Porin Kirjurinluodon eläinten kiusaamisesta nousi kohu: "En usko, että niitä on vahingoitettu tahallaan"

Lehdessä esitetty väite siitä, että lintuhäkissä asuva riikinkana olisi myrkytetty tahallaan, ei luultavasti pidä paikkaansa.

eläimet
Kaksi riikinkukkoa, naaras ja uros, lintuhäkissä.
Myrkky tappoi tänä kesänä riikinkukkonaaraan eli riikinkanan Porin Kirjurinluodossa.Lore Korpelainen / Yle

Porin Kirjurinluodossa kesäpäiviään viettävien eläinten kohtelusta nousi tänään kohu. Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että yksi lintuhäkin asukkaista olisi myrkytetty. Myrkytyskuolema tapahtui, mutta kaupungin piiripuutarhuri Esa Rouvali painottaa myrkytyksen olleen luultavasti vahinko.

– Emme usko, että sitä tai mitään muutakaan lintuhäkissä tai aitauksissa olevaa eläintä on yritetty saada hengiltä.

Kirjurinluodossa majailevat eläimet ovat kärsineet ihmisten ajattelemattomuudesta aiemminkin. Esimerkiksi kilit ovat sairastuneet saatuaan niille sopimatonta ruokaa ja juotavaa.

Eläinten ruokkiminen Kirjurinluodossa on kiellettyä. Niille saa kuitenkin tarjota luonnon antimia. Esimerkiksi pajunoksat, vadelmat ja heinät maistuvat hyvin.

– Haluan korostaa, että sellaista epäilyä ei ole, että eläimiä olisi yritetty vahingoittaa tahallaan. Kyse on vain ihmisten tietämättömyydestä. He eivät tiedä, mitä eläimet voivat syödä.

Kilit kotiin suunniteltua aiemmin

Kohu sai kuitenkin eläinten omistajat varpailleen. Ainakin kilit poistuvat Kirjurinluodosta tänä kesänä suunniteltua aiemmin. Tulevien kesien osalta ratkaisuja ei ole vielä tehty, mutta eläinten määrä saattaa vähentyä.

– Joudumme miettimään talven aikana, mikä on kaikille parasta. Eläimille on tehty pientä kiusaa menemällä aitauksiin, mutta mitään vaaraa tilanteet eivät ole aiheuttaneet, Esa Rouvali vakuuttaa.

Kirjurinluodossa on tehty paljon ilkivaltaa, mutta se on kohdistunut pääosin rakenteisiin. Alueelle asennetaan lähiaikoina lisää valvontakameroita. Rouvali uskoo niiden rauhoittavan tilannetta.

– Jos täällä tapahtuu jotain, huomataan se heti ja siihen pystytään puuttumaan. Näkisin, että eläimillä on täällä hyvät olosuhteet.