Pelko vaihtui hämmentävään hiljaisuuteen – pitkä taistelu toi rauhan suomalaiseen pikkukylään

Valtatie on halkonut pienen Jurvalan kylän. Kyläaktiivit vaativat ohitustietä vuosikausia, kun onnettomuuden seurasivat toisiaan. Nyt ohitustie on saatu, ja kyläraitti hiljeni.

tiet
Traktorimarssi Jurvalassa 2008
Katso uutisjuttu Jurvalan ohitustien avaamisesta

Ohitustie on ollut eteläkarjalaisen pienen kylän haave jo vuosikymmenten ajan. Valtatie 6 on halkonut Luumäellä sijaitsevan Jurvalan kylän. Poikkeuksellisen vilkas rekka- ja henkilöautoliikenne on aiheuttanut Jurvalassa vuosien aikana lukuisia onnettomuuksia ja vaaratilanteita.

Kylän läpi kulkevan valtatien meluhaitat ovat olleet käsinkosketeltavat. Asian tiimoilta on järjestetty vuosien varrella mielenilmauksia ja liikenneministereihin on oltu aktiivisesti yhteydessä, kun ohitustietä kylän ohi on vaadittu

– Kyllähän sitä puukkoa tuli selkään siitä, että tapan täällä kuulemma yrityksiä. Lopulta on kuitenkin kiitelty, että ihan hyvin teit, muistelee kyläyhdistysaktiivi Vesa Piitulainen ohitustien saamista.

Lappeenrannasta Luumäelle alettiin pari vuotta sitten tehdä nelikaistaista valtatietä.

Torstaina aamupäivällä kaikki muuttui, kun uusi ohitustie avautui liikenteelle. Jurvalan läpi Kuutostietä Lappeenrannasta Kouvolaan kulkevat eivät enää aja.

Autoja uudella kuutostiellä
Jurvalan ohitustie on kaikkiaan 12 kilometriä.Kare Lehtonen/Yle

"Työmiehet ovat olleet hieno lahja!"

Toisen onni on toisen epäonni. Kylällä sijaitsevat tanssiravintola, ruokapaikka ja kauppa. Pienet yritykset voivat kärsiä, kun valtatie siirtyy kauemmaksi.

Osa kyläläisistä pelkää, että kylällä oleva kauppa ja kahvila-ravintolatoiminta hiipuvat, kun asiakaskunta pienenee.

– Uuden tien myötä tietysti toiminta hiljenee jonkun verran. Odotellaan ja katsellaan tässä pari kuukautta mihin kaikki kääntyy, miettii tien siirtymistä yrittäjä Tuula Kuningas Kahvi-Pakarista.

Uuden tien rakentaminen on tuonut paikallisille yrityksille rahaa. Työmiehet ovat käyttäneet paikallisia palveluita ja vuokranneet tyhjillään olevia asuntoja.

– Kyllä työmiehet ovat olleet meille hieno lahja, kun he kävivät meillä niin paljon syömässä. Ihan uskomatonta, kahvilayrittäjä Tuula Kuningas kiittelee.

Jurvalan ohitustie
Lappenrannasta Kouvolan suuntaan valmistui 28 kilometriä perusparannettua nelikaistatietä. Kare Lehtonen/Yle

"Nyt voi jäädä eläkkeelle"

Torstaiaamuna Jurvalan asvalttia kuluttivat isot rekat, bussit ja vilkas henkilöautoliikenne. Kun liikenne ohjattiin uudelle nelikaistatielle, hiljeni liikenne Jurvalan kohdalla lähes täysin.

Entinen vilkasliikenteinen väylä oli melkoinen vaaranpaikka lapsille.

– Koulukyydit jättivät lapset tienvarteen ja lapset juoksivat vilkkaan tien yli. Kyllähän se vaarallista oli, kertoo kyläläinen Vesa Piitulainen.

Piitulainen muistelee kuolonkolareja, joita Jurvalan kohdalla miehen muistin mukaan on sattunut yhdeksän vuosien 2008–2014 aikana.

– Nyt voi jäädä sitten eläkkeelle, kun ohitustie on saatu, naurahtaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Piitulainen.

Traktorimarssi Jurvalassa 2008
Jurvalan kyläläiset yrittivät saada päättäjien huomion vuonna 2008 järjestämällä traktorimarssin. Ohitustietä haluttiin ja se saatiin elokuussa 2017. Kare Lehtonen/Yle

Kipot ja kupit pysyvät paikallaan

Vuonna 2008 Jurvalan asukkaat järjestivät traktorimarssin, johon osallistui lähes puolet kyläläisistä. Marssilla haluttiin viedä päättäjille tieto siitä, että 1200 asukkaan kylä on rauhoitettava ja valtatie on siirrettävä pois kylää halkomasta.

Nyt toive on toteutunut. Haaveena on, ettei kylänraitti silti autioidu. Vanhasta Kuutostiestä tulee Itsenäisyydentie, josta muokataan matkailunähtävyyttä. Tien varressa sijaitsevat muun muassa presidentti P.E Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemi sekä historiallisesti merkittävä Salpalinja.

Asukkaat ovat innoissaan hiljenneestä tiestä. Nyt heidän on turvallisempi kulkea kylänraitilla.

– On tätä odotettu! Jatkossa kuullaan pihalla mitä toinen juttelee. Rekat ovat aiheuttaneet myös tärinää ympäristön taloihin. Tästä lähtien pysyvät kipot ja kupit hiljaa kaapissa, naurahtaa tien varressa asuva perheenäiti Mari Valtonen.

Puukkoa tuli selkään siitä, että tapan täällä kuulemma yrityksiä.

kyläaktiivi Vesa Piitulainen

Myymättömät asunnot nyt kaupaksi?

Rakennusliike Jopracon on rakentanut Luumeän Kivijärven rantaan Pihlajaniemeen rivitalon vuonna 2013. Sitä ei kuitenkaan ole saatu kaupaksi, vaikka sijainti kuulostaa suomalaiselta unelmalta: oma uimaranta, kaupunkiin matkaa 20 minuuttia, Kivijärvi näkyy sekä etu- että takapihalta.

Rakennuttaja uskoo, että lama ja lähellä sijainnut valtatie ovat jarruttaneet myyntiä. Nyt uudesta nopeammasta tiestä toivotaan potkua myös asuntokauppaan.

– Kyllä se voi vaikuttaa. Kulkuyhteydet paranevat ja meluhaitat vähenevät. Kyllä melu on pelottanut joitakin ihmisiä pois, toteaa rakennuttaja Olli-Pekka Olkkonen Jopraconista.

Lähes tyhjillään olleen rivitalon asuntoja on uuden tien rakentamisen ajan vuokrattu Skanskalle, mutta tien valmistuttua myös vuokralaiset poistuvat.

Uusi nelikaistainen valtatie valmistuu Lappeenrannan ja Luumäen Taavetin välille lopullisesti lokakuun 2017 loppuun mennessä. Kaikkiaan nelikaistaiseksi muuttui 28 kilometriä. Jurvalan uuden ohitustien pituus on 12 kilometriä.

Itsenäisyydentie
Jurvala hiljeni torstaiaamuna, kun uusi ohitustie avautui.Kare Lehtonen/Yle