaineiden laittoman maahantuonnin ja levityksen. Kahden pohjoissavolaisen henkilön epäillään tuoneen maahan, valmistaneen ja levittäneen edelleen dopingaineita eri puolille Suomea TOR-verkossa Silkkitie-nimisellä kauppapaikalla elokuusta 2016 alkaen.

Tulli tutkii kolmen henkilön osalta rikoskokonaisuutta törkeänä dopingrikoksena ja useana salakuljetuksena. Kaksi vangittua ovat rikoksen pääepäiltyjä.

Tutkinnanjohtaja Vesa Ruotsalainen kertoo, että kolmatta henkilöä on kuultu tutkinnan yhteydessä, sillä hän on hankkinut pääepäillyiltä suuren määrän dopingaineita. Tämän tutkijat arvioivat olevan liian suurta vain omaan käyttöön ja kuulivat henkilöä erän käyttötarpeista.

Vangituilla on tuntemusta dopingaineisiin oman käytön kautta, mikä on johtanut maahantuonnin ja levityksen aloittamiseen. Aineita valmistettiin ja varastoitiin pääasiassa Pohjois-Savossa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa, jossa yksi pääepäillyistä asui. Tässä vaiheessa tutkintaa Tullissa ei haluta kommentoida muita pääepäiltyihin tai rikospaikkakuntaan liittyviä yksityiskohtia.

Dopingaineiden välitystoiminta on kokoluokaltaan merkittävä

Tullin esitutkinnan mukaan laittomille markkinoille on päätynyt arviolta 1 000–1 500 kappaletta 10 millilitran ampullia ja 350 kappaletta 30 millilitran ampullia testosteronia. Dopingaineiden lisäksi laittomille markkinoille on päätynyt myös erinäisiä reseptiä vaativia lääkeaineita. Elokuusta 2016 maaliskuuhun 2017 myytyjen ja esitutkinnan aikana takavarikoitujen doping- ja lääkeaineiden yhteenlaskettu arvo on yli 360 000 euroa, joista dopingaineiden osuus on 75 000 euroa.

Dopingaineiden tehtailu ja levittäminen ei ole Ruotsalaisen mukaan tavatonta, eikä Pohjois-Savon välittäjä ole varmasti ainoa vastaavanlainen aineiden levittäjä. Vastaavia dopinglaboratorioita paljastuu ja niiden toimintoja estetään aika ajoin.

Kyseisen löydön osuutta koko Suomen markkinasta on tutkinnanjohtaja Ruotsalaisen mukaan vaikea arvioida. Nyt Pohjois-Savossa paljastuneen kaltaisessa laajuudessa ei löytöjä kuitenkaan tehdä ihan joka kuukausi, joten löytö on kokoluokassaan merkittävä.

– Kyllä tämä löytö loven tämänhetkiseen dopingaineiden markkinointiin ja myyntiin Suomessa teki, Ruotsalainen kertoo.

Ostajat pääosin voimailuharrastajia

Doping- ja lääkeaineiden markkina on Ruotsalaisen arvion mukaan suhteellisen suuri. Aineiden kysyntä on laajaa ja hankintakanavia on monia.

Esitutkinnan aikana on selvitetty ja tunnistettu satoja ostajia Suomessa. Dopingkauppiaiden asiakkaat ovat pääosin voimailua harrastavia, tavallisia kuntosalikävijöitä ja kansalaisia. Tutkinnanjohtaja Ruotsalainen ei kommentoi tutkinnan tässä vaiheessa sitä, onko ostajien joukossa myös kilpaurheilijoita.

Ostajat ovat hankkineet pääasiassa testosteronia lähinnä lihasmassan kasvattamiseen, mutta myynnissä on ollut myös erektiohäiriöön ja naisten rintasyöpään liittyvissä hormonihoidoissa käytettäviä lääkeaineita, joita lääkeaineiden väärinkäyttäjät tarvitsevat muun muassa vähentämään estrogeenin tuotantoa.

Ruotsalaisen mukaan vain pääepäillyt tekijät tulevat vastaamaan dopingainerikoksista.