Arvokirkon peruskorjaus epäonnistui – maali rapisee seinästä

Vuonna 1785 valmistuneen Lappeenrannan ortodoksinen kirkon seiniä on 1980-luvun peruskorjauksen jälkeen yritetty maalata useita kertoja. Maali ei seinässä pysy.

maalaus (pintakäsittely)
Maali irronut kirkon seinästä
Maali on irronnut useista kohdista kirkon seinästä. Petri Kivimäki/Yle

LappeenrantaLappeenrannan ortodoksinen seurakunta on jo vuosia kamppaillut Lappeenrannan Linnoituksessa sijaitsevan kirkkonsa ulkomaalauksen kanssa. Kirkkoon tehtiin 1980-luvun puolessa välissä mittava peruskorjaus, minkä jälkeen maali ei kirkon seinässä ole kunnolla pysynyt.

– Koko ulkorappaus uusittiin, ja siitä lähtien maalaus on ollut ongelmallinen. Sitä on yritetty korjata usean otteeseen, mutta lopputulos ei ole ollut onnistunut, kertoo Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen.

Timo Tynkkysen mukaan ongelmaa on selvitetty muun muassa VTT:n kanssa. Yhdeksi syyksi maalin varisemiseen on paljastunut rappauksen pinta, joka on hiottu liian tiiviiksi. Pinta on osittain lasimainen, mikä estää kalkkimaalauksen sitoutumisen hyvin alustaansa.

– Kalkkimaalaus on tekniikkana hyvin vaativa. Yksinkertaiset aineet ja yksinkertaiset välineet, mutta vaativat toteuttaa, sanoo Tynkkynen.

Rapissutta maalia kirkon seinässä
Uusikaan maali ei rappauksessa pysy kiinni.Petri Kivimäki/Yle

Uusintamaalus varisee alas

Kirkkoherra Timo Tynkkynen ei lähde ketään syyttämään esimerkiksi 1980-luvun peruskorjauksen rakennusvirheestä.

– Siinä on monen yksittäisen asian yhteensattuma, joka on heikentänyt lopputulosta.

Kirkon seinästä on maalia karissut lukuisista kohdista ja isoiltakin aloilta. Seinää on yritetty maalata rapisseista kohdista uudelleen, mutta laihoin tuloksin.

– Kestävää lopputulosta ei paikkauskorjausten kanssa ole löytynyt.

Tynkkysen mukaan paikkauskorjaustenkin epäonnistuminen viittaa siihen, että varsinaiset syyt ovat pinnassa, johon maalia on yritetty laittaa.

kirkon seinää doodapuhalletaan
Kirkon pinta soodapuhalletaan kauttaaltaan.Petri Kivimäki/Yle

Arvokirkkoon uusi yritys

Parhaillaan Lappeenrannan ortodoksisen kirkon seinää soodapuhalletaan. Kirkkoon tehdään parhaillaan julkisivuremontti, jonka toivotaan jättävän maaliharmin historiaan.

– Siinä käsitellään seinien maalauspinnat ja ne uusitaan samalla, kertoo kirkkoherra Timo Tynkkynen.

Lappeenrannan ortodoksinen kirkko on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva ortodoksikirkko. Se on valmistunut Lappeenrannan Linnoitukseen vuonna 1785.

Nyt arvorakennuksen korjaaminen vaatii erityistä huolellisuutta. Suunnittelua on tehty yhdessä Museoviraston kanssa.

– Yhdessä Museoviraston kanssa on tehty väritutkimukset kirkon vanhoista värivaiheista. Lisäksi seurakunta on teettänyt rakennushistoriallisen tutkimuksen.

Tynkkysen mukaan tarkoitus on, että kirkko saa sen värisävyn, mikä kirkolla on 1800-luvulla ollut. Mahdollisista aikaisemmista sävyistä ei ole tutkimuksessa saatu varmuutta.

Lappeenrannan ortodoksinen kirkko
Lappeenrannan ortodoksinen kirkko sijaitsee Lappeenrannan Linnoituksessa, aivan kaupungin keskun kupeessa.Petri Kivimäki/Yle

Karhea pinta

Nyt tehtävässä julkisivuremontissa ortodoksisen kirkon pinta tehdään nykyistä huokoisemmaksi ja karheammaksi. Sen toivotaan auttavan hyvään lopputulokseen pääsemisessä.

Kirkon julkisivuremontin pitäisi olla valmis lokakuun loppuun mennessä. Remontti maksaa seurakunnalle 80 000–90 000 euroa.

– Kalkkimaalaus tehdään tarkoituksella nyt loppukesällä, koska ilman kosteus on tärkeä kalkkimaalaukselle, kertoo Timo Tynkkynen.