SDP:n Ilkka Kantolaa ehdotetaan arkkipiispaksi: "Tuhlaajapojan paluu"

Kantola erosi Turun piispan tehtävästä avioeron ja avioliiton ulkopuolisen suhteen takia.

politiikka
Ilkka Kantola
Kantola kannattaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä kirkossa.Markku Ulander / Lehtikuva,

Entistä Turun arkkihiippakunnan piispaa, SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantolaa esitetään uudeksi arkkipiispaksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä Demokraatti-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kansanedustaja Ilkka Kantola kannattaa samaa sukupuolta olevien pariskuntien vihkimistä kirkossa.

–Tässä asiassa olen valmis etenemään ripein askelin, Kantola sanoo.

Kantola kiistää, että olisi kyllästynyt politiikkaan. Päinvastoin, hän toivoo, että kymmen vuotta eduskunnassa toisi lisäpätevyyttä arkkipiispan tehtävään.

Kantola on toisen kauden kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen. Häntä ajaa arkkipiispaksi kolmenkymmenen hengen tukiryhmä. Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka kirjoittaa asiasta Facebookissa.

”Ehdotukseni on ehkä yllättävä, mutta minusta kirkon tulevan arkkipiispan pitäisi olla kotiin palaava syvien vesien kulkija, pohdiskelija, kansanedustaja, piispa ja teologian tohtori Ilkka Kantola."

Arikka luonnehtii tapausta "Tuhlaajapojan paluuksi". Kantola erosi piispan tehtävästä, koska hän koki menettäneensä luottamuksensa. Kantolalla oli suhde naispapin kanssa ja hän erosi vaimostaan.

Kantola toimi piispana vuosina 1998-2005. Hänet on valittu eduskuntaan Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle ensi vuonna.