Oppositiossa kaksijakoiset tunnelmat Ylen gallupista – vihreissä riemuittiin, SDP:ssä tunnustettiin huono tulos, vasemmistoliitossa ei huolestuttu

Puheenjohtaja Touko Aallon mukaan vihreiden kannatuksen kasvun taustalla on isompi trendi.

Vihreä liitto
Rinne Andersson Aalto.
AOP

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto oli torstaina tyytyväinen mies. Vihreät nousi ensi kertaa Ylen gallupissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

– Ihmiset selvästi luottavat vihreiden tulevaisuusvaihtoehtoon. Minusta tuntuu, että tässä on isompi trendi takana. Sitten hyvä työ, jota on ympäri Suomea tehty, Aalto pohti Ylelle vihreiden kannatuksen kasvun syitä.

Kasvaneella kannatuksella ei Aallon mukaan ole vaikutusta vihreiden linjaan.

– Vihreiden linja on aina sama.

Aalto joutui kohun keskelle aiemmin elokuussa, kun hän kertoi avioliittonsa kariutuneen. Aalto tunnusti, että hänellä oli avioliiton ulkopuolinen suhde vihreiden puoluetoimiston työntekijään.

– Uskon itse siihen, että kun koko sydämestään tekee työtä niiden asioiden puolesta, mihin uskoo, niin vain sillä on merkitystä. Muut ihmiset arvioivat, Aalto pohti kohun vaikutusta.

Rinne: SDP:llä paljon töitä tehtävänä

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne tunnusti, että Ylen tuore gallup on demareille huono tulos. Puolueen kannatuksen ei pitäisi alkaa luvulla 15, Rinne sanoi Ylelle.

– Olemme tunnistaneet SDP:n kannatukseen liittyvät ongelmat ja lähdimme heti kuntavaalien jälkeen korjaamaan niitä. Meillä on prosessit käynnissä. Esimerkiksi tänä syksynä tulemme nostamaan vahvasti perhepolitiikan keskiöön, Rinne sanoi.

Erityisesti SDP:n pitää Rinteen mukaan tehdä paljon töitä yliopistokaupungeissa.

– Täytyy tehdä paljon töitä yliopistokaupungeissa. Siellä on SDP:n kannatuksen näkökulmasta aukkoja. Ne aukot täytyy paikata.

Anderssonia ei huoleta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi Ylen uusinta kyselyä puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä Imatralla. Anderssonin mukaan kannatuksen lasku ei ole koskaan kiva uutinen.

– En ole kovinkaan huolissani vielä. Se [kannatus] on meidän kohdalla sahannut aika paljon. Pääasia on keskittyä meidän omiin ulostuloihin ja omaan poliittiseen työhön. Katse on vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, joissa aiomme ottaa vaalivoiton.

Anderssonin mukaan sekä vasemmistoliitto että demarit ovat saaneet aika vähän julkisuutta kesän aikana.

– Tuntuu siltä, että uutisointi on keskittynyt enemmän tiettyjen puolueiden jäsentenvälisiin ja tiettyjen puoluejohtajien henkilökohtaisiin asioihin. Se varmasti osaltaan näkyy.

Andersson myös antoi rehdisti tunnustusta vihreille.

– He ovat onnistuneet oppositiopolitiikassa hyvin.

Lue lisää:

Ylen kannatusmittaus: Vihreät kakkoseksi ohi keskustan, vasemmistolle iso miinus ja UV nousi 1,6 prosenttiin

Analyysi: Vihreät jyrää viestillään oppositiossa – demarit häviävät näkyvyydessä

Analyysi: Vihreät kirii pääministerikisaan