Arvostetun Alankomaiden kamariorkesterin ensimmäinen Suomen-esiintyminen Kemin kirkossa

Korkeatasoisen ulkomaisen orkesterin vierailu Pohjois-Suomessa on harvinaista. Orkesterin ohjelmistossa on esimerkiksi Johann Sebastian Bachia ja Jean Sibeliusta.

orkesterit
Alankomaiden kamariorkesteri harjoittelee Kemin kirkossa.
Jarno Tiihonen/Yle

Kemissä kuullaan torstaina korkeatasoista klassista musiikkia, kun Alankomaiden kamariorkesteri konsertoi illalla Kemin kirkossa.

Vuonna 1955 perustettu kamariorkesteri on tehnyt useita levytyksiä ja ollut mukana isoissa oopperatuotannoissa.

– Alankomaiden kamariorkesteri on yksi maailman vanhimmista, ellei maailman vanhin moderni kamariorkesteri. Se on kiertänyt ympäri maailmaa ja ollut ihan alusta lähtien erittäin arvostettu, kertoo Oulunsalo Soi -festivaalin taiteellinen johtaja Virpi Räisänen.

Orkesterin Kemiin tulo liittyy juuri Oulunsalo Soi -festivaaliin.

Räisänen on aiemmin soittanut orkesterissa viulua. Tällä kertaa sittemmin laulajaksi ryhtynyt mezzosopraano laulaa orkesterin kanssa. Hän kertoo orkesterin Suomeen tulon olevan unelmien täyttymys.

– Tämä on minun oma orkesterini. Olin siinä viulistina 6–7 vuotta. Heti ensimmäisenä vuonna festivaalin taiteellisena johtajana minulle syttyi ajatus, että haluan oman orkesterini Suomeen. Tämä on niin upea orkesteri ja sen riveissä olen saanut todella upean silauksen muusikkouteeni, Räisänen hehkuttaa.

Mezzosopraano Virpi Räisänen.
Mezzosopraano Virpi Räisänen.Jarno Tiihonen/Yle

Iso asia Pohjois-Suomelle

Räisänen kertoo, että vierailua on valmisteltu monta vuotta. Erityisen ylpeä hän on siitä, että orkesterin ensiesiintyminen toteutuu Pohjois-Suomessa.

– Orkesterin saaminen Suomeen on merkkitapaus. On Pohjois-Suomelle erittäin suuri kunnia, että meillä on näin korkeatasoinen ja maailmalla tunnettu orkesteri vierailulla juuri Pohjois-Suomessa. Yleensä suuret orkesterivierailut toteutuvat Helsingissä tai sen ympäristössä.

Myös Kemin kirkon valikoituminen konserttipaikaksi on harkittu valinta.

– Tämä on erittäin kaunis kirkko. Täällä on todella hyvä akustiikka ja täällä on ihana laulaa ja soittaa.

Illan konsertissa kuullaan Kalevi Ahon loppuun säveltämä Johann Sebastian Bachilta kesken jäänyt Contrapunctus. Lisäksi ohjelmistossa on Jean Sibeliusta ja Giovanni Pergolesia.

– Minulle on todella hieno asia, että saan laulaa Pergolesin Stabat Materin yhdessä sopraano Anu Komsin kanssa. Viimeksi Anun kanssa lauloimme ennen joulua Milanon La Scalassa todella erilaista ihan viime vuosina sävellettyä nykymusiikkia. Nyt me pistäydymme tuonne klassisen musiikin kehtoon, Räisänen kuvaa.

Alankomaiden kamariorkesteri konsertoi Kemin kirkossa 17.8.2017 kello 19.